Už emocinį smurtą – ir darbo praradimas

  • Teksto dydis:

Jei prieš jus darbe naudojamas emocinis smurtas, smurtautojas iš darbo gali būti atleidžiamas greitai ir be jokių išeitinių. Tokių pokyčių darbdaviai turės imtis nuo lapkričio 1 d. Teisininkai sako, kad iki šiol nieko panašaus Lietuva netaikė, o emocinio smurto klausimas darbe buvo tabu. Apie tai – LNK pokalbis su darbo teisės specialiste Diana Gečiene.

– Kas keičiasi nuo lapkričio 1 d.?

– Atsiranda griežtesnis požiūris į bet kokios formos smurtą. Taip pat atitinkamai Darbo kodeksas įveda naujas tvarkas darbdaviams, t. y. smurto ir priekabiavimo prevencijos politika arba kitokias tvarkas.

– Kalbame apie dideles įmones?

– Kalbame apie kiekvieną įmonę, kuri turi bent vieną darbuotoją. Kiekviena įmonė turės turėti smurto ir priekabiavimo prevencijos tvarką, o kitos įmonės, kurios turi vidutiniškai daugiau nei 50 darbuotojų, turės turėti tokią pačią politiką.

– Kaip tai atrodytų? Ar būtų paskirti specialūs žmonės?

– Šiandien Darbo kodeksas taip aiškiai nenustato, ar būtinai reikės skirti tinkamą specialistą. Tačiau praktikoje turbūt taip ir bus, reikės atitinkamos kvalifikacijos specialisto.

– Kas apskritai yra psichologinis smurtas?

– Smurtu gali būti laikomas bet koks šmeižtas, negatyvi kritika, negatyvios pastabos, neigiama aplinka, kuri yra sukurta konkrečiam darbuotojui. Tas darbuotojas patiria neigiamą psichologinę emociją.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Ar darbdavys nuo lapkričio 1 d. įpareigotas darbuotoją, kuris sukelia neigiamas emocijas, išmesti iš darbo?

– Jei tai vyktų nuolat, nekalbame apie vienkartinį atvejį. Jei darbdavys tirtų ir nustatytų, kad konkretus darbuotojas yra smurtautojas, darbdavys turėtų teisę jį atleisti iš darbo be išeitinės išmokos ir įspėjimo.

– Kokių reikėtų įrodymų?

– Tinkamas įrodymas – liudytojų parodymai. Tačiau darbdavys vertins nukentėjusio asmens parodymus. Jis bet kuriuo atveju turėtų teisę nutraukti darbo sutartį dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo. Jeigu darbuotojas nesutiktų, manytų, kad nėra įrodymų prieš jį, atleidimo atveju jis turi teisę kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją, t. y. Darbo ginčų komisiją, su prašymu išnagrinėti galimai neteisėtą atleidimą iš darbovietės.

– Kad suvokti pokyčius, kokia galiojo iki šiol tvarka?

– Dabar neturime tokio šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo kaip smurtas, neturime tvarkų ir politikų dėl smurto ir priekabiavimo prevencijos. Iki šiol buvo rašytinio pobūdžio informacija darbuotojams, kad įmonėje negalima smurtauti.

– Ar galima teigti, kad Lietuvoje buvo per siauras požiūris į smurtą darbo vietoje?

– Manytina, kad taip. Dėl to ir atsiranda patikslintos tvarkos, kad nebūtų liūdnų atvejų, kurie buvo anksčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazkas

Kazkas portretas
O jei pats darbdavys intriguoja vieną iš darbuotojų taip elgtis kad patikrinti kaip kiti reaguoja, kaip tada elgtis?

Vyriausybė

Vyriausybė portretas
Prieš tautą smurtauja. Tai kų daryt?

Tai

Tai  portretas
ir UABo savininka ismes!? O gal kaip iki siol - pati besiskundziantiji!?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių