„Nordstreet“ skirta 16 tūkst. eurų Lietuvos banko bauda

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas atliko sutelktinio finansavimo platformos operatoriaus UAB „Nordstreet“ patikrinimą ir nustatė sutelktinio finansavimo veiklą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų, už juos skyrė poveikio priemones.

Įvertinęs, kad bendrovė pripažino nustatytą pažeidimą ir ėmėsi priemonių siekdama jį pašalinti, jog jis nepasikartotų ateityje, Lietuvos bankas skyrė „Nordstreet“ 16 tūkst. Eur baudą.

Patikrinimo metu buvo vertinami bendrovės administruojamoje sutelktinio finansavimo platformoje paskelbti projektai, kurių savininkai yra įsteigti ne Lietuvoje arba nėra mūsų šalies rezidentai.

Pirma, bendrovė, savo administruojamoje sutelktinio finansavimo platformoje skelbdama informaciją finansuotojams apie konkrečius projektus, nepateikė visos privalomos informacijos apie esminius projektų ypatumus, sumas, kurias projekto savininkai patys skiria projektams, ir su konkrečiais projektais susijusias rizikas. Už šį pažeidimą Lietuvos bankas skyrė poveikio priemonę – viešą paskelbimą.

Antra, „Nordstreet“ neturėjo parengusi tinkamų projektų savininkų patikimumo vertinimo procedūrų (pavyzdžiui, projektų savininkų patikimumo vertinimo procesą reglamentuojančiose taisyklėse nenustatytos projektų savininkų, kurie įsteigti ne Lietuvoje arba nėra Lietuvos rezidentai, reputacijos ir kreditingumo vertinimo procedūros, taip pat nenumatytas informacijos apie projekto savininko reputaciją rinkimas prieš pakartotinai skelbiant to paties projekto savininko naują projektą) o, prieš skelbdama projektus savo administruojamoje sutelktinio finansavimo platformoje, bendrovė netinkamai įvertino projektų savininkų patikimumą (reputaciją ir kreditingumą), kadangi surinko nepakankamą ar neišsamią informaciją, reikalingą projektų savininkų patikimumui įvertinti.

(...) neseniai susigrąžinome lėšas iš vieno projekto Ispanijoje. Taigi, stengiamės, kad padarytų klaidų padariniai būtų visiškai neutralizuoti.

Pati bendrovė žiniasklaidai išplatintame pranešime nurodė, kad baudą ketina sumokėti, kartu pažymėdama, kad visi centrinio banko patikrinimo metu rasti procesiniai trūkumai jau ištaisyti.

Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento specialistai neplaninį „Nordstreet“ patikrinimą atliko praėjusių metų rudenį.

„Sutelktinio finansavimo rinkoje veikiame jau daugiau nei 5 metus, suvokiame jos dinamiką ir žaidimo taisykles, tačiau turime pripažinti, kad deramai neįvertinome kitų šalių rinkos reguliavimo ypatumų, biurokratinio procedūrų ir verslo kultūros skirtumų, tad skubotų sprendimų būta. Kita vertus, „Nordstreet“ komanda puikiai suvokia, kad dirbant finansų rinkoje kontrolė ir rizikos vertinimas yra prioritetinė sritis, todėl reguliatoriaus pastabas ir sprendimus vertiname kaip pamoką ir postūmį tobulėti patiems bei tobulinti platformos veiklos modelį. Aktyviai bendraujame su investuotojais, ieškome išorės partnerių praradimams išieškoti ir mums pavyksta. Pavyzdžiui, neseniai susigrąžinome lėšas iš vieno projekto Ispanijoje. Taigi, stengiamės, kad padarytų klaidų padariniai būtų visiškai neutralizuoti“, – sakė „Nordstreet“ teisininkas Tomas Kaziukevičius

Po patikrinimo ir Lietuvos banko pastabų „Nordstreet“ atnaujino informacijos apie projektus skelbimo platformoje taisykles, taip pat projektų savininkų patikimumo vertinimo taisykles, nustatė įkeičiamo nekilnojamojo turto vertinimo procedūras, atskirai įvertino valiutos kurso svyravimo riziką. Bendrovė taip pat parengė naują projektų savininkų kreditingumo vertinimo algoritmą, atnaujino fiziniams asmenims taikomas patikimumo įvertinimo procedūras, patobulino informacijos saugojimo, dokumentavimo ir „keturių akių“ principo įgyvendinimo taisykles.

„Nordstreet“ taip pat padvigubino komandos narių, atliekančių kontrolės funkcijas, skaičių.


Šiame straipsnyje: Lietuvos bankasbaudaNordstreet

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių