„Sodros“ klaida: tūkstančiai gyventojų paversti skolininkais

  • Teksto dydis:

Penktadienio rytą tūkstančiai gyventojų sulaukė nemalonių žinių iš „Sodros“. Per klaidą jie paversti skolininkais.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija (LBAA) savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad 6 val. ryto „Sodra“ mokesčių mokėtojams išsiuntinėjo laiškus apie susidariusias skolas, kurių nėra.

„Laiškuose nurodomos neegzistuojančios skolos, apie kurias nieko negali paaiškinti „Sodros“ atsakingi darbuotojai, už ką ir kaip jos buvo skaičiuojamos. Laiškus gavo net ir tie mokesčių mokėtojai, kurie turi „Sodros“ mokesčių permokas. Visose sistemose, kuriose skelbiamos mokesčių mokėtojų skolos, pasirodė neegzistuojančios skolos. Štai taip „Sodra“ sąžiningiems mokesčių mokėtojams sugadino skolų istoriją“, – rašė asociacija.

Facebook“ nuotr.

Asociacijos vadovės Daivos Čibirienės teigimu, „Sodros“ klaidos daro žalos Lietuvos ekonomikai.

„Sodra“ ir toliau nesugeba išspręsti problemos: imti duomenis iš vieno šaltinio ir iš jo visiems juos padalinti. Situacija parodė, kad „Sodra“ ataskaitas apie įmonių mokesčius generuoja iš vieno šaltinio, o laiškus rašo iš kito. Abiejuose šaltiniuose skirtingi duomenys. Faktinės aplinkybės rodo, kad „Sodroje“ yra vedama dviguba buhalterija: viena mokesčių mokėtojams rodoma oficialiai ir yra kita kažkur paslėpta, kurios niekas nemato, bet apie ją sužino gavę laiškus?“, – klausė D. Čibirienė.

„Sodra“ portalui atsiuntė pranešimą, kuriame atsiprašė savarankiškai besidraudžiančių, ragino neskubėti mokėti skolų ir patikino, kad taiso klaidas.

„Sodra“ atsiprašo, jog dėl programinės įrangos netinkamo veikimo dalis savarankiškai dirbančių asmenų šiandien gavo klaidingus pranešimus apie turimas socialinio draudimo įmokų skolas.

Programinės įrangos klaidos šiuo metu šalinamos, o jas ištaisius ir teisingai apskaičiavus savarankiškai dirbančių asmenų įmokų skolas, bus išsiųsti pranešimai su tinkama informacija.

Maloniai prašome savarankiškai dirbančių asmenų, gavusių tokius pranešimus ir abejojančių dėl mokėtinų sumų, neskubėti mokėti. Patikiname, kad iki naujų pranešimų išsiuntimo nebus vykdomas savarankiškai dirbančių asmenų įmokų skolų išieškojimas, taip pat nebus skaičiuojami delspinigiai.

„Sodra“ prisiima atsakomybę už netikslią informaciją ir taiso klaidas, kad jos ateityje nepasikartotų. Prašome draudėjų kantrybės ir dar kartą atsiprašome“, – rašoma pranešime.

Portalas primena, kad tai jau ne pirma tokia „Sodros“ klaida. Praėjusiais metais taip pat dėl techninių nesklandumų buvo išplatinta informacija apie kai kurių įmonių skolas.


Šiame straipsnyje: Sodraklaidaskolosdelspinigiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O ką - negi valstybė mokesčių nemokančius gaudys?.. - jau KOLEKTYVIAI mokam 'laikmenos' mokestį (ESĄ potencialiai galim kokį muzikanto kūrinį įsirašyt), KOLEKTYVIAI (neburbėdami) mokam 'Šilumos tinklams' už kažkokį 'pavogtą' (nepaskirstytą - ?) šilumos kiekį, taip kad - jau pripratinti taip pat 'kolektyviai' mokėt kažkokį 'šešėlinio verslo' mokestį: "JEI dar išgyvenat, JEI DAR neemigruojat, TIKĖTINA kad kažkokiu verslu vis tik verčiatės (, gal be licencijos miške maistui vabzdžių prisigaudot)".

Vo blin

Vo blin portretas
Tai jau dabar žmogus ne tik už save, bet ir už kitus "savarankiškai dirbančius asmenis" mokesčius mokėt privalo, ar kaip čia yr?

Safyras

Safyras portretas
Kai į valstybines įmones ateis dirbti ne politikų statytiniai, bet tikri savo srities specialistai, tai ir tos visos nesąmonės išnyks... Tačiau , kol politikai su verslininkais vykdo karus dėl minimalios algos padidinimo, tai protingi žmonės išvažiuoja mokytis ir dirbti ten, kur žmonės vertina darbą ir žinias, o ne reklaminius verslininkus, politikus ar žiniasklaidos atstovus...Todėl ir švietimo sistema tapo ne mokslo žiburiu, bet kai kam auksine lempa, generuojanti pelną, bet ne žinių kokybę...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių