„Citus“ ekspertai: lietuvių jaukinamas atostogų būstas – kaip jį įrengti, kad uždirbtų pinigus

  • Teksto dydis:

Lietuvoje atostogų būstas kurortuose tampa vis populiaresnis. Vis daugiau žmonių įsigyja būstą poilsiui sau arba planuoja jį nuomoti. Nors Palangoje būsto paklausa, lyginant su popandeminiais metais, yra nuslūgusi, tačiau kituose kurortuose ji išlieka aukšta. O norinčių ilsėtis, ypač kai įsisiūbavo atostogų sezonas, lepinamas saulėtų ir karštų orų, srautas – tikrai didelis.

Praktika net ir sau įsigytą atostogų būstą nuomoti, kol patys šeimininkai jame nesiilsi, atėjusi iš Vakarų šalių, įsigali ir pas mus. Todėl jo įrengimas, kad džiugintų ir pačius, ir svečius, yra labai svarbus. Norint sukurti patrauklų, funkcionalų ir ilgaamžį interjerą, reikia atkreipti dėmesį į stiliaus pasirinkimą, medžiagas, baldus bei aksesuarus. Kuo išsiskiria atostogų būsto interjero stiliai, kokios yra dabartinės tendencijos pasaulyje, ką daryti ir ko nedaryti įrengiant tokį būstą, pasakoja kūrybiškų NT projektų ir vietokūros kompanijos „Citus“ interjero dizaineris Marius Morozovas.

Marius Morozovas. „Citus“ archyvo nuotr.

Atostogų būstas – koks jis?

Įrengiant atostogų būstą aktualios yra kai kurios specifinės detalės ir aplinkybės, kurios nėra tokios svarbios įsirengiant gyvenamąjį būstą sau. Čia svarbūs yra funkcionalumas, patogumas ir gražus vaizdas, tačiau ne mažiau svarbios ir smulkmenos bei higiena.

Pavyzdį galima ir imti iš viešbučių. Jie daugiausia dėmesio skiria būtent praktiškumui, ilgaamžiškumui ir kokybei. Viešbučiai, dažniausiai, turi savo standartų sistemą, pagal kurią įrengia visus numerius. Juose būna apgalvota kiekviena detalė, kad viskas tarnautų kuo ilgiau. Viešbučiuose galvojama apie ilgalaikę perspektyvą – 10 ar net 20 metų. Dėl to jų interjerai, pirmiausia, turi būti praktiški ir ilgaamžiai. Iš estetinės pusės, jie būna kuo universalesni ir, tuo pačiu, kuo mažiau paklusnūs laikui.

Aktualiausia ilsintis yra patogus miegas ir ideali švara bei tvarka. Todėl atostogų būste, kaip ir viešbutyje, reikia patogių lovų ir kokybiškų čiužinių, daug švarios patalynės, rankšluosčių. Šiems daiktams reikėtų numatyti padėjimo vietą. Kiekviename miegamajame turi būti tuščia spinta, skirta patogiai susidėti svečių rūbus.

Vonios kambario įrengimo kokybė, tvarka – taip pat būtinybė. Reikia vietos higienos priemonėms (šluotoms, šluostėms, siurbliui, plovikliams ir valikliams, taip pat – atsarginiams kilimėliams ar kitiems pakaitiniams daiktams) sudėti ir laikyti. Vonios kambarys neturi būti didelis, bet šviesus. Jame turi būti klozetas (dabar populiarėja ir bidė greta) su šepečiu; dušas – geriau nei vonia, o jei vonia, tai su užuolaida; vienas ar du praustuvai; elektrinis (kurį galima išjungti) rankšluosčių džiovintuvas, kilimėliai drėgmei sugerti. Iš technikos, turi būti plaukų džiovintuvas ir veidrodis. Idealu, jei vonios kambaryje būtų ir skalbyklė.

Atostogų būsto vizualizacija. „Citus“ nuotr. 

Būstą nuomojant miegamasis ir vonia bus vienas iš sėkmės raktų. Reikia nepamiršti ir virtuvės bei valgomojo erdvės, nes neretai, ypač kai apsistoja su šeimomis, atostogautojai nori turėti galimybę pasigaminti maistą patys. Įrengiant virtuvę būtina galvoti apie trumpalaikį poilsį, kuriam pakanka mažesnio nei namuose šaldytuvo, be šaldiklio ir mažesnės kaitlentės (pvz., 2 kaitvietės vietoje 4), nebūtina orkaitė.

Kavos aparatas ir duonos skrudintuvas – beveik būtinybė, norint pasiruošti šviežius „kontinentinius“ pusryčius. Mikrobangų krosnelė ir indaplovė – taip pat labai pageidautinos. Virtuvė turi būti aprūpinta pagrindiniais puodais ir keptuvėmis bei pakankamu kiekiu stalo, maisto ruošimo įrankių. Viskas turi būti nebrangu, tačiau kokybiška – ne tik dėl atostogautojų įspūdžio, bet ir dėl paprastesnės būsto priežiūros jo šeimininkams.

Pastaruoju metu vis aktualesnis gali būti kondicionierius. Jis suteikia komforto, todėl, net jei namuose jis gal ir nebūtinas, poilsio būste pridės papildomų taškų jį nuomojant. Tiesa: bevielis internetas taip pat yra gan svarbus.

Jei įmanoma, prie būsto turėtų būti privačių parkaviečių automobiliams skaičius, atitinkantis būste telpančių žmonių poreikį. Poilsio erdvė lauke – taip pat svarbu poilsiautojams. Jei yra terasa su lauko baldais, skėtis nuo saulės, vakarinis apšvietimas, bent keli naudojimui lauke tinkami elektros lizdai, kepsninė, kad ir nedidelė vaikų žaidimų aikštelė, tai taip pat didins patrauklumą. Turint didesnį biudžetą, galima pasikinkyti fantaziją ir sukurti išties unikalią erdvę.

Dizaineriai pasaulyje vis daugiau dėmesio skiria interaktyvių ir emocinių erdvių kūrimui. Tai apima baldus ir dekoro elementus, kurie ne tik funkcionalūs, bet ir sukelia teigiamas emocijas, skatina sąveiką su erdve. Tokie elementai, kaip rankų darbo stiklo skulptūros ar unikalūs tekstiliniai sprendimai, gali suteikti interjerui asmeniškumo ir gilumo​.

Atostogų būsto vizualizacija. „Citus“ nuotr.

Interjeras – medžiagos, spalvos, baldai, detalės ir stiliai

Žmonės atostogų būstuose ieško aukso viduriuko – kažko tarp jausmo „kaip namie“ ir viešbučio. Rinkdamiesi nuomojamą būstą ir vos į jį įžengę, pirmą įspūdį susidarome iš interjero dizaino, spalvų, detalių, konteksto dermės. Sąmoningai tai miniu ne kaip pirmą punktą, nes neįgyvendinus anksčiau paminėtų funkcionalumo ir higienos aspektų, tas pirmas įspūdis nublanks.

Norint ir patiems atostogų būste jaustis gerai, ir užtikrinti, kad taip jausis svečiai, kurie tada negailės pinigų už nuomą bei gerų atsiliepimų viešojoje erdvėje, svarbu, kad interjeras būtų kokybiškas, funkcionalus, ilgaamžis ir patrauklus. Labai svarbu yra skoningas interjero stilius, gerai parinktos medžiagos, geras dekoras. Nuo sprendimų kokybės priklausys, ar po 5 metų būstas vis dar gerai atrodys, ar pilnai funkcionuos.

Taigi, funkcionalumas. Apdailos medžiagos turi būti praktiškos ir kokybiškos. Dažnai tokio tipo būstuose būna daug didelių gabaritų daiktų – paspirtukų, dviračių, lagaminų. Neretai žmonės visą dieną pravaikšto su batais ar kita vasariška avalyne; neretai – ir basi. Todėl smėlio, kuris greitina apdailos nusidėvėjimą bus nemažai. Tai ypač aktualu pajūryje.

Grindis geriausia dengti aukšto atsparumo dangomis – tinka keraminės plytelės, betonas, vinilas. Tinkamai paruoštas medžio masyvas taip pat pridės prabangos jausmo, tačiau pigus laminatas, parketas, kilimai tiesiog neatlaikys laiko išbandymų. Sienų dalį taip pat verta uždengti baldinėmis plokštėmis – kaip viešbučiuose – kad jos mažiau nusidaužytų, nusidėvėtų ir ilgiau išliktų gražios.

Atostogų būsto vizualizacija. „Citus“ nuotr.

Natūralios medžiagos, tokios kaip mediena, akmuo ir linas, suteikia interjerui šilumos bei jaukumo. Jos taip pat yra ekologiškos ir ilgaamžės, todėl puikiai tinka poilsio būstams.

Tokio tipo būstuose nebūtinai reikia daug minkštųjų baldų, nes juos sunkiau prižiūrėti. Užtikrinus reikiamą miegamųjų ir valgomojo vietų skaičių, likę baldai gali būti, tarkim, pinti arba sudedami. Poilsio būstai turi mažiau individualumo, todėl ir interjero detalių pakanka mažiau. Žinoma, vienas kitas meno kūrinys,  skoningas aksesuaras yra labai svarbu, bet pagalvėlėmis, staltiesėlėmis, kilimėliais ir visokiais niekučiais labai lengva perkrauti, persotinti interjerą.

Pasaulyje šiemet dominuoja tiek šilti neutralūs atspalviai, tokie kaip persikas ar abrikosas, tiek sodrūs, tamsūs tonai – pvz., giliai žali, mėlyni ar net juodi. Šios spalvos suteikia erdvei dramatiškumo ir prabangos jausmą, o derinant su šviesesniais akcentais, sukuriamas harmoningas ir subalansuotas interjeras​. Tuo tarpu, paprastesnė, neutrali spalvų paletė ramina ir yra universalesnė.

Pasaulyje šiemet dominuoja tiek šilti neutralūs atspalviai, tokie kaip persikas ar abrikosas, tiek sodrūs, tamsūs tonai – pvz., giliai žali, mėlyni ar net juodi. Šios spalvos suteikia erdvei dramatiškumo ir prabangos jausmą (...)

 

Bet kuriuo atveju, renkantis bendrą interjero stilių, reikia atkreipti dėmesį į kontekstą. Lengviausiai tai padaryti apgalvojus lokaciją. Judriame mieste stilius bus labiau urbanistinis, ryškesnis, kontrastingesnis, žaismingesnis. Kaimo vietovėse, gamtos prieglobstyje šį ryšį galima išreikšti interjero aksesuarais, natūraliomis medžiagomis. Šios medžiagos, gamtiškos, šviesios spalvos bus ypač aktualios ir kurortuose – Nidoje, Druskininkuose, Palangoje ir kitur. Čia tinka šviesus medis ir akmuo, linas; vyrauja sausos žolės, smėlio, pušų spyglių, jūros, dangaus spalvos.

Išskirčiau kelis charakteringus interjero stilius – bohemišką, minimalistinį, lietuvių mėgstamą skandinavišką ir pasaulyje populiarėjantį eklektišką.

Bohemiškas stilius pasižymi eklektika ir natūralių medžiagų naudojimu. Jis užkariauja širdis rankų darbo elementais – tokiais, kaip šviestuvai, dekoras, paveikslai ir asocijuojasi su Azija, Balio sala, Šri Lanka ar kitomis egzotinėmis atostogų vietomis. Jame dažniausiai naudojamos kelios spalvos, suteikiančios šilumos ir jaukumo.

Minimalistinis stilius – paprastas, švarus ir funkcionalus. Dažniausiai jame vyrauja šviesios spalvos ir aštrios linijos, natūralios medžiagos, kurios suteikia interjerui jaukumo ir paprastumo. Pastaruoju metu šis stilius įgauna šiltesnį ir jaukesnį atspalvį. Toks interjeras sukuria ramią ir atpalaiduojančią atmosferą, kuri ypač svarbi poilsio būstuose​, leidžia juose lengviau palaikyti tvarką ir švarą.

Skandinaviškas stilius yra labai populiarus Lietuvoje. Jis pasižymi šviesiomis spalvomis, natūraliomis medžiagomis ir patogumu bei praktiškumu.

Eklektiškas stilius yra viena iš šių metų interjero tendencijų. Jame susilieja įvairūs elementai: nuo kaimiškų tekstūrų iki modernių, minimalistinių linijų. Tai leidžia kurti unikalius interjerus, atspindinčius individualumą ir emocinį ryšį su erdve​.

Atostogų būsto vizualizacija. „Citus“ nuotr.

Pasaulinės tendencijos arba kai biudžetas nėra svarbus

Skaičiuojant biudžetą, reikėtų numatyti panašią sumą, kokią skirtumėte nuosavo būsto įrengimui – taupyti ir rinktis pigiausius sprendimus tikrai neverta, nes tai neatsipirks. Tačiau kai finansinės galimybės leidžia, galima atkreipti dėmesį į dar kelias, be jau paminėtų, pasaulines interjero tendencijas.

Jos šiuo metu orientuojasi į tvarumą, natūralias medžiagas ir formas, minimalizmą bei inovacijas, atspindi ne tik estetinius pokyčius, bet akcentuoja funkcionalumą, emocinę sąsają su erdvėmis. Lietuvoje taip pat populiarėja natūralūs ir ekologiški sprendimai.

Dizaineriai ir namų savininkai visame pasaulyje kreipia vis daugiau dėmesio aplinkai draugiškoms medžiagoms ir sprendimams: perdirbtoms medžiagoms, biokompozitams ir vietoje pagamintiems produktams. Šios naujovės nėra tik mados šauksmas – jos yra gilios filosofijos, kurioje estetika ir funkcionalumas susilieja į darnią visumą​, dalis.

Dizaineriai ir namų savininkai visame pasaulyje kreipia vis daugiau dėmesio aplinkai draugiškoms medžiagoms ir sprendimams: perdirbtoms medžiagoms, biokompozitams ir vietoje pagamintiems produktams.

 

Šiemet interjero dizainas pabrėžia natūralias formas ir tekstūras. Tai gali būti apvalios linijos, bangos ir organiškos kreivės, kuriančios erdvės judesio ir dinamiškumo įspūdį. Taip pat populiarėja įvairių tekstūrų naudojimas, pvz., akmens, plytų ar austinės medžiagos, suteikiančios interjerui gilumo ir taktilinio patrauklumo.

Apšvietimas tampa ne tik funkcionalus, bet ir dekoratyvus. Skulptūriniai šviestuvai – nuo didelių sietynų iki geometrinių pakabinamų lempų – tampa pagrindiniais interjero akcentais, suteikiančiais erdvei dramos ir sofistikacijos​.

Šiuolaikiniuose interjeruose vis dažniau naudojamos pažangios technologijos. Tai apima išmaniuosius namų sprendimus, tokius kaip patekimo į būstą technologijos, balsu valdomas apšvietimas, temperatūros kontrolė ir integruotos garso sistemos. Šie sprendimai ne tik palengvina kasdienį gyvenimą, bet ir suteikia modernumo jausmą.

Trumpai

Atostogų būsto interjero planavimas reikalauja kruopštaus apgalvojimo ir profesionalių sprendimų. Pasirinktas interjero stilius, kokybiškos ir praktiškos medžiagos, gerai parinkti baldai bei aksesuarai gali padėti sukurti patrauklų ir ilgaamžį būstą. Kreipiantis į interjero dizainerius ir laikantis šių patarimų, galima sukurti ne tik gražų, bet ir funkcionalų poilsio būstą, kuris džiugins tiek savininkus, tiek nuomininkus, užtikrins ilgalaikę grąžą.

1. Investuokite į kokybę. Skoningas interjero stilius ir gerai parinktos medžiagos labai prisideda prie būsto patrauklumo. Ilgaamžiškumas ir praktiškumas yra esminiai, norint, kad būstas būtų patrauklus nuomai ilgą laiką.

2. Kreipkitės į profesionalus. Interjero dizaineriai gali padėti sukurti harmoningą ir funkcionalų interjerą, kuris pritrauks nuomininkus, o tai tikrai atsipirks.

3. Palaikykite tvarką. Švara ir higiena yra labai svarbūs poilsio būstuose. Tvarkinga ir švari aplinka užtikrina, kad nuomininkai norės sugrįžti.

4. Netaupykite kokybės sąskaita. Pigios medžiagos ir sprendimai greitai nusidėvės ir praras patrauklumą.

5. Neperkraukite interjero. Nereikia per daug individualizuoti poilsio būsto, nes jis turi būti universalus ir patrauklus daugeliui žmonių.

6. Paisykite smulkmenų. Detalės, tokios kaip švarūs patalai, tvarkingas vonios kambarys ir kokybiškai atlikta apdaila, yra labai svarbios.

7. Paruošite išsamią informaciją. Šios patirties galima semtis iš viešbučių. Parenkite patrauklius, paprastus atvykimo, patekimo, naudojimosi būstu ir jo privalumais aprašymus ir instrukcijas bei naudojimosi taisykles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių