Teisingumo ministerija teisme ginčija Konkurencijos tarybos išvadas dėl notarų įkainių

Vilniaus apygardos teisme pradėta administracinė byla, kuria Teisingumo ministerija ginčija Konkurencijos tarybos nutarimą dėl teisingumo ministro nustatytų fiksuotų ir minimalių notarų įkainių. Konkurencijos taryba tvirtina, esą dabartinė tvarka pažeidžia Konkurencijos įstatymą.

„Šiuo metu nustatytas notarų veiklos ir jų atlyginimo dydžių reguliavimas visiems asmenims suteikia galimybę naudotis būtinomis notaro paslaugomis, – sako laikinai teisingumo ministro pareigas einantis Elvinas Jankevičius. – Notariato įstatymas įpareigoja ministrą nustatyti ne šiaip įkainius už komercines paslaugas, o darbo užmokestį valstybės įgaliotam asmeniui – notarui, teikiančiam viešojo pobūdžio paslaugas. Konkurencijos tarybos siūloma sistema tinka įprastiems ūkio subjektams, bet ne notariato sistemai. Nevaržomomis konkurencijos sąlygomis notaras taptų klientu, kuris būtų priklausomas nuo užsakovo. Tuo tarpu notaro paskirtis – būti abiejų šalių nepriklausomu patarėju, saugoti silpnesnės šalies interesus“.

Ministras atkreipia dėmesį, kad Notariato įstatymas, sąlygojantis tokią įkainių sistemą, Lietuvoje galioja jau nuo 1992 metų.

Užsienio praktika bei atlikti tyrimai rodo, kad atsisakius minimalių ir fiksuotų atlyginimo dydžių, notaro paslaugos gali pabrangti ir tapti mažiau prieinamos būtent socialiai pažeidžiamiems asmenims, o didžiausias dėmesys būtų skiriamas brangiai mokantiems verslo klientams.

Fiksuoti ir minimalūs notarų įkainiai yra nustatyti daugelyje valstybių, kuriose veikia lotyniškasis notariatas. Kai kurie didesni atlyginimo dydžiai už vienus veiksmus kompensuoja mažus įkainius taikomus už socialiai svarbius būtinus notarinius veiksmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių