V. Sinkevičius: Europos atsigavimo fondas nemažins finansavimo aplinkosaugai

Europos Komisijos (EK) siūloma 750 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo priemonė nemažins finansavimo aplinkosaugai, teigia už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas EK narys Virginijus Sinkevičius.

Jis taip pat sako, kad 6,3 mlrd. eurų, kurių Lietuva gali tikėtis iš naujosios priemonės, yra galimybė šaliai investuoti į tvarius ateities sprendimus.

„Tiek Europos vadovai, tiek ir komisija yra užsibrėžusi dvi pagrindines kryptis, skaitmenizacija ir žaliasis kursas. Tai šiuo atveju būtų labai keista, jei sakytume, kad žaliasis kursas yra mūsų prioritetas ir kartu nuo aplinkosaugos būtų nurėžti pinigai. Esu įsitikinęs kad jie tikrai nemažės, o per kitas programas jų panaudojiams bus daug platesnis ir aplinkai daug draugiškesnis“, – penktadienį LRT radijui sakė eurokomisaras.

„Esu įsitikinęs, kad taip veiks ir žemės ūkio finansavimas“, - pridūrė jis.

Jei valstybės narės pritars, Europos Komisija atsigavimo fondui savo vardu rinkose pasiskolintų šimtus milijardų eurų, garantuodama daugiamečiu Europos Sąjungos (ES) biudžetu. Pasak V. Sinkevičiaus, siekiant grąžinti skolintas lėšas, EK svarsto naujų mokesčių įvedimą.

„Bendra suma, ji bus skolinta, Komisija kalba apie penkių naujų mokesčių vedimą, skaitmenizacijos, didelių korporacijų, taršos mokesčius, bet tai visai Sąjungai taikomi mokesčiai, kurie nebūtų nutaikomi į individualų mokesčių mokėtoją, o į stambias, dideles įmones. Bet visa tai yra dar diskutuotinos temos, kurias turės aptarti valstybių vadovai“, – sakė eurokomisaras.

Lietuva iš naujojo fondo gali tikėtis 6,3 mlrd. eurų, iš kurių 3,9 mlrd. eurų dotacijų ir 2,5 mlrd. eurų paskolų. Pasak V. Sinkevičius, skolintos lėšos būtų grąžinamos iš surinktų mokesčių. Šiuo metu svarstoma, jog skola būtų pradedama grąžinti 2038 metais. Jis taip pat teigia, jog šalis gali pasirinkti naudotis vien subsidijomis, be paskolų.

Eurokomisaras taip pat pabrėžia, kad Lietuvai šie pinigai yra „ne tiek reikalingi, kiek galimybė“.

„Aš atsiminsiu dabar jau prezidento, bet prieš tai ekonomisto Gitano Nausėdos frazę, jis puikiai visada sakydavo apie ES investicijas, kad galima investuoti į trinkeles, kurios mus nuves į kapines ir galima investuoti į tvarius ateities sprendimus, tai Lietuva pasirinks kur investuoti, ir manau, protingai susidėliojus, tie pinigai gali uždirbti papildomus pinigus ir potencialo tikrai yra“, – sakė V. Sinkevičius

EK siūloma priemonė apimtų daugiametį ES biudžetą ir Atsigavimo fondą. Didžiausią dėmesį siūloma skirti ekonomikos gaivinimui, Europos žaliajam kursui, taip pat perėjimui prie skaitmeninių technologijų. Siūloma bendra finansinė šių priemonių  2021–2027 metais siektų 1,85 trilijono eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių