„Sodra“: tūkstančių gyventojų kitąmet lauks svarbus pasirinkimas

  • Teksto dydis:

Jeigu šiemet pirmą kartą įsidarbinote ar pradėjote savarankišką veiklą, 2021 metų pradžioje galite sulaukti pranešimo iš „Sodros“ apie dalyvavimą antros pakopos pensijų kaupime. Tai reiškia, kad kitąmet jūsų laukia svarbus pasirinkimas.

Kaip ir kasmet „Sodra“ 2021 metų pradžioje į antros pakopos pensijų kaupimą įtrauks naujus gyventojus, kurie iki šiol pensijų kaupime niekada nėra dalyvavę.

Pasiūlymus tapti antros pakopos pensijų kaupimo dalyviais atsitiktine tvarka parinktoje kaupimo bendrovėje gaus tie gyventojai, kurie į kaupimą nebuvo įtraukti anksčiau ir šiemet sausio 2 dieną turės darbo sutartį ar bus vykdantys savarankišką veiklą bei jaunesni nei 40 metų amžiaus.

Gyventojams apie įtraukimą į antros pakopos pensijų kaupimą bus pranešta per „Sodros“ asmenines gyventojų paskyras www.sodra.lt/gyventojui bei elektroniniu paštu, jeigu gyventojas bus nurodęs jį „Sodrai“. Taip pat vėliau gyventojai bus informuojami ir registruotais laiškais.

Nors gyventojai į pensijų kaupimą yra įtraukiami, dalyvauti ar ne antros pakopos pensijų kaupime yra laisvas jų pasirinkimas. Gyventojai gali bet kada ir patys sudaryti pensijų kaupimo sutartį savo pasirinktoje pensijų kaupimo bendrovėje.

Tie gyventojai, kurie kitų metų pradžioje įtraukiami, bet dalyvauti pensijų kaupime nenori, turės laiko iki liepos pradžios pranešti „Sodrai“, kad dalyvauti pensijų kaupime atsisako.

Gyventojams, įtrauktiems į antros pakopos pensijų kaupimą, taikomas pereinamas 2,4 proc. pensijų kaupimo tarifas, kuris kasmet didės ir 2023 m. pasieks 3 proc. Taip pat galima rinktis ir iškart pradėti mokėti 3 proc. įmokas nuo savo darbo užmokesčio.

Kaupiančiuosius skatina ir valstybė. Kaupiantiesiems pereinamuoju tarifu kas mėnesį į jų pensijų fondus pervedama 0,9 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU), o kaupiantiems visu 3 proc. tarifu – 1,5 proc. nuo VDU.  Kitąmet tai sudarys atitinkamai beveik 12 ir beveik 20 eurų per mėnesį.

Šiemet „Sodra“ iš viso į gyventojų sąskaitas pensijų kaupimo fonduose pervedė 417 mln. eurų. Iš jų 125 mln. eurų sudarė valstybės paskatos.

Šiuo metu antros pakopos pensijų kaupime dalyvauja 1,37 mln. šalies gyventojų. Pernai į pensijų kaupimą buvo įtraukti 43,5 tūkst. gyventojų, 27 tūkst. iš jų pasirinko dalyvauti kaupime. Dar 11 tūkst. gyventojų per metus savarankiškai sudarė pensijų kaupimo sutartis.

Gyventojai palankiai vertina šiemet įsigaliojusį sprendimą pensijų anuitetų mokėjimą perduoti „Sodrai“. Tai yra priimtina 55 proc. gyventojų, o reformą nepalankiai vertina mažiau nei penktadalis žmonių (19 proc.). Maždaug kas šeštam gyventojui ši naujovė neaktuali. Tai atskleidė reprezentatyvi visuomenės nuomonės apklausa, kurią „Sodros“ užsakymu atliko „Spinter research“.

Pensijų anuitetų gavėjai šiemet jau gavo daugiau negu 40 tūkst. eurų pensijų anuitetų išmokų. Nuo liepos „Sodrai“ perėmus pensijų anuitetų mokėjimą, šią paslaugą per pusmetį pasirinko apie 200 gyventojų, dalyvavusių antros pakopos pensijų kaupime ir sulaukusių senatvės pensijos amžiaus ar išėjusių į išankstinę pensiją. Jie į „Sodros“ pensijų anuitetų fondą iš viso pervedė daugiau kaip 3 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tebunie

Tebunie portretas
Bet kodel turi buti isskaiciuojama kai gauni minimalia alga? Is minimalios algos neturetu nieko isskaiciuot Vagys Vagys Vagys Kad jusu vaikai taip gyventu !!!!

klaunai

klaunai   portretas
vėl avinėlius dulkins , ir mulkins DALINS SUDĖS PRIDĖS DAUGINS IR VĖL ATIMS KOL LIKS ŠPYGA

Anonimas

Anonimas portretas
eilines VILIONES durnem rengia ! DDDDDDD
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių