Bankas: kas antras lizingu Lietuvoje įsigyjamas automobilis yra naujas

  • Teksto dydis:

Vis daugiau lietuvių įsigyja naujus automobilius iš prekybos salonų – SEB banko duomenimis, iš visų per aštuonis šių metų mėnesius Lietuvos gyventojų lizingu įsigytų automobilių 47 proc. buvo nauji. Pernai tuo pačiu metu lizingu įsigytų naujų automobilių dalis sudarė 37 proc. visų automobilių.

„Įsigyjamų naujų transporto priemonių dalis sparčiai auga pastaruosius kelerius metus. Pernai lizingu naujų automobilių jau buvo nupirkta tiek pat, kiek naudotų, o šiemet pastebimas dar didesnis augimo šuolis. Tam neabejotinai įtakos turi palanki šalies ekonominė situacija, taip pat vairuotojų teikiami prioritetai naujų automobilių privalumams – didesnį komfortą ir vairavimo saugumą, taip pat mažesnę aplinkos taršą užtikrinančioms naujosioms technologijoms. Tikėtina, kad Europos šalyse girdimos kalbos ir svarstymai įvesti aplinkos taršos mokesčius, dar labiau paskatins pirkėją rinktis naujesnius, aplinką labiau tausojančius automobilius“, – komentuoja Saulius Mickus, SEB banko Lizingo departamento direktorius.

Banko duomenimis, per pirmus šių metų aštuonis mėnesius gyventojai lizingu įsigijo daugiau automobilių nei tuo pačiu metu pernai – naujų lizingo sutarčių skaičius padidėjo 20 procentų. Naujiems ir naudotiems automobiliams įsigyti gyventojai šiais metais pasiskolino 26,9 mln. eurų, o tai yra trečdaliu daugiau negu tuo pačiu metu pernai.

Tarp geidžiamiausių tebėra SUV

Banko duomenimis, gyventojai, kurie dairėsi naudotų transporto priemonių, dažniausiai rinkosi „Volkswagen“ automobilius – kas penktas iš visų lizingu pirktų naudotų automobilių buvo būtent „Volkswagen“. Antri pagal populiarumą išliko ženklo „Toyota“ automobiliai, toliau rikiuojasi „Audi“, „Volvo“ ir BMW.

„Kaip ir pernai, „Volkswagen Passat“ tebėra perkamiausių naudotų automobilių sąrašo pirmoje vietoje. Lietuvos vairuotojai nuo seno yra pamėgę šį modelį dėl patogumo, praktiškumo ir vertės išlaikymo, todėl jo pozicijos išlieka tvirtos“, – atkreipia dėmesį S. Mickus.

Tarp lizingu įsigyjamų naujų automobilių populiariausiu išliko SUV modelis „Kia Sportage“. Kitos populiariausios naujų automobilių, šiemet įsigytų lizingu, markės yra „Škoda“, „Volkswagen“, „Toyota“ ir „Peugeot“.

Greičiau grąžina pasiskolintą sumą

Vidutinė lizingu įsigyto naujo automobilio kaina, banko duomenimis, šiemet yra beveik 26 tūkst. eurų, naudoto – 15 tūkst. eurų. Pirkdami automobilį lizingu gyventojai dažniausiai skolinasi apie 75 proc. jo vertės ir lizingo sutartį pasirašo vidutiniškai penkeriems metams. „Automobilių lizingo rinkoje Lietuvoje matome dar vieną optimistinę tendenciją – daugėja klientų, kurie lizingo įmokas sumoka anksčiau nei planavo tai padaryti. Augant darbo užmokesčiui, finansinių įsipareigojimų turintys gyventojai jaučiasi labiau užtikrinti dėl ateities, todėl skiria daugiau lėšų įmokoms ir, atitinkamai, greičiau baigia jas mokėti“, – sako S. Mickus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių