Atgauti vairuotojo pažymėjimą padeda antialkoholinis variklio užraktas

  • Teksto dydis:

Vairavimas išgėrus yra netoleruotinas veiksmas, bet kažin ar galima vienodai vertinti kiekvieną atvejį. Lengvas girtumas kartais gali būti netyčinis – pavyzdžiui, ryte po vakarėlio ar neapskaičiuotas laikas po bokalo, išgerto stebint sporto varžybas.

Vairavimas išgėrus gresia vairuotojo pažymėjimo netekimu, o tai gali reikšti prarastą darbą ir kitus rimtus padarinius. Vyriausybė, atsižvelgdama į situaciją, priėmė įstatymą, leidžiantį nubaustiems vairuotojams paankstinti galimybę sėsti prie vairo. Tiesa, yra sąlyga, kad perpus sutrumpinti laiką, nei buvo atimta teisė vairuoti, žmogus galės tik tuomet, jei automobilyje bus sumontuotas alkoblokas (antialkoholinis variklio užraktas).

Pernai dėl lengvo girtumo įkliuvo ir turėjo galimybę susitrumpinti bausmės laikotarpį daugiau nei 3 tūkst. vairuotojų. Tačiau šia galimybe pasinaudojo tik kiek daugiau nei 400 žmonių.

Pernai galimybę susitrumpinti bausmės laikotarpį turėjo per 3 tūkst. vairuotojų, o pasinaudojo tik apie 400.

Įmonės „Altas“, kuri parduoda, nuomoja, montuoja ir techniškai aptarnauja alkoblokus, atstovai teigė, kad šių prietaisų veikimas yra aiškiai reglamentuotas ir veikia skirtingai nei montuojamų komerciniame transporte. Alkoblokui vairuotojas turi duoti mėginį prieš užvedant variklį, o vėliau tai reikia pakartoti atsitiktiniais intervalais ne rečiau kaip kartą per valandą. Taip užkertamas kelias piktnaudžiavimui, kai, prieš užvedant automobilį, mėginį duoda kitas asmuo. Visi mėginiai yra saugomi, tad pareigūnai gali peržiūrėti istoriją.

Po sutrumpinto teisės vairuoti atėmimo vairuotojas atgaus pažymėjimą su įrašytu kodu „69“, kuris pažymi, kad galima vairuoti tik su sumontuotu antialkoholiniu variklio užraktu. Svarbu žinoti, kad sprendimą dėl sutrumpinto laikotarpio gali priimti ir pareigūnas, užfiksavęs vairavimo išgėrus faktą. Kitu atveju šią priemonę gali skirti teismas.

Įsigijus alkobloką pačiam vairuotojui jo sumontuoti negalima. Tai gali padaryti tik įmonė, kuri suteiks privalomus vežiotis montavimo ir prietaiso sertifikatus. Šiuose dokumentuose, kurių gali pareikalauti sustabdęs pareigūnas, yra įrašyti automobilio ir konkretaus prietaiso identifikavimo numeriai.

Mąstant apie naudoto alkobloko įsigijimą specialistai pataria įsitikinti, ar jis skirtas vairuotojų pažeidėjų programai ir atitinka Lietuvos standartą LST EN 50436-1:2014. Tokį alkobloką po pirkimo reikia suprogramuoti, sukalibruoti ir gauti privalomus sertifikatus. Naudoto įrenginio paruošimą atlieka ir atitinkamus sertifikatus išduoda tik įgalioti gamintojo atstovai, o paruošimo kaina prasideda nuo 250 eurų.

Alkobloko montavimo darbai sertifikuotose įmonėse įprastai trunka dvi tris valandas, o pasibaigus paskirtam terminui už papildomą mokestį galima jį perprogramuoti asmeniniam ar komerciniam naudojimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

akiu dūmimas

akiu dūmimas portretas
lyg vienas automobilis pasaulyje būtu čia tik altui prastumtas biznis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių