Verslas apie „MG grupės“ bylą: vieni mato žalą viso verslo, kiti – teisiamųjų reputacijai

Vilniaus apygardos teismui politinės korupcijos byloje išteisinus Dariaus Mockaus valdomą „MG grupę“ (anksčiau – „MG Baltic“), Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas sako, jog ši byla turėjo neigiamą poveikį viso verslo reputacijai.

Tuo metu Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas mano, jog sprendimas parodė teismų nepriklausomumą, be to, jis kelia klausimą, kas atsakys už suterštą išteisintų žmonių garbę ir reputaciją.

„Tikrai yra verslininkų, kurie gyvena iš nevisai teisėtų šaltinių arba neteisėtai naudoja teisėtus šaltinius, tarkime, viešuosius pirkimus, valstybės užsakymus ir taip toliau. Bet koks atvejis, kai taip praturtėjama, aišku, labai neigiamai atsiliepia ir kerta verslo reputacijai“, – BNS sakė S. Besagirskas.

„Nemažai žmonių, jeigu šiandien Lietuvoje paklaustume, apie verslininkus turi pakankamai neigiamą nuomonę“, – pridūrė jis.

Vis dėlto, pasak S. Besargirsko, „MG grupės“ politinės korupcijos bylos baigtis, kai išteisinti joje figūravę politikos ir verslo atstovai, verslo įvaizdžio visuomenės akyse nepagerins.

„Manau, kad didžioji dalis (žmonių – BNS) yra nusivylę šituo sprendimu. Tiesiog jie, ko gero, manys, kad tas sprendimas turėjo būti kitoks, ir nemanau, kad šiuo atveju tai labai pagerins verslo reputaciją – net jeigu iš tiesų ten viskas buvo teisėta ir tie pinigai pinigai pas kaltinamąjį atsirado teisėtais būdais ir nebuvo jokios nusikaltimo sudėties“, – svarstė S. Besagirskas.

„Manau, kad didžioji dalis visuomenės mąstys atvirkščiai – jie sakys, kad verslas ir politikai toliau gali kyšininkauti ir likti nebaudžiami“, – pridūrė jis.

Yra tam tikra nuoskauda, kad žmonės prisikentėjo, ar Masiulis, ar Kurlianskis, ar kiti.

Tuo metu Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas mano, kad teismo sprendimas parodė, jog teismai Lietuvoje yra nepriklausomi. Jis taip pat teigia, jog teisėsaugos sistemai Lietuvoje yra suteikti per dideli įgaliojimai ir per mažai atsakomybės.

„Nenustebino (teismo sprendimas – BNS). Iš tiek žinių konteksto, kiek mes turėjome viešojoje erdvėje, manęs nenustebino. Tiesiog trūksta kompetencijos teisėsaugai ir atsakomybės, nes o ką dabar – iš valstybės prašyti, kad būtų kompensuota moralinė žala? Yra tam tikra nuoskauda, kad žmonės prisikentėjo, ar Masiulis, ar Kurlianskis, ar kiti“, – BNS sakė D. Arlauskas.

„Yra gerai, kad pas mus teismai nepriklausomi, šitas sprendimas parodė, kad teismai vadovaujasi savo teismine logika, tai labai gerai, manau, kad tai yra didžiulis mūsų kaip demokratinės valstybės pasiekimas“, – pridūrė jis.

Jis teigė manantis, jog dėl bylos viešojoje erdvėje buvo sukeltas per didelis ažiotažas.

„Mūsų baudžiamajame procese yra labai daug neapibrėžtumų, kurie leidžia teisėsaugai su žmonėmis elgtis ne visiškai civilizuotai. (...) Teisėsauga gali neturėdama pakankamo pagrindo sulaikyti žmones, uždėti antrankius, uždaryti ir manau, kad šita byla irgi labai rezonuoja šia prasme. Buvo daug pompastikos, daug triukšmo viešoje erdvėje, o pasirodė, kad teismas priėmė išteisinamąjį nuosprendį“, – sakė D. Arlauskas.

„Per daug buvo sukeltas rezonansas viešos informacijos skleidimui, bet pasirodo, mūsų teisėsauga nesugeba atskirti, kur yra baudžiamoji veika, o kur ne baudžiamoji. (...) Jei žmonės išteisinti, kažkas turi atsakyti už suterštą garbę, reputaciją, negali taip būti“, – pridūrė jis.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Ričardas Sartatavičius ir Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis nuo komentarų apie teismo sprendimą susilaikė. „MG grupė“ nėra šių organizacijų narė.


Šiame straipsnyje: MG grupėbylaverslasreputacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Dar drista kalbeti apie sutersta garbe? Kur ta garbe? Teismas nusprende? Teismu sistemoje skubiai reikalinga reforma, nes geda ,kai priimami sprendimai, isteisinantys kysininkus. Tikiuosi, aukstesnes instancijos teismas priims teisinga sprendima.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių