SAM: per penkerius metus medikų atlyginimai išaugo beveik dvigubai

  • Teksto dydis:

Sveikatos priežiūros finansavimas Lietuvoje jau penkerius metus iš eilės didėja dešimtimis milijonų eurų, o medikų atlyginimai auga bene sparčiausiai iš visų šalies ūkio sektorių.

Nuo 2016 m. pradžios iki šių metų pirmo ketvirčio (šio ketvirčio duomenys yra preliminarūs) medicinos darbuotojų atlyginimų vidurkis išaugo maždaug dvigubai: slaugytojų – nuo 840 iki 1814 eurų, neatskaičius mokesčių, gydytojų – nuo 1694 iki 3309 eurų, neatskaičius mokesčių. Lėčiau augo gydymo įstaigų administracijos ir kito personalo atlyginimų vidurkiai, sakoma ministerijos pranešime.

Siekiant didinti medikams darbo užmokestį, gydymo įstaigoms buvo sudarytos galimybės gauti daugiau lėšų. Valstybinės ligonių kasos pateiktais duomenimis, nuo 2016 m. sveikatos priežiūros paslaugų finansavimui kasmet buvo skiriama tiek papildomų lėšų: 2016 m. antrą pusmetį – 30 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo lėšų, 2017 m. antrą pusmetį – 24,6 mln. eurų PSDF rezervo lėšų, 2018 m. gegužę–gruodį – 80 mln. eurų PSDF rezervo lėšų ir 19,5 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų, 2019 m. rugsėjį–gruodį – 41,2 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų, 2020 m. balandį–gruodį – 130 mln. eurų PSDF rezervo lėšų.

Medikų atlyginimų augimui įtakos turėjo COVID-19 pandemijos metu mokamas padidintas darbo užmokestis už darbą pavojingomis sąlygomis. Vadovaujantis Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymu, tokiems darbuotojams darbo užmokestis didinamas nuo 60 iki 100 procentų.

Nuo pandemijos pradžios (2020 m. kovą) pagal šį įstatymą iš PSDF biudžeto įstaigoms jau išmokėta beveik 90 mln. eurų padidintam darbuotojų darbo užmokesčiui kompensuoti. Dalis šios sumos – 55,1 mln. eurų – buvo išmokėta šiais metais.

Rengiant 2021 m. PSDF biudžetą, atlyginimų priedams numatyti 45,6 mln. eurų, tačiau pandemijos mastas parodė, kad šis lėšų kiekis nėra pakankamas. Todėl Vyriausybė ir Seimas artimiausiu metu planuoja tikslinti biudžetus tam, kad visiems medikams, dirbantiems pavojingomis sąlygomis, būtų mokamas padidintas darbo užmokestis. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos parengtus keitimus, darbo užmokesčio padidinimui iš PSDF biudžeto ir valstybės biudžeto numatyta skirti beveik 200 mln. eurų.

Medikų algoms siūloma skirti dar 75 mln. eurų

Norint paskatinti su pandemija kovojančius medikus, jiems ketinama papildomai numatyti beveik 75 mln. eurų.

Siūloma Privalomajam sveikatos draudimo fondui (PSDF) iš valstybės biudžeto tam skirti dar 48,5 mln. eurų, o dar 26,2 mln. eurų – iš sveikatos priežiūros paslaugoms anksčiau numatytų lėšų.

PSDF biudžeto pakeitimus Vyriausybė svarstys posėdyje penktadienį.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teigimu, PSDF biudžete darbo užmokesčiui didinti buvo numatyta 45,6 mln. eurų. Šiomis lėšomis buvo kompensuota 2020 metų lapkričio ir gruodžio bei šių metų sausio ir dalis vasario išlaidų. Kita dalis vasario išlaidų buvo kompensuota iš fondo pagrindinės rezervo dalies, kurioje balandžio pabaigoje buvo 27,7 mln. eurų.

Ministerija prognozuoja, kad šios sumos užtektų tik algų kompensacijoms už kovą ir dalį balandžio. Daroma prielaida, kad karantinas šiemet gali trukti iš viso šešis mėnesius.

Šiuo metu įstatymai nenumato galimybės einamaisiais metais atstatyti panaudotą pagrindinę PSDF biudžeto rezervo lėšų dalį papildomais valstybės biudžeto asignavimais, todėl SAM teikia tai numatančias Sveikatos draudimo įstatymo pataisas.

Jomis taip pat siūloma leisti darbo užmokesčio didinimui naudoti ir PSDF rezervo rizikos valdymo lėšų dalį, jei tam nepakanka pagrindinės jo lėšų dalies.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ss

ss portretas
Nu tai ant popieriaus visiem atlyginimai padidėjo, kam čia reikia makaronus kabinti , rašykit kiek į rankas gaunamas atlyginimas didejo

Morgana

Morgana portretas
Na vistiek medikams mažai. Tik su sergančiais priežiūra nepasikeitė

Panašu , kad kiek

Panašu , kad kiek  portretas
buvo algos medikams pakeltos valdant " valstiečiams " tiek ir liks iki kito " valstiečių " valdymo ? Nepamirškite medikai ...Dabar seime sutūpė aktyvūs medikų sąjūdžio kalbėtojai , taigi jiems viskas gerai , išrinkote , o kiti medikai ? Kokie kiti ? Pinigų nėra :))) Valstiečiai pakėlė ir gana , mes - libetalkonservatoriai net nemokamas rezidentūros vietas sumažinome :)))
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių