Seimas linkęs pritarti siūlymui visiškai kompensuoti prastovose esančių darbuotojų darbo užmokestį

Seimas ketvirtadienį po pateikimo bendru sutarimu pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymui subsidijos darbo užmokesčiui maksimalų dydį padidinti iki dviejų patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos (MMA) dydžių.

Įstatymo projektu siūloma atsisakyti skirtingų subsidijos darbo užmokesčiui dydžių ir nustatyti vieną dydį, kad darbdaviui už prastovose esančius užimtus asmenis mokama subsidija darbo užmokesčiui, kuris negali būti didesnis, nei numatyta darbo sutartyje iki karantino paskelbimo, kompensuojant 100 proc. užimtam asmeniui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau kaip 2 MMA.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigė, kad neįmanoma užkardyti visų atvejų, kai dirbama ir gaunama subsidija už prastovą vienu metu, tačiau tikisi šiuo klausimu darbdavių ir darbuotojų supratingumo.

„Neįmanoma užkardyti visų piktnaudžiavimo galimybių, jei jų norės žmonės ieškoti. Dabar irgi matome su tam tikrais apribojimais ir rekomendacijomis, kurios yra Vyriausybės nutarime, kaip kūrybingai žmonės kartais bando juos apeiti ir dėl visiškai nesuprantamų priežasčių. Bet noriu tikėtis, kad tiek darbdaviai, tiek verslas, tiek darbuotojai supranta, kokioje situacijoje šiandien esame.

Bandėme pagalvoti apie minimalius saugiklius, kurie galėtų likti, tai liko ta nuostata, kad prastovos galiotų darbuotojams, priimtiems iki karantino. Sieksime, kad tas mechanizmas suveiktų“, – Seime kalbėjo M. Navickienė.

Paklausta, ar visos buvusios valdžios taikytos priemonės buvo taiklios, ji teigė, kad jų nebuvo laiko įvertinti.

„Tikrai nebuvo kada analizuoti retrospektyvos taip nuosekliai, nes visi pajėgumai buvo nukreipti į priemonių kūrimą, o ne gręžiojimąsi atgal“, – pridūrė ji.

Įstatymo projektu siūloma numatyti, kad darbo paieškos išmokos mokėjimas pratęsiamas, nustatant, kad darbo paieškos išmoka nutraukiama, kai po paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino atšaukimo arba bent vieno iš jų paskelbimo termino suėjimo praėjo vienas mėnuo.

Taip pat siūloma atsisakyti nuostatos, kad darbo paieškos išmoka gali būti skiriama asmenims, turintiems teisę gauti nedarbo socialinio draudimo išmoką.

Be to, siūloma nustatyti galimybę darbo paieškos išmoką gaunančiam asmeniui jo prašymu nutraukti šios išmokos mokėjimą.

SADM preliminariais skaičiavimais, įstatymo projekte numatomų subsidijų darbo užmokesčiui ir darbo paieškos išmokų finansavimo poreikis 2021 metams – 230,6 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Šiuo metu numatyta, kad, jei darbuotojui yra iki 60 metų, darbdavys už prastovoje esantį darbuotoją gali gauti 90 proc. nuo priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 607 eurus (iki mokesčių) siekiančią valstybės subsidiją, arba 70 proc. nuo priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 910,5 euro (iki mokesčių).

Už 60 metų ar vyresnį darbuotoją mokama 100 proc. nuo priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne didesnė nei 607 eurai dydžio valstybės subsidija arba 70 proc. nuo priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei 910,5 euro.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
reikia mokėti tiek, kiek darbdavys moka prastovint...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių