Didėjanti tarša lietuvius skatina plėtoti pažangiausias garso izoliavimo technologijas

  • Teksto dydis:

Gausus ir kasdien didėjantis aplinkai taršių atliekų kiekis pasaulyje vis dažniau verčia įmones ir valstybes ieškoti ir imtis aplinkai tvarių sprendimų, padėsiančių kurti švaresnę ateitį. Šiandienės tendencijos skatina ne vien rūšiuoti ir tvariai utilizuoti, tačiau ir perdirbti atliekas, taip įsukant žiedinės ekonomikos ratą.

Būtent todėl UAB „Avago“ subūrė komandą ir kartu su UAB „Provectus redivivus“ bei Norvegijos partneriu vykdo 2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo programos „Verslo plėtra, inovacijos ir MVĮ“ žaliosios pramonės inovacijų srityje projektą „Technologinio proceso, skirto garsą izoliuojančios akustinės plokštės iš perdirbtų poliuretano, plastiko ir gumos atliekų gamybai, sukūrimas“ (numeris LT07-1-EIM-K01-017). Projekto metu plėtoja, testuoja ir bando įdiegti rinkos inovacijas pritaikant garso izoliacines plokštes, pagamintas iš gamtai taršių poliuretano atliekų.

Idėja kilo įvertinus produktų, pagamintų iš poliuretano, aplinkai daromą žalą ir iškėlus prielaidą, kad ši medžiaga gali būti perdirbta ir pritaikyta visuomenei plėtojant naudingą technologiją. Poliuretano poreikiui augant tolygiai su visuomenės vartotojiškumu, šios medžiagos gamtoje daugėja, nes vis dažniau išmetami arba iš dalies utilizuojami čiužiniai, vamzdžiai ir pan. O būtent dėl svorio ir gabaritų sunkiau juos perdirbti.

Vis dėlto pastebėta, kad poliuretanas gali būti pritaikytas sprendžiant opią buities problemą – triukšmo slopinimą. Atsižvelgiant į vis augančią pasaulio populiaciją ir intensyviai apgyvendinamus miestus ryškėja prognozė, kad iki 2050 metų miestuose gyvens daugiau nei du trečdaliai pasaulio žmonių. Ši tendencija puikiai rodo, kad kokybiškesnės garso izoliacijos reikės vis daugiau gyventojų turinčiuose daugiabučiuose ar tankiau apstatytuose privačių namų rajonuose.

Būtent todėl sugalvota poliuretaną, kuris galėtų patekti į aplinką, panaudoti gaminant aukštos kokybės ir didelio komercinio potencialo garsą izoliuojančias plokštes. Jas būtų galima pristatyti bei pradėti naudoti pasaulinėje statybų ir garso izoliavimo produktų rinkoje.

Projekte dalyvauja trys partneriai. UAB „Avago“ – iniciatyvos autorė. Ji daug metų kartu su mokslo partneriais dalyvavo atliekant tyrimus gumos perdirbimo ir panaudojimo srityje. UAB „Provectus redivivus“ prie projekto prisideda savo turima patirtimi perdirbant įvairias plastiko ir gumos atliekas. Projekto sėkmės atveju bendrovė ketina gaminti akustines plokštes. Partneris Norvegijoje tieks garso izoliacinių plokščių gamybai reikalingus plastikinius pagrindus, pagamintus iš perdirbto plastiko.

Projektą plėtoti paskatino šiuo metu stebimas trūkumas technologijų, kurias įdiegus poliuretano, plastiko ir gumos atliekos būtų perdirbamos į rinkai paklausų ir naudą teikiantį produktą. Dabar poliuretano atliekos yra utilizuojamos jas deginant ar kaupiant sąvartynuose. Technologijos, padedančios perdirbti poliuretano atliekas į žaliavą, kurią būtų galima naudoti gaminant naujus produktus, dar tebėra plėtojamos.

Šiame projekte UAB „Avago“ kartu su partneriais plėtojama technologija padės sukurti naujos kartos, išskirtinę garso izoliacinių plokščių liniją, skirtą gyvenamųjų, komercinių, gamybinių ir specialios paskirties patalpų statybai. Mūsų gaminiai užtikrins itin aukštos kokybės garso izoliaciją.

Atliekami tyrimai rodo šiuos pagal naują technologiją sukurtų garso izoliacinių plokščių pranašumus:

• Plokštės itin gerai izoliuoja garsą.

• Jas patogu montuoti, o tai ne tik paspartina darbus, bet ir sumažina statybos darbų kaštus.

• Jos gana plonos, palyginti su šiuo metu rinkoje esamais garso izoliacijos sprendimais, todėl galima sutaupyti vietos.

• Būtina neužmiršti, kad plokštės gaminamos iš perdirbtų atliekų, todėl jų gamyba naudinga aplinkai. Šios unikalios sudėties plokštės pačios lengvai perdirbamos, tad jas galima laikyti geru žiedinės ekonomikos produkto pavyzdžiu.

Siekiant įgyvendinti išsikeltus tikslus būtina nuodugniai ištirti šių plokščių gamybos specifiką, nustatant optimalius medžiagų, naudojamų gamyboje, kiekius, jų apdirbimo lygį, proporcijas. Vėliau bus siekiama išsiaiškinti šių plokščių atsparumo degumui savybes, atsparumą smūgiams ir atsparumą aplinkos poveikiui. Taip pat svarbu ištirti izoliacines garso savybes tikrinant garso sugerties lygius pagal dažninę charakteristiką.

Šis unikalus gaminys duotų didelę pridedamąją vertę tiek Baltijos regionui, tiek Europos Sąjungos bendrijai, nes būtų sukurtas realus žiedinės ekonomikos produktas naudojant atliekas, kurių utilizavimas šiandien visiems yra aktualus, brangus ir sunkiai sprendžiamas. Sėkmingai išvystytą technologiją planuojama patentuoti.

Ši inovacija bus nuolatos tobulinama, todėl bendradarbiaujant su Norvegijos partneriu bus ieškoma dar geresnių poliuretano perdirbimo ir gautos poliuretano žaliavos naudojimo būdų. Planuojama toliau kurti dar daugiau šiomis savybėmis pasižyminčių ir aplinkai naudingų produktų.

Sėkmingai išplėtota garsą izoliuojančių akustinių plokščių gamybos technologija stipriai prisidės prie žiedinės ekonomikos vystymo Lietuvoje ir apskritai Baltijos regione. Vadinasi, bus sukurta naujų darbo vietų. Kuriamas produktas būtų visiškai perdirbamas, todėl niekada netaptų ilgalaikių atliekų sąvartynų atliekomis. Šios plokštės pagerintų žmonių sveikatą ir sumažintų triukšmingumą tiek asmeninėse, tiek darbinėse erdvėse, o tai pagerintų poilsį bei produktyvumą. Verta paminėti, kad kuriant plokštes atlikti moksliniai tyrimai prisidėtų prie bendrų akademinių tyrimų garso izoliacijos srityje ir galėtų būti skelbiami vietinėse bei tarptautinėse publikacijose.


Šiame straipsnyje: Avagopoliuretanasizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių