Karantinas renovacijos srityje: darbai nestoja, tačiau pradeda trūkti medžiagų

  • Teksto dydis:

Šiuo metu šalyje paskelbtas karantinas suparalyžiavo gyvenimą Lietuvoje, o kaip tai paveikė renovacijos darbus, aiškinosi Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), atlikusi rangovinių organizacijų, kurios užsiima daugiabučių atnaujinimais, apklausą. Gauti rezultatai atskleidė esmines tendencijas, kurios jau susiformavo ar dar tik formuojasi.

Programa aktyviai tęsiama

Iš jų pagrindinė ir svarbiausia – karantinas nesustabdė daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimo – didžioji dalis sėkmingai tęsiasi. Šiuo metu šalyje yra vykdoma 420 daugiabučių atnaujinimo projektų, kuriuos įgyvendina apie 130 statybos sektoriaus bendrovių. „Karantinas nesustabdė renovacijos darbų, apie 80–90 proc. atnaujinamų objektų darbai vyksta. Tiesa, kyla savotiškų iššūkių, pavyzdžiui, keičiant langus ar santechniką, kai reikia patekti į butus, dirbame laikydamiesi visų Valstybinės darbo inspekcijos rekomendacijų, tačiau jaučiame gyventojų  nerimą – jie bijo įsileisti darbininkus į vidų“, – apie darbą karantino metu pasakoja Andrius Gudaitis, šiuo metu daugiausia renovacijos projektų įgyvendinančios įmonės Renovacijos departamento direktorius.

Kad darbai vyksta ir toliau, patvirtino ir kitų įmonių, šiuo metu įgyvendinančių dešimt ir daugiau renovacijos projektų, vadovai.

Išaugo darbo jėgos pasiūla

Kita renovacijos rinkos tendencija, išryškėjusi po apklausos, – pastaraisiais mėnesiais ypač išaugusi darbo jėgos pasiūla. Visų kalbintų įmonių vadovai tvirtino, kad šiuo metu darbo jėgos netrūksta, darbuotojų užtenka, kuo negalėjo pasigirti anksčiau.

„Šiuo metu turime pakankamai statybininkų – nemaža lietuvių darbininkų dalis sugrįžo į Lietuvą iš užsienio, kasdien sulaukiame skambučių ir užklausų, ar ieškome darbuotojų, prašymų, ar gali priimti į darbą“, – dalijasi A. Gudaitis.

Didžiausia problema – statybinių medžiagų trūkumas

BETA vykdytos apklausos rezultatai išryškino didžiausią karantino problemą, su kuria susiduria rangovinės organizacijos, – statybinių medžiagų trūkumas.

„Kai kurie pavieniai darbai stoja būtent dėl medžiagų trūkumo. Nemaža dalis apdailos medžiagų yra gaminamos ir eksportuojamos iš Italijos bei Ispanijos, o, kaip žinoma, gamyklos tose šalyse yra uždarytos jau keletą mėnesių. Taip pat viską apsunkina ir sutrikusi logistikos grandinė, todėl tikrai susidursime su atskirų projektų įgyvendinimo trikdžiais, gali reikėti daugiau laiko“, – pažymi Vitas Stulgė, įmonės, šiuo metu turinčios vienuolika daugiabučių renovacijos projektų, direktorius.

A. Gudaitis jam antrina – situacija įmonėje irgi panaši, atsižvelgiant į iš tiekėjų gautą informaciją, kai kurios apdailos medžiagos gali vėluoti 3–4 mėnesius, tačiau šiuo metu įmonė ieško alternatyvų – ieško analogiškų medžiagų, kurios galėtų būti pristatytos greičiau, ir darbai nestotų.

„Remiantis BETA vykdytos apklausos rezultatais, manome, kad karantinas daugiabučių renovacijos rinkai ilgalaikių neigiamų padarinių neturėtų sukelti, bent jau atsižvelgiant į dabartines išryškėjusias tendencijas. O ilgalaikėje perspektyvoje tikėtina, kad dalies projektų užbaigimas gali kiek užsitęsti ir vėluoti dėl karantino metu sutrikusių medžiagų gamybos bei logistikos grandinės, tačiau stebėsime situaciją ir informuosime apie galimus sutrikimus“, – teigia Valius Serbenta, Būsto energijos taupymo agentūros direktorius.

BETA informuoja, kad, įgyvendinant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, nuo 2013 m. šalyje buvo atnaujinta beveik 2,5 tūkst. daugiabučių, kurių investicijos siekia apie 700 mln. eurų. Po pastarojo kvietimo teikti paraiškas (2019 m. rugpjūčio mėn.) daugiabučių renovacijai, tinkamais buvo pripažinti dar 457 projektai, planuojama, kad jų įgyvendinimo investicijų suma sieks daugiau nei 200 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
kada jus pagaliau gyventojus burzujai gobsuoliai paliksite ramybeje kaip jums patinka paskutinius gyventoju pinigus pavogti i savo kisenes kol korona bus pasaulyje negalvokite i butus jusu niekas neisileis kiek jus galite lobti is gyventoju

ezys

ezys portretas
>>>Jum tai. o is ko susimokes uz sildyma? :) abejoju ar Lietuvoje yra bent vienas zmogus, kuriam nutiko taip kaip jus cia rasote, jau nekalbu apie tai, kad buta galite tiesiog parduoti ir keltis i labiau nudrengta daugiabuti, kuriame jums taip patinka gyventi ;)

parsidaveliai

parsidaveliai portretas
kodel nuimat komentarus,kodel ir cia mus valdo ponai ,jau visai izulejot ,
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių