„Giraitės vandenys“ šiemet į vandentvarkos infrastruktūrą investuos daugiau kaip 6 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Patenkinta praėjusių metų rezultatais, kai buvo užbaigti net keli svarbūs aplinkosauginiai projektai, pagerinta šio krašto žmonių gyvenimo kokybė, bendrovė „Giraitės vandenys“ tempo mažinti neketina ir šiemet. Kaip ir pernai, į vandentvarkos infrastruktūrą numatyta investuoti daugiau kaip 6 mln. eurų.

Planams įgyvendinti ketinama pasinaudoti ES struktūrinių fondų, Kauno rajono savivaldybės biudžeto bei bendrovės lėšomis. Didžiausias donoras bus Kauno rajono savivaldybė.

„Nūdienoje sunku įsivaizduoti kokybišką gyvenimą be elementarių patogumų. Centralizuoti nuotekų ir vandens tiekimo tinklai būtini ne tik miestuose ir miesteliuose, bet ir kaimuose. Žmonių gyvenimo kokybė yra labai svarbi, bet žalos gamtai mažinimas – dar svarbesnis, o svarbiausia – saugodami gamtą, saugome ir save“, – pabrėžė bendrovės „Giraitės vandenys“ direktoriaus Andrius Dzevyžis.

Andrius Dzevyžis: žmonių gyvenimo kokybė yra labai svarbi, bet žalos gamtai mažinimas – dar svarbesnis, o svarbiausia – saugodami gamtą, saugome ir save. Organizatorių nuotr.

Didesni planai

Didžiausi planai  susiję su Ežerėlio miestu. Čia planuojama už 0,91 mln. eurų įrengti 4,6 km vandentiekio bei investavus 2,12 mln. eurų, 6,6 km nuotekų tinklų. Nuotekų tinklus Ežerėlyje planuojama įrengti per šiuos ir 2025 metus. Darbai bus finansuojami ES, Kauno rajono savivaldybės biudžeto ir „Giraitės vandenų“ lėšomis.

Centralizuotai tvarkomų nuotekų infrastruktūros plėtra, tik be ES paramos, šiais metais suplanuota Raudondvario kaimo Pakalnės, M. Valančiaus, Kalnų, Lakštingalų tako, Tylos tako gatvėse, Parko gatvėje Ramučiuose ir Babtų miestelio Nevėžio, Prieplaukos, Sodų, Aguonų gatvėse.

Vilkijos miesto Šaltinio, Bažnyčios ir Sodų gatvėse, Giraitės kaimo Šventosios Šeimos gatvėje, Vandžiogalos miestelio Butkūnų, Draugystės ir dalyje Taikos gatvės suplanuotas vandentiekio ir nuotekų tinklų, o Dievogalos kaimo Dievogalos ir Vėjo gatvėse, Kačerginės miestelyje – vandentiekio tinklų įrengimas.

Darbai vyks ir Lapių miestelyje: numatyta rekonstruoti 1,2 km vandentiekio ir 1,4 km nuotekų tinklų.

„Iš viso šiemet ketiname įrengti naujų ir rekonstruoti 12,6 km vandentiekio bei 14,5 km nuotekų tinklų“, – kaip planai atrodo kilometrais, įvardijo A. Dzevyžis.

Kuria švaresnę aplinką

Pernai Kauno rajone pastatytos dvi naujos nuotekų valyklos, dvi rekonstruotos, paklota 15 km naujų nuotekų tinklų, 0,3 km – rekonstruota. „Tai prisidės prie švaresnės aplinkos kūrimo, sumažinant aplinkos taršą nevalytomis nuotekomis“, – sakė direktorius.

Nauji nuotekų valymo įrenginiai Boniškių ir Daugėliškių kaimuose pastatyti Kauno rajono savivaldybės ir „Giraitės vandenų“ lėšomis, o prie Bubių ir Šlienavos valyklų rekonstrukcijos prisidėjo ir ES.

Šlienavos kaimo nuotekų valymo įrenginių rekonstrukcija, atsiėjusi 917,6 tūkst. eurų, išsiskiria ne tik finansine verte, darbų apimtimi, bet ir gyventojų, kurie naudosis centralizuotų geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugomis, skaičiumi – naudą pajus 1100 šlienaviškių. Be to, išleidžiamos išvalytos nuotekos atitiks nuotekų tvarkymo reglamento reikalavimus, bus taupoma elektros energija ir labiau tausojama aplinka.

Naujai įrengti nuotekų valymo įrenginiai Boniškių (našumas 40 m³ per parą) ir Daugėliškių (našumas 45 m³ per parą) kaimuose yra palyginti nedidelio našumo, tačiau jie visiškai atitinka šių vietovių gyventojų poreikius.

Kalbant apie naujų nuotekų tinklų įrengimą, didžiausias ir brangiausias (1,47 mln. eurų) projektas įvykdytas Raudondvario kaimo aglomeracijoje, apėmęs Žalgirio, Švyturių, Ąžuolų, Laisvės, Varpo, Vienybės, Kanapyno, Karnavės, Paberupio, Prokupio  ir kitas gatves. Jose paklota 8,1 km naujų nuotekų tinklų. Projektas įgyvendintas ES, Kauno rajono savivaldybės ir „Giraitės vandenų“ lėšomis.

Organizatorių nuotr.

Projekto svarbą liudija ir faktai, jog iki tol beveik visi Raudondvario kaimo Žalgirio kvartalo, Karnavės, Kanapyno, Paberupio, Prokupio gatvių gyventojai neturėjo galimybės naudotis centralizuotu nuotekų tvarkymu. Šiuo metu jiems yra sudaryta galimybė jungtis prie centralizuoto buitinių nuotekų tvarkymo tinklų.

Didelė Kauno rajono savivaldybės ir „Giraitės vandenų“ investicija – 0,88 mln. eurų – ir Bubių kaime. Čia įrengta 2,8 km naujų nuotekų tinklų ir 2,3 km naujų vandentiekio tinklų. Be to, čia už 0,61 mln. eurų rekonstruota nuotekų valykla, taigi šis pakaunės kaimas išties tapo gerokai draugiškesnis aplinkai.

Neatsiliko ir Boniškių kaimas: be naujos nuotekų valyklos, įrengta ir 2,3 km naujų nuotekų tinklų.

Tokia infrastruktūra jau džiaugiasi ir anksčiau jos neturėję Ramučių kaimo Parko, Voškonių kaimo Taikos gatvės gyventojai.

Įrengiant naują vandentvarkos infrastruktūrą, nepamirštama pasirūpinti ir jau esama. Nuotekų tinklai rekonstruoti Ežerėlio miesto Juodalksnių ir Zapyškio gatvėse, Karmėlavoje Vilniaus gatvėje.

Vis dėlto labiausiai džiaugiasi Neveronių kaimo Purienų bei Šlamučių gatvių gyventojai, nes jų sklypų pagaliau nesems lietaus vanduo. Čia įrengta 1,2 km lietaus nuotekų tinklų. Rekonstravus lietaus nuotekų tinklus, panaši problema išspręsta ir Karmėlavoje, Vilniaus gatvėje.

Kokybiškesnis geriamasis vanduo

Praėjusiais metais Kauno rajone pastatytos dvi vandens gerinimo stotys: Pagirių ir Urnėžių kaimuose. Kokybiškesnėmis geriamojo vandens tiekimo paslaugomis mėgausis ir Daugėliškių kaimo, Neveronių kaimo Bijūnų ir  Krunos, Ramučių kaimo Parko bei Vilkijos miesto Šlaitų gatvės gyventojai  – čia rekonstruoti vandentiekio tinklai.

Labai svarbus ir kitas „Giraitės vandenų“ darbas – Kauno rajone įrengta 5,4 km naujų vandentiekio tinklų. Pagerėjusia gyvenimo kokybe džiaugiasi Raudondvario kaimo Karnavės, Kanapyno, Paberupio ir Prokupio gatvių, Ramučiuose – Parko gatvės, Bubių ir Pagirių kaimo gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių