Viceministrė: gali būti peržiūrimos lengvatos smulkiam verslui, žemės ūkiui, viešbučiams

Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupė ketina peržiūrėti galiojančias pelno mokesčio lengvatas smulkiam verslui, filmų gamybai, sveikatos įstaigoms, žemės ūkiui bei viešbučiams.

Pasak finansų viceministrės Rūtos Bilkštytės, neketinama lengvatų panaikinti, tačiau reikia išanalizuoti, ar jos atitinka Vyriausybės tikslus.

„Galbūt (būtų pereinama – BNS) prie tam tikrų lengvatų laipsniško atsisakymo, galbūt lengvatų išplėtimo arba tinkamesnio lengvatos modelio parinkimo arba tiesiog palikimo taip, kaip yra. Tai nereiškia, kad lengvatos visos būtų naikinamos“, – Finansų ministerijos surengtame pirmajame Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupės susitikime sakė viceministrė. 

Anot jos, taip pat svarstoma peržiūrėti paskatas skatinti reinvestuoti pelną, nes dabartinė lengvata neišnaudoja savo potencialo.

„Planuojame peržiūrėti galiojančią lengvatą ir svarstyti įvairius papildomos paskatos pelno reinvestavimui variantus, kurie prisidėtų prie augimui palankesnės mokesčių struktūros, o bendra paskatų apimtis nebekeltų abejonių dėl Lietuvos konkurencingumo regione“, – sakė R. Bilkštytė.

Be to, dėmesys bus skiriamas pajamų nelygybės mažinimo iniciatyvoms.

„Diskutuosime dėl progresinių gyventojų pajamų mokesčių tarifų, nes yra daug visokių pasiūlymų. Taip pat svarstoma pajamų apmokestinimo ir socialinių išmokų balanso analizė, bus įvertinta šeimos  deklaracijos galimybė, sudarant galimybę atsižvelgti ne tik į gyventojo gautas pajamas, bet jo įsipareigojimus išlaikytinių atžvilgiu“, – sakė viceministrė.

Be kita ko, pasak R. Bilkštytės, svarstoma peržiūrėti lengvatas gyventojų investicijoms. Anot jos, šiuo metu taikomos skirtingos lengvatos vertybinių popierių pardavimo pajamoms, palūkanoms, investicijoms į pensijų kaupimo fondus ar ilgalaikį investicinį draudimą, ir dėl tokių skirtumų smulkus investavimas tampa sudėtingas.

Ji taip pat pabrėžė, jog siekiant įgyvendinti Žaliojo kurso uždavinius, turi būti sukurtos papildomos ekonominės paskatos pereiti prie energijos gamybos ir vartojimo iš atsinaujinančių išteklių.

Viceministrė taip pat užsiminė, jog siekiant stiprinti savivaldybių finansinį savarankiškumą, svarstoma jų nekilnojamojo turto ir žemės mokesčius visiškai įskaityti į savivaldybių biudžetus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių