Lygių galimybių sergėtojams per mažos kišenės pakvipo seksizmu – ko nepadarysi dėl reklamos?

  • Teksto dydis:

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba susirūpino per mažomis moterų drabužių kišenėmis. Savo socialiniame tinkle skelbia, kad moteriškuose drabužiuose kišenės kur kas mažesnės nei vyriškuose. Į jas netelpa dauguma populiariausių modelių telefonų. Anot tarnybos, tai moteris diskriminuoja, pasakojama LNK reportaže.

 

„Tokios problemos nesu turėjusi, neteko susidurti“, – kraipė galvą gatvėje kalbinta mergina, paklausta, ar dėl to nesijaučia diskriminuojama.

„Dar naujiena. Baikite jūs tas nesąmones“, – juokėsi pašnekovė.

„Ne, niekada nesijaučiau, viskas tvarkoje dėl tų kišenių, viskas telpa“, – šypsodamasi kalbėjo dar viena moteris.

„Kaip tik, sakyčiau, madingos dabar didelės kišenės moterų rūbuose. Jokių problemų“, – teigė praeivė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba atkreipia dėmesį, kad moterys diskriminuojamos ir dėl standartinio dydžio pianino klaviatūros, kuri esą visai nepritaikyta moteriško dydžio plaštakoms. Tas pats ir su išmaniaisiais telefonais. Esą išmaniųjų ekranais moterims nepatogu naudotis dėl netinkamo jų dydžio.

Dar naujiena. Baikite jūs tas nesąmones.

 

„Kelis kartus feisbuke tikrinau, ar tikrai yra valstybinės institucijos paskyra. Ir porą kartų atnaujinus puslapį, realybė nesikeitė“, – sunku tokiais teiginiais buvo patikėti ir Seimo narei Agnei Širinskienei.

Po tokių valstybinės institucijos tyrimų, užvirė ir socialiniai tinklai. Piktinosi ir žmonės, ir politikai. Anot jų, lygių galimybių sergėtojai galėtų ir prasmingiau išnaudoti savo laiką. Metus išlaikyti kontrolieriaus tarnybą mokesčių mokėtojams kainuoja daugiau nei pusę milijono eurų.

„Nežinau ar reikia tokio dalyko. Čia – pasirinkimo klausimas. Kišenės ir telefono dydis, manau, tikrai nėra aktuali tema. Yra tikrai kur naudingiau tas lėšas išleisti“, – svarstė pašnekovė.

„Man toks tyrimas atrodo absurdiškas. Tikrai niekam nereikalingas“, – tikino gatvėje kalbinta moteris.

„Ne ta vieta, kur reikėtų ieškoti diskriminacijos apraiškų ir leisti ar fondų lėšas, ar valstybės tarnautojų apmokamą laiką. 2400 eurų – berods toks yra vidutinis atlyginimas“, – tikino A. Širinskienė. 

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sako, kad tyrimas apie kišenių gylį ir išmaniųjų telefonų plotį skirtas tik dėmesiui į nelygybės problemas atkreipti. Anot jų, tai baigiamasis penkerių metų projekto akcentas. Taip esą nuspręsta pareklamuoti tinklalapį, kuriame aiškinama, kaip lyčių lygybės siekti.

Kišenės ir telefono dydis, manau, tikrai nėra aktuali tema. Yra tikrai kur naudingiau tas lėšas išleisti.

„Kišenės yra tik viena iš temų. Tarnyba neatliko tyrimo ir mokesčių mokėtojų pinigų šiam tyrimui neišleido, o naudojosi tarptautiniais duomenimis“, – komentavo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė Mintautė Jurkutė.

Esą tik norėta atkreipti dėmesį į tai, kad kai kurie daiktai gaminami pagal vieną, įprastai vyrišką, standartą.

„Ar mes kalbėtume apie džinsų kišenes, ar pianino klaviatūras, ar apie saugumą automobiliuose, ar medicinos tyrimus – daugelyje sričių mes vis dar stokojame duomenų pagal lytis. Tai reiškia, kad pagrinde atliekame tyrimus su vyrais, arba žmogiškąjį standartą imame vyrišką kūną, o ne moterišką“, – sakė M. Jurkutė.

„Aš kalbu apie socialinę nelygybę. Tai tikrai iš tokios institucijos norėtųsi pasiūlymų, kaip tą nelygybę mažinti, Beje, tų pasiūlymų Seime mes niekada nematėme. Bet matome tokius tyrimus, kurie sugeba išmatuoti kišenių gylį ir plotį“, – teigė A. Širinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
O guminių pimpių jos dar nereikalauja ? Kodel vyrai turi, o jos ne ?

Padarykit vienodai. Vyrai gyvena trumpiau.

Padarykit vienodai. Vyrai gyvena trumpiau. portretas
Ergonominių rizikos veiksnių tyrimo metodiniai nurodymai reglamentuoja, kad vienkartinio rankomis keliamo krovinio masė, kai krovinys nuolat pernešamas per pamainą ar dirbant kitą darbą, negali viršyti moterims 10 kg., vyrams – 30 kg

Modernusis.

Modernusis. portretas
Ir dar kaip kam (koje-čto) moterys pritaikytos geriau. Reikia bausti ir Sutvėrėją už tą "koje-čto" skirtybę.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių