Tvarūs ir socialiai atsakingi „Lidl“ metai: dėmesys darbuotojams, bendruomenėms, aplinkai

  • Teksto dydis:

„Lidl Lietuva“ ir šiais metais sėkmingai siekia savo užsibrėžtų tikslų – tvaresni produktai ir pakuotės, saulės elektrinių plėtra ant prekybos tinklo parduotuvių stogų ir logistikos centro, rūpinimasis darbuotojais ir pagalba vietos bendruomenėms.

Tvarumo iniciatyvos

Prekybos tinklą „Lidl“ Lietuvos gyventojai jau trečius metus iš eilės pripažino tvariausiu prekės ženklu šalyje, rodo „Sustainable Brand Index™“ didžiausia nepriklausoma prekių ženklų tvarumo analizė Europoje. Lietuvoje iš 85 prekės ženklų 2021 m. balandį tvariausiu išrinktas prekybos tinklas „Lidl“.

„Lidl Lietuva“ nuo pat veiklos pradžios šalyje kelia sau didelius tvarumo reikalavimus. Bendrovė vykdo įvairiapusę plastiko strategiją siekdama mažinti neatsinaujinančių išteklių naudojimą, taršą ir skatinti žiedinės ekonomikos principų taikymą, taip pat 2021 m. paskelbė klimato strategiją ir ambicingus tikslus, o nuo 2022 finansinių metų „Lidl Lietuva“ operatyvinė veikla yra neutrali klimatui, nes šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisija yra kompensuojama.

Tvarumas: iki kitų metų pavasario prekybos tinklas planuoja pastatyti dar 38 saulės elektrines. / „Lidl“ nuotr.

Operatyvinės veiklos ŠESD emisija apima tiesioginę emisiją iš įmonės padalinių ir įmonei priklausančių transporto priemonių ir emisiją, kuri susidaro gaminant įmonės nupirktą elektros ir šilumos energiją.

ŠESD emisija, kurios išvengti kol kas nėra galimybių, yra kompensuojama pasitelkiant sertifikuotus klimato projektus. Šie projektai yra sukurti besivystančiose valstybėse ar sunkiau besiverčiančiose bendruomenėse siekiant sumažinti tam tikrų taršių veiklų ŠESD emisiją.

Šiuo metu įmonė yra nupirkusi atitinkamą kiekį ŠESD kompensavimo sertifikatų iš trijų projektų: dviejų Indijoje ir vieno Afrikoje – Zambijoje ir Mozambike.

„Lidl Lietuva“ jau ne vienus metus teikia pagalbą bendruomenėms ir socialiai jautrioms grupėms.

„Lidl Lietuva“ jau nuo 2016 m. perka tik atsinaujinančiųjų išteklių elektros energiją ir ją gamina savo saulės elektrinėse. Šiais metais ant „Lidl“ parduotuvių stogų įrengtos devynios saulės elektrinės. Skaičiuojama, kad, naudojant jų sugeneruotą energiją vietoj iškastinio kuro energijos, per metus ŠESD emisija sumažinama net 360 t.

Šiuo metu iš viso „Lidl“ Lietuvoje turi 14 saulės elektrinių, o iki kitų metų pavasario planuojama pastatyti dar 37 elektrines ant „Lidl“ parduotuvių stogų ir vieną gerokai galingesnę – ant logistikos centro stogo. Naujosios 38 elektrinės kartu padės sutaupyti net apie 3 600 t ŠESD per metus.

Atsakingas požiūris

Kadangi „Lidl“ socialinė atsakomybė apima ne tik tiesioginę veiklą, bet ir tiekimo grandines, prekybos tinklas supranta būtinybę naudoti žaliavas atsakingai ir išgauti jas kuo tvaresniais būdais, išlaikant sveikas ekosistemas ateičiai. Dėl šios priežasties prekybos tinklas įsipareigojo nuo 2025 m. pabaigos kritines žaliavas pirkti tik iš socialiai ir aplinkosaugos požiūriu atsakingai valdomų šaltinių.

Kritinės žaliavos buvo nustatytos atlikus rizikų analizę – taip prekybos tinklas identifikavo žemės ūkio produktus, kurių gavyba turi didžiausią poveikį aplinkai ir žmonėms. Tokias žaliavas prekybos tinklas perka iš tvaresnių šaltinių, turinčių pasauliniu mastu pripažintų standartų sertifikatus, pavyzdžiui, „Fairtrade“ arba MSC (angl. Marine Stewardship Council).

Parama: prekybos tinklas padvigubina už grąžintą depozitinę tarą paaukotus pinigus. / „Lidl“nuotr.

Ypač daug dėmesio „Lidl Lietuva“ skiria savo produktų kokybei ir siekia, kad jie būtų palankesni sveikatai, todėl išsikėlė tikslą iki 2025 m. privačių prekių ženklų produktuose sumažinti vidutinį pridėtinio cukraus ir vidutinį pridėtinės druskos kiekį net 20 proc.

Gerindamas savo produktų kokybę, prekybos tinklas taip pat pirmasis Lietuvoje šiais metais atsisakė naudoti mechaniškai atskirtą mėsą savo privačių prekės ženklų mėsos gaminiuose. Mechaniškai atskirta mėsa yra prastesnės kokybės, todėl negali būti naudojama aukščiausios rūšies gaminiuose. Ji yra keičiama aukštesnės rūšies gabaline mėsa, siekiant ir toliau išlaikyti patrauklias šių produktų kainas.

Parama bendruomenėms

„Lidl Lietuva“ jau ne vienus metus teikia pagalbą bendruomenėms ir socialiai jautrioms grupėms.

Viena įmonės iniciatyvų – jau penkerius metus vykdomas socialinis projektas „Už saugią aplinką mūsų vaikams“, kurio tikslas yra paremti vaikų dienos centrus. Prisidėti prie projekto gali visi Lietuvos žmonės, grąžindami tarą „Lidl“ taromatuose ir paaukodami už tai gautą sumą vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms – „Gelbėkit vaikus“, Maltos ordino pagalbos tarnybai ir „Caritui“.

Surinktą sumą „Lidl“ padvigubina. Šių metų sausio–spalio laikotarpiu „Lidl“ pirkėjai vaikų dienos centrams paaukojo beveik 47 tūkst. eurų, tačiau šiais metais sausio–kovo mėnesiais surinktą paramą „Lidl“ patrigubino, todėl iš viso sausį–spalį surinkta paramos arti 104 tūkst. eurų. Per visus penkerius projekto metus iš viso paaukota beveik 377 tūkst. eurų.

Geros valios žmonių ir socialiai atsakingų įmonių pagalba besiremiantis „Maisto bankas“ – taip pat „Lidl Lietuva“ partneris. Prekybos tinklas ne tik dalyvauja du kartus per metus rengiamose maisto rinkimo akcijose, bet ir reguliariai perduoda įvairių maisto ir higienos produktų iš visų parduotuvių Lietuvoje.

Vien šių metų sausį–lapkritį „Lidl Lietuva“ „Maisto bankui“ suteikė paramos produktais beveik už 582 tūkst. eurų ir daugiau kaip 31 tūkst. eurų finansinės paramos produktų surinkimo, paskirstymo ir kitoms išlaidoms padengti.

Pagalba ukrainiečiams

Šie metai pažymėti tragiško karo Ukrainoje žyme. Bendradarbiaudama su nevyriausybinėmis organizacijomis „Maisto banku“ ir Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi, „Lidl Lietuva“ teikė paramą ilgo galiojimo maisto produktais, įvairiomis ne maisto prekėmis, taip pat finansinę paramą. Iš viso „Lidl Lietuva“ suteikė paramos už 200 tūkst. eurų, o visa „Schwarz“ grupė, kuriai priklauso „Lidl“, nuo karo nukentėjusiems pabėgėliams skyrė prekių ir finansinės paramos už 10 mln. eurų.

Prekybos tinklas įdarbino ir 100 Lietuvoje prieglobstį radusių karo pabėgėlių iš Ukrainos. Jiems buvo įteikti naujoko rinkiniai, skiriamos 100 eurų vertės „Lidl“ kortelės. Tinkle dirbantiems ukrainiečiams pritaikyta ir maždaug prieš metus pristatyta „Lidl Lietuva“ darbuotojams ir jų šeimų nariams skirta programa „Gali mumis pasikliauti!“. Jie gali pasinaudoti nemokamų anoniminių konsultacijų programa ir pasikalbėti su asmenines, psichologines ar teisines rekomendacinio pobūdžio konsultacijas teikiančiais specialistais.

„Duok ruoniukui penkis“

Dar viena „Lidl Lietuva“ iniciatyva – projektas „Duok ruoniukui penkis“, kuriuo yra teikiama finansinė pagalba Lietuvos jūrų muziejui ir jo naujai kuriamam Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrui.

2021 m. liepos mėnesį prekybos tinklas pristatė naujus daugkartinius maišelius „Duok ruoniukui penkis“. Už kiekvieną nupirktą maišelį Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijai skiriama 0,05 euro.

Pagalba: projektu „Duok ruoniukui penkis“ teikiama finansinė pagalba Lietuvos jūrų muziejui ir jo naujai kuriamam Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrui. / „Lidl“ nuotr.

Lietuvos jūrų muziejui per šiuos kalendorinius metus jau surinkta virš 56 tūkst. eurų. Dalis paramos panaudota ruonių jaunikliams skirtiems siųstuvams pirkti. Jie suteikia svarbių duomenų apie muziejuje slaugytų ruoniukų savarankišką gyvenimą jūroje ir padeda geriau įvertinti ruonių reabilitacijos efektyvumą, jų adaptacijos natūralioje aplinkoje sudėtingumą. Iš viso per visą laikotarpį nuo 2021 m. liepos surinkta beveik 87 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Pati prasčiausia parduotuvė. Išskyrus duoną ten nieko neperku. Ir dar tas kvailas kainų išdėstymas kažkur aukštai, amžinai suverstos lentynos, neatitinkančios kainos ir trečiarūšės prekės...dar tie nekokybiški Nemateko gaminiai po svetimu pavadinimu. .

Klpd.

Klpd. portretas
Geriau parašytumėt kodėl rimtai nekonkuruojat su vietiniais PC? Ar Kartelis neleidžia ar vietos ,,rinkos reguliuotojai" ant gerklės uždėję leteną dusina ir leidžia eit tik ten kur leidžia?:D)

sasitie hui

sasitie hui portretas
šiaip tvariai Klaipėdoje nors apie savo parduotuves sniegą apsivalykit, nei aikštelės nei takai nenuvalyti savo teritorijoj tvarūs ir socialiai atsakingi mulkiai, kad jus šikančius sutrauktu hitler kaput
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių