Siūlo leisti ūkininkams gaminti naminę degtinę ir kitus tradicinius gėrimus

21 valdančiajai daugumai ir opozicijai priklausantis parlamentarasasiūlo įteisinti naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 65 tūrio procentai, gamybą bei vartojimą.

Tai numatančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas įregistravę Seimo nariai siūlo leisti ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre,  teikiantiems  kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, gaminti ne daugiau kaip 1000 litrų per kalendorinius metus tokios naminės degtinės ir kitų  tradicinių gėrimų.

Gėrimai būtų gaminami, laikomi, vartojami ir parduodami tik gėrimus pagaminusiam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas parengę  Seimo nariai sako, kad tik tokiose kaimo turizmo sodybose galės veikti namų gamybos alkoholinių gėrimų įranga ir poilsiautojai turės galimybę stebėti šių gėrimų gamybos procesą. Šių alkoholinių gėrimų gamybos ir apskaitos, prekybos ir vartojimo taisykles, saugos ir kokybės rodiklius, technologijos reikalavimus, kontrolės tvarką nustatytų Vyriausybė.

Parengti Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektą, anot jo rengėjų,  paskatino įvairių Europos Sąjungos šalių patirtis gaminant ir propaguojant vietinius, turinčius liaudiškas tradicijas, gėrimus. Daugelyje ES šalių leidžiama užsiimti tokių alkoholinių gėrimų gamyba.

„ES šalių teisėje yra apibrėžiama tradicinių namudinių distiliuotų gėrimų sertifikavimo tvarka, jų gamybai keliami reikalavimai, mokesčių dydis, kokybės standartai, leidžiamos pagaminti produkcijos kiekiai ir t. t. Tokie gėrimai paprastai gaminami, parduodami ir vartojami tik žemės ūkio savininko teritorijoje ir tik tose patalpose, kurios priklauso savininkui. Tokių namudinių gėrimų gamybai ir vartojimui nustatoma atskira tvarka ir parengiami atitinkami reikalavimai“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Projekto rengėjai mano, kad neįteisinta naminės degtinės gamyba veda prie blogėjančios kriminogeninės situacijos Lietuvoje. Jų teigimu, nelegali naminės degtinės gamyba yra dažnas policijos pareigūnų nustatomas nusikaltimas, pavyzdžiui, 2020 m. už šią veiklą šalyje įvairiomis bausmėmis nubausti 138 asmenys.

Taip pat  įstatymo pataisų autoriai siūlo  įvertinti pavojų, kurį naminės degtinės nelegali ir nekontroliuojama gamyba kelia žmonių sveikatai ir gyvybei. Tikimasi, kad legalizavus naminės degtinės gamybą bus užtikrinta gamybos apimčių ir kokybės kontrolė.

„Nepaisant Alkoholio kontrolės įstatymo reikalavimų ir Baudžiamajame kodekse numatytų griežtų bausmių namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų gamyba vyksta didžiuliais mastais, dažnai gaminami ir realizuojami ne tik sveikatai, bet ir gyvybei pavojingi alkoholio produktai. Į šalį plūsta alkoholio kontrabanda, veikia pogrindiniai fabrikėliai, todėl nuodijami šalies žmonės ir valstybės biudžetas dėl nelegalios veiklos negauna pajamų dėl nesumokamo akcizo ir pridėtinės vertės mokesčio. Priėmus įstatymo projektą atsiras tam tikra galimybė kontroliuoti stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos ir pardavimo procesus“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Atsižvelgiant į tai, kad namų gamybos alkoholinius produktus bus galima gaminti ir pardavinėti tik kaimo turizmo sodybose ir tik tose, kurias yra įsteigę ūkininkai, manoma, kad tokių objektų bus labai nedaug ir juose bus galima užtikrinti labai griežtą kontrolės tvarką.

„Bus sukurta namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos, laikymo ir pardavimo kontrolės sistema. Pagal Vyriausybės nustatytas taisykles griežta kontroliuojančių institucijų priežiūra gaminant ir parduodant namų gamybos alkoholinius produktus, padės išvengti piktnaudžiavimo ir neteisėtos prekybos šiais produktais“, – mano projekto autoriai.

Jie pažymi, kad naminė degtindarystė ir kiti tradiciniai gėrimai yra „Lietuvos kulinarijos paveldo dalis, todėl saugotina ir eksponuotina kultūros vertybė“. Tikimasi, kad įstatymo pataisų įgyvendinimas turėtų teigiamos įtakos kaimo turizmo plėtrai, paskatintų atskirus namų gamybos alkoholinius gėrimus įtraukti į kulinarinio paveldo sąrašą, skatintų saikingą jų vartojimą. Taip pat atsirastų galimybė perdirbti šalyje užaugintus perteklinius rugius ir uogas, medų, būtų sukuriama daugiau darbo vietų kaimo turizmo sodybose.

Šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui (t. y. ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti) gaminamus natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 proc. (alaus – ne didesnė kaip 9,5 procento).                                                           

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų kitų metų liepos 1 d.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas teikia Seimo nariai Eugenijus Gentvilas,  Remigijus Žemaitaitis, Kasparas Adomaitis, Andrius Palionis, Linas Jonauskas, Andrius Mazuronis, Viktoras Fiodorovas, Valentinas Bukauskas, Kristijonas Bartoševičius, Aistė Gedvilienė, Kazys Starkevičius, Vytautas Mitalas, Jonas Jarutis ir kiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal

Gal portretas
tai geriau, nei legalizuoti narkotikus. Juk samanę nebūtina tik gerti, galima ir medicininiais tikslai panaudoti: įtrinti suuštą vietą ir pan.

pensininkė

pensininkė portretas
na kur ritasi ši valdžia, gal jiems protelis visai išgaravo tarp seimo sienų, tokių nesamonių dar nebuvo, prezidente, greičiau paleisk šitą seimą, laikas pribrendo naujiems rinkimams

VMI

VMI portretas
Kodėl tai leisti tik ūkininkams? Ir taip per gerai jiems. Ar stalius ar skulptorius nusipirkęs šiuolaikinę įrangą negali to daryti?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių