Ukraina oficialiai tapo NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro Vilniuje nare

NATO Energetinio saugumo kompetencijos centre (ESKC) Vilniuje trečiadienį iškilmingai pakelta Ukrainos vėliava – oficialiai tapo dvylikta NATO ESKC šalimi nare, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Vėliavos pakėlimo ceremonijos metu sveikinimo kalbas sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, Ukrainos energetikos ministras Hermanas Haluščenka. Vėliavą kėlė Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopos kariai. Renginyje dalyvavo NATO ESKC šalių narių bei kitų NATO šalių ambasadoriai ir gynybos atašė.

„Su Ukrainos prisijungimu ateina ne tik vėliava. Mums svarbu į centrą gauti personalą ir ekspertizę. Dabar turėsime ekspertą iš Ukrainos, o to pridėtinė vertė bus neįkainojama. Dėl praeityje patirtų kibernetinių išpuolių prieš Ukrainos energetinę infrastruktūrą susikaupusi ukrainiečių patirtis mūsų centrui labai pravers“, – sakė NATO ESKC direktorius pulkininkas Romualdas Petkevičius.

Vilniuje veikiantis NATO energetinio saugumo kompetencijos centras, įkurtas 2012 m. liepą, analizuoja karinio energetinio efektyvumo ir kritinės energetikos infrastruktūros apsaugos aspektus. Centro darbuotojai teikia rekomendacijas ir siūlymus dėl operacinio energetinio saugumo, alternatyvių energijos šaltinių pritaikymo karyboje ir gamtai draugiškų efektyvių karinių pajėgumų plėtros, organizuoja pratybas bei jose dalyvauja.

Kaip nurodo Krašto apsaugos ministerija, iki šiol centre dirbo ekspertai iš vienuolikos šalių – Estijos, Prancūzijos, Gruzijos, Vokietijos, Italijos, Latvijos, Turkijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Lenkijos ir Suomijos. Ukrainos prisijungimas buvo patvirtintas šių metų kovo mėnesį Kijeve vykusios Lietuvos ir Ukrainos prezidentų tarybos metu.

Ukrainos prisijungimo Lietuvoje įsikūręs centras laukė jau kurį laiką. Šių metų antroje pusėje jau yra suplanuotos NATO finansuojamos ir lietuviškojo ENSEC COE rengiamos pratybos Ukrainos mieste Odesoje. Šiuo metu ruošiamas pratybų scenarijus, pagal kurį bus treniruojamasi jūrų ir pakrančių kritinės infrastruktūros bei energetinės infrastruktūros apsaugos srityse.

Energetinio saugumo kompetencijos centre Vilniuje dirba apie 30 žmonių, o centro iniciatorė ir steigėja Lietuva skiria ne tik patalpas – lietuviškas yra visas palaikantis institucijos personalas, kuris užsiima teisės, personalo, logistikos ir kitais klausimais. Be to, Lietuva turi šešias ekspertų vietas. Kiekviena centro narė į Vilnių siunčia po vieną ekspertą, o Vokietija yra atsiuntusi du ekspertus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių