Seimo pirmininkė: sprendimai dėl energijos kainų teisingi, o kritika yra tiesiog kritika

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad valdančiųjų planai sustabdyti elektros ir dujų kainų augimą vartotojams, jas išdėstant per kelerius metus, yra tinkami ir padės gyventojams pernelyg finansiškai nenukentėti šildymo sezono metu. Parlamento vadovė opozicijos priekaištus Seime svarstomoms pataisoms vadina tiesiog opozicine kritika.

„Imamasi labai konkrečių priemonių, kad būtų sušvelnintas tas šokas, kuris yra dėl drastiško kilimo, o tas kilimas yra globalių tendencijų atspindys. Manau, kad tai yra teisingas sprendimas, siekiant sušvelninti tą smūgį ir išdėstyti per kelerius metus. Viską apmokės tas pats vartotojas, bet tiesiog patogesniu ir mažiau sunkumų sukeliančiu keliu“, – „Žinių radijui“ trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Elektros energetikos ir Gamtinių dujų įstatymų pataisos sulaukė opozicijos atstovų kritikos dėl esą pavėluotų ir netinkamų sprendimų. Opozicinių parlamento frakcijų nariai pabrėžė, kad atitinkamus veiksmus reikėjo daryti vasarą, kadangi jau tada buvo galima numatyti, kad metų pabaigoje energijos išteklių kainos ženkliai augs. Be to, pažymi opozicija, siūlymas išdėstyti energijos kainų kilimą nėra tvarus sprendimas, jei energijos kainos ir toliau kils.

V. Čmilytė-Nielsen šių argumentų nėra linkusi vertinti rimtai.

„Kritika jam yra tiesiog opozicinė kritika, nevertinu jos labai rimtai“, – pažymėjo parlamento vadovė.

Antradienį parlamentarai po svarstymo palaikė skubos tvarka Vyriausybės inicijuotas pataisas, numatančias sušvelninti kylančių elektros ir dujų kainas vartotojams.

Už Elektros energetikos ir Gamtinių dujų įstatymų pataisas balsavo 66 Seimo nariai, susilaikė 50, o prieš nebalsavo niekas. Parlamentui liko tik priimti įstatymų pakeitimus.

Seimui priėmus Elektros energetikos įstatymo pataisas, VERT galės sustabdyti elektros kainų augimą vartotojams ties 20 proc., taip išvengiant 51 proc. kainų šuolio. Susidariusį skirtumą gyventojai turėtų apmokėti iki 2027 metų pabaigos.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais siūloma leisti nebekelti gamtinių dujų kainų vartotojams šildymui daugiau nei 30 proc., o turintiems virykles – 20 proc. Prognozuojama, kad nešvelninant dujų kainų kilimo, ji augtų 83 proc. šildymui ir 51 proc. viryklėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rokfeleris

Rokfeleris portretas
Galit ką norit daryti, o aš vistiek kelsiu kainas toliau. Manęs nepavysit.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių