Ekonomistė: mažėja įmonių, besiskundžiančių, kad trūksta darbuotojų

Įtampa darbo rinkoje po truputį slūgsta, o pramonėje mažėja įmonių, teigiančių, kad jų veiklą riboja darbuotojų trūkumas, teigia Lietuvos banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyriausioji ekonomistė Laura Galdikienė.

Pasak jos, darbuotojų trūkumą pramonėje mažina neapibrėžtumas dėl tolesnės ekonomikos raidos.

„Lietuvos apdirbamosios gamybos apimtis šiemet vis dar auga įspūdingu tempu, siekiančiu vidutiniškai 8 proc. per metus. Tačiau dėl sulėtėjusio pagrindinių prekybos partnerių ekonomikų augimo, aštrėjančių prekybos karų ir vis dar esančio neaiškumo dėl „Brexito“ baigties pramonės pasitikėjimo rodiklis nusileido nuo praėjusių metų aukštumų”, – komentuoja L. Galdikienė.

Ekonomistės teigimu, pirmą kartą po ilgo laiko pradėjo daugėti pramonės įmonių, kurios įvardija paklausos trūkumą kaip veiksnį, ribojantį jų veiklą, o tai gali signalizuoti apie slopstantį užsienio paklausos augimą.

Tiesa, pasak L. Galdikienės, mažmeninės prekybos veikloje įtampa vis dar auga.

„Šioje ekonominėje veikloje darbuotojų trūkumas didėja ir prognozuojamas užimtųjų skaičiaus augimas. Prie to prisideda sparčiai augantis namų ūkių vartojimas – tai palaiko didėjančios gyventojų disponuojamosios pajamos ir ypač aukšti vartotojų pasitikėjimo rodikliai“, – sako L. Galdikienė.

Ji teigia, kad supaprastinus tam tikrų profesijų darbuotojų imigracijos procedūras, statybų bei apdirbamosios gamybos veiklose užimtų darbo vietų skaičius išaugo. Pavyzdžiui, kelis pastaruosius ketvirčius transporto ir saugojimo veikloje užimtų darbo vietų skaičiaus metinis augimas sudarė 11 proc.

Vis dėlto, anot ekonomistės, mažmeninės prekybos įmonėms sumažinti darbuotojų trūkumą, įdarbinant daugiau darbuotojų iš trečiųjų šalių, gali būti sunkiau – šiai ekonominei veiklai priskiriamos profesijos nepatenka į minėtą sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintaras

Gintaras portretas
Prekybos tinkluose visada truko ir truks darbuotoju ten vienas zmogus dirba uz du kartais uz tris
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių