Užimtumo tarnyba: į darbo paieškos išmoką gali pretenduoti apie 200 tūkst. žmonių

  • Teksto dydis:

Oficialūs bedarbiai jau gali kreiptis dėl laikinos darbo paieškos išmokos. Šią paramą darbo neturintiems ir Užimtumo taryboje užsiregistravusiems žmonėms yra įteisinęs Seimas – ji yra dalis bendro priemonių paketo, skirto sušvelninti koronaviruso ir karantino neigiamas pasekmes gyventojams.

Išmoka siekia 200 eurų, jei žmogus negauna jokios nedarbo išmokos, ir 42 eurus – gaunantiems tokią išmoką. Pinigai bus mokami šešis mėnesius, bet ne ilgiau nei iki šių metų pabaigos, pranešė Užimtumo tarnyba.

Užimtumo tarnybos vadovė Inga Balnanosienė BNS sakė, jog įvairias socialines išmokas gaunantys žmonės taip pat galės pretenduoti į maksimalią 200 eurų išmoką – taip numatyta įstatyme.

Anksčiau ji yra teigusi, kad išmoka priklausys ir nuo tėvystės, motinystės, vaiko priežiūros atostogų, neįgalumo išmokų, šalpos pensijų ir kitų išmokų.

Pasak I. Balnanosienės, šiuo metu išmoką galėtų gauti apie 200 tūkst. žmonių. Didžioji jų dalis pretenduoja į maksimalią – 200 – eurų išmoką.

„Šiuo metu turime apie 200 tūkst., labai nedidelė dalis iš jų dalyvauja aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, tai išmokos negaus, ir taip pat dalis dar yra gaunančių nedarbo socialinio draudimo išmoką, tai išmoka jiems bus mažesnė, tai yra 7 proc. minimalaus darbo užmokesčio, tai bet kokiu atveju į gavėjų skaičių žmonės yra įskaičiuoti. Dabartiniais duomenimis, didžioji dalis žmonių pretenduoja į maksimalią išmoką“, – BNS sakė I. Balnanosienė.

Konkretaus kreipimosi termino nėra, tačiau tarnybos vadovė pabrėžia, kad išmoka bus mokama nuo  prašymo gavimo, ilgiausiai iki šių metų pabaigos.

„Kadangi šiuo metu birželis, tai šeši mėnesiai yra dar daugiau negu iki gruodžio 31 dienos, tiesiog reikia turėti galvoje, kad nepriklausomai, ar kreipsimės birželį, ji nebus mokama iki pat gruodžio pabaigos“, – sakė I. Balnanosienė.

Anot jos, kol kas jokio aktyvumo nepastebima.

„Kadangi yra pirmoji diena, tai tikrai besikreipiančių dar nėra. Yra klausimų, telefoninių skambučių, bet prašymų iki pietų neturėjome, o po pietų negalėčiau pasakyti, bet manau, kad situacija nebus iš esmės pasikeitusi“, – teigė I. Balnanosienė.

200 eurų išmoka priklauso ir tiems, kurie neatitinka kriterijų gauti nedarbo išmoką, ir tiems, kurie anksčiau gavo šią išmoką, bet baigėsi jos mokėjimo laikotarpis.

Išmoka nebus mokama gaunantiems paramą mokymuisi ar darbo vietai steigti bei dalyvaujantiems  kitose užimtumo programose.

Nuo karantino pradžios darbo neturinčių žmonių Lietuvoje padaugėjo 26,5 proc. iki 203,6 tūkst. Šiuo metu registruotas nedarbas siekia 11,8 proc., o karantino pradžioje jis buvo 9,3 procento.

„Sodros“ duomenimis, nuo karantino pradžios iki birželio 11 dienos į darbą priimta 110 tūkst. žmonių, o atleista 115 tūkstančių.

Darbo paieškos išmokai iš valstybės biudžeto numatoma skirti 265 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kapitonas

Kapitonas portretas
42 Eurai.- darbo paieškai? Į mėnėsį? Papasakokit valdininkai - kaip Jūs ieškotumėt darbo su 42 Eurais - idomu bus paklausyti...

Lauris

Lauris  portretas
As pats esu po didelios traumos nesiau 25kg kibira su glaistu vos nenulekiau nuo laiptu kaip zmones gali dirbti toki darba kai gali vel patirti trauma ir jau as 6 men po ligonines ir negaliu susitvarkyti dokumentu del neigalumo . Is ko zmonems gyventi eiti vokti kaska ar is zmoniu skolintis paskui kristi i bedugne.

Lauris

Lauris   portretas
Regina Budginaite pagalvok kiti zmones 6 men turi tvarkytis dokumentus del neidalumo ir gyventi be pajamu kur yra po traumu stipriu tu tai nepagalvoji
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių