Prezidentūra: ES kitą savaitę pristatys Astravo elektrinės streso testų rezultatus

Europos Sąjunga (ES) kitą savaitę pristatys netoli Lietuvos sienos Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės streso testų rezultatus, antradienį pranešė prezidentės patarėjas užsienio politikos klausimais Nerijus Aleksiejūnas.

„Kitą savaitę, tikimės, bus svarbūs dalykai, nes bus pagaliau baigiamas ES stress testų parengimas ir bus viešai pateikti ir įvardyti trūkumai, ką Baltarusija turi padaryti, statant Astravo atominę elektrinę“, – Žinių radijui sakė diplomatas.

„Dirbame ir dirbsime, kad būtų ne tiktai stress testų rezultatai, ne vien trūkumų įvardinimai, bet ir labai aiškios rekomendacijos, ką Baltarusija turi padaryti. Ir kartu dar svarbiau – labai aiškūs Baltarusijos įsipareigojimai, kad tos rekomendacijos bus įgyvendintos ir daug jų turi būti įgyvendinta net iki atominės elektrinės paleidimo“, – pridūrė jis.

Streso testai apima bandymus, kaip elektrinė veikia nepalankiausiomis sąlygomis.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos jėgainės kritikė ir pernai pripažino Astravo atominę elektrinę nesaugia, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Šalis žada blokuoti elektrinės gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą.

Minskas atkerta, kad Astravo elektrinė statoma saugiai. Baltarusija tikisi, kad pirmasis jėgainės reaktorius pramoninei elektros gamybai bus parengtas iki 2019 metų pabaigos, o antrasis pradės veikti 2020 metų viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių