VERT šiemet sieks ieškoti žalą iš „Perlo Energijos“, audituos nepriklausomus tiekėjus

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) šiemet ketina apskaičiuoti bei išieškoti valstybei padarytą žalą iš įsipareigojimų klientams nesugebėjusios įvykdyti ir pernai veiklą sustabdžiusios nepriklausomos elektros tiekėjos „Perlas Energija“.

Be to, energetikos rinkos reguliuotojas pirmąjį šių metų ketvirtį ketina pradėti tikrinti, kaip nepriklausomi elektros tiekėjai panaudojo praėjusių metų antrąjį pusmetį vartotojams mokėtas valstybės kompensacijas. 

„Seimas yra priėmęs įstatymą, kad VERT turės paskaičiuoti valstybei padarytą žalą dėl „Perlo Energijos“ pasitraukimo iš rinkos. Atitinkamai VERT yra suteikti instrumentai iš bendrovės šią žalą išsireikalauti. Jeigu bendrovė nevykdys VERT įpareigojimo, tokiu atveju mes turime teisę kreiptis į teismą“, – BNS teigė reguliuotojo vadovas Renatas Pocius.

Pasak jo, valstybei padaryta „Perlo Energijos“ žala turėtų paaiškėti per pirmus du šių metų mėnesius.

Pernai gruodį Seimo priimtos Energetikos įstatymo pataisos numato, jog jei dėl nepriklausomo elektros tiekėjo neįvykdytų įsipareigojimų, nutrauktos veiklos arba vienašališkai nutrauktų sutarčių į garantinį tiekimą patekusiems jo klientams yra mokamos valstybės kompensacijos, rinkos reguliuotojas privalo pareikalauti iš tokios įmonės padengti valstybės išlaidas bei sumokėti palūkanas. Įmonei to nepadarius, reguliuotojas gali kreiptis į teismą.

Vyriausybė pernai rugpjūtį nutarė garantinio tiekimo paslaugą gaunantiems buvusiems „Perlo Energijos“ klientams kompensuoti didžiąją dalį kainos.

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenimis, šiems klientams iš valstybės biudžeto rugsėjį–lapkritį išmokėta 5,2 mln. eurų: 3,3 mln. eurų – rugsėjį, 1,4 mln. eurų – spalį ir 0,5 mln. eurų – lapkritį.

Tuo metu „Perlas Energija“ per spalį–lapkritį beveik 14 tūkst. kitus tiekėjus pasirinkusių buvusių klientų kompensavo kainos skirtumą išmokėdama daugiau nei 141 tūkst. eurų.

Pasak R. Pociaus, pirmąjį šių metų ketvirtį reguliuotojas taip pat pradės tikrinti, kaip tiekėjai panaudoja 2022 metų antrąjį pusmetį valstybės mokėtas kompensacijas – tam VERT ketina įsigyti nepriklausomo audito paslaugą.

„Mes turėsime įvertinti, ar tos kompensacijos buvo panaudotos teisingai, tikslingai, ar nepriklausomi energijos tiekėjai nesiekė pasipelnyti šių kompensacijų sąskaita, siekiant pasidengti dalį kaštų ar pasididinti savo pelnus“, – BNS teigė R. Pocius.     

„Turėsime įvertinti, ar tie pinigai, kurie yra pakankamai nemaži, ar jie buvo panaudoti tikslingai, pagal teisės aktų reikalavimus“, – pridūrė jis.

Pasak R. Pociaus, auditas dėl šiemet mokamų kompensacijų bus atliekamas 2024 metais.

Praėjusių metų antrąjį pusmetį valstybė visiems elektros vartotojams mokėjo 9 centų kompensaciją, tačiau ne daugiau kaip iki 24 centų už kilovatvalandę (kWh).

Tuo metu pirmąjį šių metų pusmetį gyventojams bus kompensuojama iki 28,5 cento už kWh elektros kainos, tačiau ne daugiau kaip iki 28 centų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių