26-asis „Vilniaus festivalis“ kels pasaulį kuriančios muzikos idėją

  • Teksto dydis:

Nerimo dėl Ukrainoje vykstančio karo fone 26-asis „Vilniaus festivalis“ kels pasaulį kuriančios muzikos idėją.

Kaip penktadienį pranešė festivalio organizatoriai, birželio 4–28 dienomis vyksiančio festivalio tema bus „Muzika kuria pasaulį“. Visi koncertai vyks Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje.

„Šiemet šis uždavinys dar sudėtingesnis – muziką priešpriešinti pasaulio griovimui, drauge kurti tarsi milžinišką simfoniją, sklidiną dvasinės harmonijos, gerais jausmais trykštančių daugiabalsių melodijų, įvairiaspalvių tembrų, nuosaikių tempų ir įprastų kasdienių ritmų“, – sakė festivalio vadovė Rūta Prusevičienė.

Anot jos, jei tokia „gyvenimo muzika“ lydi ir klausytojus, festivalio organizatoriai ir dalyviai džiaugiasi „būdami šviesios, taikios ir kūrybingos visuomenės dalis“.

Siekiant atkurti per COVID-19 pandemiją sutrūkinėjusius ryšius, šiųmetinė festivalio programa apims platų geografinį atlikėjų spektrą – koncertus be Lietuvos atlikėjų surengs muzikai iš Norvegijos, Suomijos, Švedijos, Italijos, Slovėnijos, Ispanijos, Graikijos, Šveicarijos, Olandijos, JAV.

Devynių festivalio koncertų panorama atspindės ir muzikos pasaulio žanrinę įvairovę – nuo stambios formos orkestrinių kūrinių iki subtilių rečitalių, nuo baroko muzikos iki šiuolaikinės kūrybos.

Jau birželio 19-ąją vyks italų kompozitoriaus, festivalio Turine vadovo Nicolos Campogrande’s (Nikolos Kampograndės) koncerto smuikui ir orkestrui, dedikuoto Lietuvos kameriniam orkestrui (LKO), pasaulinė premjera. Toje pačioje programoje bus galima išgirsti kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės kūrinį „Ex tenebris lux“.

Pasirodymus surengs ir jaunieji atlikėjai – pernykščio Frederyko Chopino (Frederiko Šopeno) konkurso laureatas Aleksanderis Gadijevas, Yehudi Menuhino (Jehudi Menuhino) konkurso nugalėtoja Maria Dueñas (Marija Duenijas). Taip pat į koncertus atvyks pasaulyje jau pripažinti meistrai – dirigentas ir baritonas Thomas Hampsonas (Tomas Hampsonas) ir dirigentas Charles’is Dutoit (Šarlis Diutua).

Birželio viduryje rečitalį „Bacho apoteozė“ skambins pianistas Andrius Žlabys, o kiek anksčiau pianistė Mūza Rubackytė su smuikininku Dmitrijumi Makhtinu pristatys kamerinio repertuaro programą „Ne tik Godowsky“.

Suomių pianistas Antti Siirala (Anti Syrala) pasirodys su Vassilio Christopouloso (Vasilio Christopulo) diriguojamu Lietuvos kameriniu orkestru.

Baroko programą „Veidrodžių kambarys“ su solistais tenorais Emiliano Gonzalezu Toro (Emilijanu Gonzalesu Toru) ir Andersu Dahlinu (Andersu Dalinu) atliks šveicarų baroko ansamblis „I Gemelli“.

Programoje „Dangiškoji skraistė“ pirmą kartą Vilniaus festivalyje savo kūrybines pajėgas ir savo vadovaujamus kolektyvus – Klaipėdos kamerinį orkestrą ir Šiaulių kamerinį orkestrą „Camerata Solaris“ – suvienijo Mindaugas Bačkus ir Vilhelmas Čepinskis.

Net trijuose festivalio koncertuose gros Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas ir jo meno vadovo Modesto Pitrėno, ir svečių iš užsienio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių