Veterinarijos tarnyba: lietuviškos paukštienos eksportas į Japoniją nenutrūks

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja apie pasiektą susitarimą su Japonijos kompetentinga institucija dėl paukštininkystės produkcijos eksporto tvarkos, jeigu mūsų šalyje būtų užregistruotas paukščių gripo protrūkis.

Po derybų su Japonijos kompetentinga institucija susitarta, kad Lietuvos paukštininkystės ūkyje nustačius paukščių gripo virusą, paukštininkystės produktų eksportas į Japoniją iš visos šalies nebūtų stabdomas. Nustačius paukščių gripą, Lietuvai būtų pritaikyti regionalizavimo principai ir apribojimai paliestų tik tam tikrą regioną, t. y. konkretų rajoną arba apskritį.

„Šis susitarimas su Japonijos kompetentinga institucija yra ypač svarbus Lietuvos paukštininkystės produktų gamintojams, kurie vien per šiuos metus į Japoniją jau eksportavo daugiau kaip 39 tonas paukštienos. Pasiekus principinį susitarimą tarp abiejų šalių, artimiausiu metu bus atitinkamai pakeisti ir produkcijos siuntas turintys lydėti veterinarijos sertifikatai“, – sakė VMVT direktorius Darius Remeika.

Pavojingo paukščių gripo protrūkiai naminių paukščių ūkiuose verčia būti itin budrius visų šalių veterinarijos specialistus. Kitų ES valstybių patirtis rodo, kad užsikrėtus paukščių gripo virusu, apsaugos zonos ir apribojimai skaudžiai atsiliepia ir netoliese esančioms paukščių laikymo vietoms – tiek nedideliems ūkiams, kuriuose paukščiai laikomi asmeninėms reikmėms, tiek komercinėms fermoms. Iš viruso paveiktų zonų draudžiama įvežti ar išvežti paukščius ir jų produktus. Tokiuose regionuose paskelbiamas karantinas, ūkiuose, kuriuose pasireiškia liga, vykdomas gyvūnų naikinimas ir dezinfekcija.

VMVT veterinarijos specialistų teigimu, kol kas paukščių gripo virusas plinta aplenkdamas Lietuvą ir iki šiol nebuvo nustatytas nė vienam ištirtam paukščio mėginiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių