Į „paskutinę vakarienę“ susirinkę viešbučių ir restoranų atstovai prašo pagalbos

Nuo karantino suvaržymų ypač nukentėjusių viešbučių, restoranų, turizmo ir sporto bei sveikatingumo įmonių atstovai antradienį susirinko į „paskutinę vakarienę“ – protesto akciją, kuria siekia parodyti, kad be valstybės paramos nebeturi galimybių išgyventi.

Akcija vyksta Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – pagrindinėse miestų aikštėse juodomis staltiesėmis užtiesti kavinių staliukai, paklotos viešbučių lovos, o prie jų – laidotuvių vainikai ir gedulo žvakės. Vien V. Kudirkos aikštėje Vilniuje, šalia Vyriausybės rūmų susirinko iki šimto žmonių.

Turizmo verslo atstovai atvyko nešini lagaminais su užrašais „Turizmas miršta“, „Kodėl Vyriausybė negirdi turizmo?“, „Testai: būtinybė, ne pasipelnymas“, o sporto atstovai atsinešė treniruoklių ir kitų sporto reikmenų.

V. Kudirkos aikštėje Vilniuje akcijoje dalyvavusi Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigė, kad Vyriausybės prašoma pakeisti paramos taisykles – panaikinti 100 tūkst. eurų lubas subsidijoms, taip pat prašoma paramos grįžtantiems į darbą žmonėms, restoranams – kompensuoti nuomą, o viešbučiams – komunalines ir pastoviąsias išlaidas.

„Jau 9 tūkstančiai mūsų sektoriaus (darbuotojų – BNS) yra bedarbių, matome, kad tai yra tik pradžia. Labai gaila, nes tai sektorius, kuris yra socialiai jautriausiame sluoksnyje – moterys virš 60 metų, jaunimas, studentai ir nereikalaujantis darbas ypatingo išsilavinimo. Tai ką tie visi žmonės darys ir kodėl žlugdomas smulkusis verslas, mums yra nesuvokiama“, – žurnalistams antradienį sakė E. Šiškauskienė.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija skelbia, jog apgyvendinimo ir maitinimo sektoriui skiriama penktadalis visos paramos – vien šiemet šio sektoriaus įmonėms paskirstyta beveik 8 mln. eurų.

Tuo metu E. Šiškauskienė sako, kad paramą gavo turizmo organizatoriai, parskraidinę keleivius, taip pat turėję atsiskaityti su klientais už neįvykusias keliones.

„Tai yra realybė, kurią gauname. Labai mums nori „pripliusuoti“ visi prastovas, bet tai pagalba žmonėms, ne verslui“, – teigė ji.

E. Šiškauskienė sakė, kad viešbučių ir restoranų sektoriaus nuostoliai per dieną siekia 0,8 mln. eurų, o iš viso verslas jau yra praradęs 304 mln. eurų, valstybei sumokėjęs 179 mln. eurų mokesčių.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Viešbučių ir sporto klubų atstovai nori Vyriausybės dėmesio ir subsidijų

Viešbučių tinklą valdančios grupės „Amberton Hotel Group“ vadovas Tadas Matjošaitis prie protesto akcijos prisijungė Klaipėdoje. Jis sako, kad maždaug metus sunkumų patiriantis sektorius nesulaukia paramos, todėl gali nebeišgyventi.

„Kai metus laiko negali dirbti arba tik su pertraukomis, tai jau kalbame apie egzistavimo ir išgyvenimo klausimus. Apie nuostolius jau sunku kalbėti, juos dar gali „suvalgyti“, o dabar restoranai visiškai be pajamų metus laiko, su trumpa pertrauka vasarą, viešbučiai teoriškai dirba, bet praktiškai nelabai, nes visi įvažiavimai į miestus uždaryti, tai pajamų irgi apgyvendinimo praktiškai nulis“, – BNS antradienį sakė T. Matjošaitis.

„Mūsų tikslas – atkreipti dėmesį valstybės į mus kaip į sektorių, kuris sukuria nemažai darbo vietų, ir kad mūsų nemestų į bendrą katilą su visais. Mums yra sunku ir norime tiesiog prasinešti apie save“, – pridūrė jis.

Viešbučių tinklo vadovas sakė, kad jo įmonė per pandemiją gavo tik subsidijų darbuotojams.

Lietuvos kelionių verslo asociacijos teigimu, šis verslas per metus neteko 85 proc. pajamų, prarado 30 proc. darbuotojų, o vien kelionių organizatoriai patyrė 10 mln. eurų nuostolių.

„Esminis lūkestis – atkreipti Vyriausybės dėmesį, kad šiai dienai teikiama turizmui parama yra nepakankama, nes turizmas pagal dabartinę situaciją, kurią turime su virusu, jis tikrai atsigaus negreit. Jau metai, o mes stovime. Tai, kas siūloma dabar, yra nepakankama“, – BNS sakė akcijoje dalyvavęs RA kelionių agentūros vadovas Rytis Gaižiūnas.

Kelinių organizatoriaus „Banelituras“ savininkas Darius Banelis teigė tikintis, kad Vyriausybė išgirs ir bus suteikta pagalba ne tik paskolų, bet ir subsidijų forma.

Sporto ir sveikatingumo sektoriaus atstovai reikalauja skirti tikslines subsidijas, atidaryti sporto klubus ir pasirūpinti visuomenės sveikatos atstatymu po karantino.

„Tikimės, kad Vyriausybė su mumis bendradarbiaus, kalbės, gal skirs kažkokias išmokas, subsidijas ir atlaisvins veiklas, kad galėtume ugdyti savo jaunąją kartą“, – BNS sakė Karate mokyklos „Toshi“ vadovas Darius Gudauskas.

Sporto ir sveikatingumo sektorius teigė esantis vienas labiausiai nukentėjusių nuo pandemijos ir per paskutinius 12 mėnesių negalėjo vykdyti veiklos daugiau nei pusę metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Įpaskutinę vakarienę susirinkę ne pagalbos prašo , o ATSISVEIKINA .

Nevyk Dievo į medį, nes neišprašysi

Nevyk Dievo į medį, nes neišprašysi portretas
Kaip visada, Šiškauskienė vargšiausia. Vis verkia ir verkia, Ar žiema ar vasara, ar pelningas sezonas ar karantinas, jai bus mažai ir mažai.

O kur

O kur portretas
šikpuodis? :))
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių