Statistikė: nepaisant infliacijos įpirkti galime daugiau nei prieš dešimtmetį

Vartojimo prekių ir paslaugų kainoms toliau augant statistikai teigia, jog nepaisant tokio brangimo šiuo metu vidutinį atlyginimą gaunantis šalies gyventojas gali įpirkti gerokai daugiau nei prieš dešimtmetį.

Statistikos departamento Kainų skyriaus vedėjos Virginijos Jasionienės teigimu, nuo 2012 iki 2022 metų vidutinis darbo užmokestis padidėjo beveik dukart – nuo 478 iki 995 eurų, todėl net ir fiksuojant rekordinę infliaciją už jį šiuo metu galima įpirkti daugiau.

„Šiuo metu kavinėje už vidutinį darbo užmokestį galime išgerti 113 kavos puodelių daugiau nei 2012 metais, nupirkti 738 kg daugiau kvietinių miltų ar 628 litrų daugiau pieno“, – Statistikos departamento ir Lietuvos banko ekspertų diskusijoje apie kainas pirmadienį teigė V. Jasionienė.

„Dabartinis kainų kilimas nepralenkė vidutinio darbo užmokesčio augimo“, – pridūrė ji.

Statistikė pabrėžė, kad nė vienos iš beveik 30-ties dažniausiai buityje vartojamų prekių ar paslaugų šiemet nenuperkama mažiau nei žmonės galėjo sau leisti prieš dešimtmetį.

Pasak V. Jasionienės, dviženkliai infliacijos skaičiai žmonėms daro labiau psichologinį efektą, nes, pavyzdžiui, paskutinį kartą sausio mėnesį kainos labiau augo tik kriziniais 2009 metais.

„Atmetus nepriklausomybės pradžioje fiksuotus didžiulius kainų šuolius, paskutinį kartą sausio mėnesį toks didelis mėnesinis brangimas fiksuotas tik 2009 metais – 2,7 proc.“, – sakė Statistikos departamento atstovė.

Lietuvoje metinė infliacija sausį siekė 12,4 proc., o mėnesio – 2,2 proc., pirmadienį pranešė Statistikos departamentas. Tai didžiausia metinė infliacija nuo 1996 metų gruodžio, kai ji siekė 13,1 proc. 2009 sausį ji buvo 9,6 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AHA

AHA portretas
Negražu kalbėti tik už save. Prieš 10m imant maistą iš lentynos nežiūrėdavau į kainą maisto parduotuvėje, dabar jau reikia užmesti akį, jai nenori kasose pamatyti 150e ar daugiau, kas savaitei kaip ir nelogiškai,

Anonimas

Anonimas portretas
Melagiai

Gal

Gal portretas
statistikė galėtų palyginti kiek turtuoliai paaugino savo pajamas ir kiek gaunantys minimumą?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių