Registrų centro vykdomą e.sveikatos duomenų saugyklų pirkimą stabdo ginčai teismuose

Registrų centro vykdomą e.sveikatos duomenų saugyklų pirkimą stabdo ginčai teismuose.

Apie būtinybę pirkti e.sveikatos duomenų saugyklas prabilta po pernai liepą įvykusio incidento, kai po didžiulės liūties Vilniuje trūkus vamzdžiui buvo užpilta Registrų centro serverinė. Dėl to e.sveikatos sistema neveikė kiek daugiau nei savaitę.

Jos operatyviai atkurti nebuvo galimybės, nes Registrų centras neturėjo įrangos, reikalingos rezervinei e.sveikatos duomenų bazei.

Ginčas dėl konkurso nugalėtojo

Viešąjį pirkimą dviem e.sveikatos veiklai reikalingoms duomenų saugykloms įsigyti Registrų centras paskelbė pernai rugsėjį, tačiau jo rezultatus Vilniaus apygardos teismui apskundė konkurse antrojoje vietoje likusi įmonė „Blue Bridge MSP“.

Anot jos, konkursą laimėjusios įmonės pasiūlymas buvo netinkamai įvertintas ir neatitinka pirkimo sąlygose nustatytų reikalavimų.

Teismas sausio pradžioje tenkino „Blue Bridge MSP“ ieškinį, pripažino negaliojančiu ir panaikino Registrų centro priimtą sprendimą nustatyti pasiūlymų eilę, laimėjusiu pripažinti bendrovės „Proact Lietuva“ pasiūlymą ir su juo sudaryti pirkimo sutartį.

Vilniaus apygardos teismas nutartyje pabrėžė, kad nagrinėjo ne pačių duomenų saugyklų atitikimą nustatytiems reikalavimams, o procedūrų metu pateikto pasiūlymo, kurį sudaro pateiktų dokumentų visuma, atitikimą nustatytiems reikalavimams.

„Šiuo metu jau priimtas mums palankus pirmosios instancijos teismo sprendimas, tačiau jis buvo apskųstas apeliacine tvarka. Todėl kol kas, iki apeliacinio teismo sprendimo, plačiau vertinti šio klausimo negalime“ – komentare raštu BNS teigė „Blue Bridge MSP“ pardavimų direktorius Ričardas Baranauskas.

„Iš savo pusės galime tik užtikrinti, kad norime šį teisinį ginčą išspręsti kuo greičiau, todėl visus dokumentus bei komentarus teismui pateikėme laiku arba anksčiau laiko“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu įmonės „Proact Lietuva“ vadovas Richardas Pivoriūnas BNS sakė su tokiu teismo sprendimu nesutinkantis, todėl jį įmonė ir apskundė.

„Mūsų manymu, pateikėme atitinkantį sąlygas pasiūlymą. (...) Juo labiau, kad pirmos instancijos teismo sprendimas yra, mūsų supratimu, ne tas, kad mes pateikėme netinkamą pasiūlymą, teismo sprendimas yra tas, kad mes nepateikėme pakankamai visų įrodymų, kad mūsų pasiūlymas atitinka“, – aiškino jis.

Įmonės skundą nagrinėja Lietuvos apeliacinis teismas.

E.sveikatos duomenų saugyklos – ir nuosavos, ir nuomojamos

Registrų centras vykdomų duomenų saugyklų pirkimu siekia pakeisti šiuo metu pagal nuomos sutartį naudojamas dvi bendrovės „Telia Lietuva“ duomenų saugyklas.

Jas valstybės įmonė išsinuomojo dar pernai liepą, kai po liūties užpylus Registrų centro serverinę, dėl to buvo sutrikusi daugelio įmonės valdomų sistemų veikla, o e.sveikatos sistema neveikė daugiau nei savaitę.

Po incidento Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius interviu BNS tuomet sakė, jog e.sveikatos sistema rezervinės duomenų bazės neturėjo, todėl sistemų atkūrimas užtruko.

Jis teigė, kad rezervinei duomenų bazei reikalinga įranga jau buvo užsakyta, tačiau dar nepristatyta.

„Jei nebūtų tas nelemtas vamzdis mūsų aplenkęs ir būtume spėję įgyvendinti šį projektą, tai tokio incidento paslaugų prasme nebūtų pajautusios nei gydymo įstaigos, nei žmonės, nei kiti klientai“, – tuomet aiškino Registrų centro vadovas.

Kaip BNS informavo Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus, vadovo minimą įrangą – dvi duomenų saugyklas – bendrovė „Santa Monica Networks“ pristatė pernai rugpjūtį ir rugsėjį.

Anot jo, šiuo metu turint keturias duomenų saugyklas – dvi nuosavas ir dvi nuomojamas – „užtikrinamas e.sveikatos duomenų saugojimas tiek gamybinėje aplinkoje, tiek ir jų dubliavimas rezerviniame duomenų centre“.

Jis taip pat teigė, kad dėl didelio e.sveikatos duomenų kiekio kol kas atsisakyti duomenų saugyklų nuomos negalima, kol neįsigyta ją galinti pakeisti įranga.

Nuomojamos įrangos sutartis – pasibaigusi

Pirmąją nuomos sutartį su „Telia Lietuva“ Registrų centras sudarė pernai liepos 24 dieną, vėliau ji buvo pratęsta ir galiojo iki gruodžio vidurio, tuomet buvo sudaryta antroji nuomos sutartis, kuri galiojo iki šių metų sausio pabaigos.

Naujas nuomos konkursas paskelbtas vasario pradžioje.

„Dar gruodžio mėnesį buvo pradėti derinti viešojo pirkimo dokumentai, tačiau dėl procedūrinių dalykų, kurie apima ir kreipimąsi į Krašto apsaugos ministeriją dėl išvados – kadangi pirkimas susijęs su nacionaliniu saugumu – šis pirkimas paskelbtas vasario pradžioje“, – sakė M. Samkus.

Anot jo, šiuo metu už „Telia Lietuva“ įrangos naudojimą po sutarties termino „mokami sutarto dydžio delspinigiai“.

Antrosios nuomos sutartyje numatyta, kad nuomininkas, uždelsęs grąžinti prekes, moka „1,5 proc. sutarties kainos dydžio delspinigius už kiekvieną uždelstą dieną“.

Sudarytos sutarties vertė – 11,495 tūkst. eurų.

Prieš tai už nuomojamą įrangą Registrų centras bendrovei „Telia Lietuva“ jau sumokėjo kiek daugiau nei 53 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tarp kitko

tarp kitko portretas
svarbu e.sveikatoje suregistruoti pirmiausia LR medikų, jų artimųjų, ypač jų vaikų, anūkų realias patologijas, priklausomybes, sutrikimus ir jų pačių realiai vartojamus kvaišalus, psichotropikus, raminamuosius, migdomuosius, papildus, "grožio" procedūras, masažus su laimingomis pabaigomis, išgertus butelius medicininio spirito, sunaudotus prezervatyvus savo reikmėms ir iš valdiškų pinigų, išeikvotus švirkštus - sau susileidžiant dozes ar klizmų šlangeles - draugų rateliuose apsišvarinant - pasibuvimai pirtyse, taip sakant: vaikai iš kaimynystės liudys, tik registruokit, surašykit jų "sąnaudas" ir realias diagnozes bei dalyvavimus darant "mokslo" tyrimus - su artimos aplinkos psichologėmis, slaugytojomis ir jų padėjėjomis, laborantėmis, valytojomis, rūbininkėmis, registratorėmis pirmiausia.realus vaizdelis švelniai nustebintų --- tikrąsias medikų, profesorių, ekspertų diagnozes fiksuokit toj e.sveikatoj bus malonu, suprantat, labai matos tos realios medikų diagnozės, kuo jie negaluoja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių