R. Karbauskis: panaikinti draudimo prekiauti alkoholiu prie vandens neketinama

  • Teksto dydis:

Verslui siekiant peržiūrėti nuo 2020 metų turinčius įsigalioti naujus alkoholio prekybos ribojimus, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad dėl lauko kavinių atstumo nuo stacionarių kavinių galima diskutuoti, tačiau panaikinti prekybos draudimo paplūdimių baruose neplanuojama.

„Kada priiminėjome sprendimą, nedarėme veiksmo, kuris uždarytų lauko kavines, kurios yra per tam tikrą atstumą nuo stacionarių kavinių, restoranų ir taip toliau. Bet jeigu yra tokių atvejų, mes turime suprasti ir tada pataisyti įstatymo projektą, jeigu yra tokie dalykai“, – Žinių radijui sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R. Karbauskis.

„Tikėtis, kad mes būtume linkę keisti sprendimą dėl paplūdimių ir uždraudimo alkoholio prekybos paplūdimiuose – tai tikrai nereikėtų to tikėtis“, – pabrėžė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis rugpjūčio pabaigoje neatmetė galimybės, kad dėl prekybos alkoholiu lauko kavinėse dar bus diskutuojama ir dalies jų gali būti atsisakyta.

„Klausimas gali būti grąžinamas į Seimą ir logiška būtų jį persvarstyti“, – tvirtino premjeras. Anksčiau jis yra teigęs, kad diskutuoti galima dėl miestų centruose esančių lauko kavinių, tačiau kategoriškai pasisakė prieš prekybą alkoholiu paplūdimiuose.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga taip pat pabrėžia, kad naujais alkoholio prekybos ribojimais yra siekiama mažinti jo prieinamumą rizikinguose vietose, pirmiausia prie vandens telkinių.

„Turime problemą žmonių, kurie neblaivūs nuskęsta. Tokių yra 61 proc. iš tų, kurie nuskendo, buvo neblaivūs (...) Kalbama apie paplūdimius pirmiausia, nes čia buvo pagrindinis tikslas. Tikrai niekas neturi nuostatos kovoti su kavinėmis ar restoranais, ar juo labiau tokia priemone išspręsti alkoholio problemą“, – po susitikimo su verslo asociacijų atstovais žurnalistams antradienį sakė A. Veryga.

Pasak Vyriausybės kanclerio Algirdo Stončaičio, Vyriausybė artimiausiu metu svarstys nuo 2020 metų įsigaliosiančias naujas alkoholio prieinamumo ribojimo priemones. Jis nekonkretizavo, ar dalies naujų ribojimų gali būti atsisakyta.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė BNS sakė mananti, kad būsimi alkoholio vartojimo draudimai paplūdimiuose įsigalios, tačiau bus diskutuojama dėl liberalesnės prekybos stipriaisiais gėrimais lauko kavinėse.

Verslas siekia atšaukti nuo 2020-ųjų turintį įsigalioti draudimą prekiauti alkoholiu sezoninėse lauko kavinėse. Pardavinėti jį galės lauko kavinės, esančios ne toliau kaip už 40 metrų nuo stacionarios kavinės.

Maitinimo įstaigų atstovai yra teigę, kad tokia tvarka iškraipys konkurenciją rinkoje – dalis kavinių be alkoholio pardavimų vasarą neišsilaikys.

2017 metų gegužę priimtos pataisos numato, kad nuo kitų metų mokamuose masiniuose renginiuose (festivaliuose, šventėse ir mugėse) bus leidžiama prekiauti tik silpnu alkoholiu – iki 7,5 laipsnio stiprumo, o nemokamuose – tik specialiose zonose.

Nuo 2020 metų vasaros sezono metu alkoholiu nebus galima prekiauti kurortų lauko kavinėse, poilsio bei turizmo vietose – paplūdimiuose, parkuose, aikštėse. Savivaldybės nebeišduos tokių licencijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NEREIKIA

NEREIKIA portretas
PAJ8RYJE ALKOHOLIO IR GIRTŲ SNUKIŲ.

SUTINKU DRAUSTI

SUTINKU DRAUSTI portretas
nu nepatinka man ministras ir pats esu gerai isgerentis bet prekiauti vartoti pliazose alkoholiu nereikia DRAUSTI DRAUSTI DRAUSTI
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių