- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kol visi kalba apie kylančias kainas, LNK laidoje – pokalbis apie taupymą su tinklaraštininke Kotryna Stankuve, kuri savo maisto platformoje dalijasi patarimais, kaip nešvaistyti maisto ir sutaupyti apsiperkant.
– Kaip jūs taupote?
– Tikrai kainos kyla ir skaičiuoja jau visi. Tačiau taupyti įmanoma. Mano pagrindinis patarimas – planuoti maisto meniu, apsipirkti savaitei ir planuoti patiekalus, aiškiai susirašyti visus reikalingus produktus, o parduotuvėje stengtis nenukrypti nuo sąrašo. Nes taisyklė – kur netyčia nukrypsti, tai tenka ir išmesti savaitės pabaigoje, nes nesuvartoji.
– Jei planuojate visas septynias dienas, kiek išeina patiekalų?
– Kiek valgymų, tiek ir patiekalų. Visada planuoju truputį mažiau. Dažniausiai septynioms dienoms planuoju penkis patiekalus, nes visada lieka likučių, kartais darbo dieną su kolegomis nueini papietauti. Pasilieku truputį erdvės. Suplanuoti penki patiekalai tikrai padeda apriboti maisto švaistymą iki minimumo.
Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:
– Nuo ko pradėti?
– Nuo kantrybės. Iš pradžių reikia skirti laiko, kol tai tampa įpročiu. Dabar maisto meniu savaitei susiplanuoju per pusvalandį. Iš pradžių užtrukdavau valandą, pusantros. Įpročiui išsiugdyti reikia kantrybės. Tai apsimoka. Laikas, skirtas susiplanuoti maistui vieną kartą per savaitę, sutaupo laiko vėliau – nereikia kiekvieną dieną galvoti, ką gaminti. Dabar planuodama patiekalus nepriskiriu jų konkrečioms dienoms. Dažniausiai apsiperku sekmadieniais, todėl sekmadienis arba pirmadienis būna žuvies diena, nes ji greičiausiai genda, vėliau valgome šviežesnius produktus, mėsą, savaitės pabaigoje galima valgyti daugiau augalinio maisto, konservuotų produktų: avinžirnius, lęšius, pupelės.
– Kaip sutaupyti maisto produktu sąskaita?
– Patys brangiausi produktai visada buvo ir toliau brangs – gyvulinės kilmės produktai: žuvis, mėsa, pieno produktai. Siūlyčiau stengtis vartoti daugiau augalinio maisto. Nebūtina šokti prie kraštutinumų, kurie bus visiškai nauji. Bent dalį porcijos keisti avinžirniais, lęšiais ar pupelėmis, tofu sūriu, sojų gaminiais. Tai puikus baltymų šaltinis, kuris kur kas pigesnis.
– Jūsų iššūkis – 5 eurai patiekalui šeimai. Ar įmanoma?
– Įmanoma. Aišku, nuo tada kainos dar pakilo. Tačiau apsipirkdavau iki penkių eurų ir dar likdavo.
– Ką valgydavote?
– Patiekalai buvo maistingi, kupini skonio ir įvairių maistinių medžiagų. Patiekalai buvo sezoniški. Jei gaminau salotas su vištiena, naudojau obuolius ir ridikėlius. Sezoniniai produktai būna pigesni.
– Kur dažniausiai apsiperkate – turguje, parduotuvėse? Ar ieškote akcijų?
– Turiu rutiną ir visada apsiperku pamėgtame prekybos centre. Prieš sudarydama savaitės meniu pasitikrinu, kokios kainos, akcijos tuo metu parduotuvėje. Pasitikrinu, kokių daržovių ar vaisių sezonas. Visada stengiuosi apsipirkti vienoje parduotuvėje, kad nereikėtų važinėti.
– Taip pat svarbu turbūt prieš apsiperkant peržvelgti, kas dar liko namuose.
– Žinoma. Kartais man tai savaime suprantamas dalykas ir pamirštu paminėti. Būtina patikrinti likučius. Taip pat labai svarbu palaikyti tvarką spintelėse ir šaldytuve.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Seimas leido atverti dar daugiau įmonių svarbių duomenų
Seimas pagerino duomenų prieinamumą ir platesnį jų naudojimą – tikimasi, kad tai padės kurti naujas ir plėtoti esamas elektronines viešąsias paslaugas ir produktus, paskatins spartesnę verslo plėtrą. ...
-
D. Vilčinskas: „Invegos“ finansavimu jau domisi ir dvejopos paskirties, ir gynybos pramonė
Nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) finansavimu jau domisi dvejopos paskirties ir gynybos pramonės įmonės, sako bendrovės vadovas Dainius Vilčinskas. ...
-
Seimas toliau ieškos būdų griežtinti atsakomybę už saugos pažeidimus darbo vietoje1
Seimas antradienį nusprendė toliau svarstyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) teikiamą įstatymų pataisų paketą, kuriuo siekiama geriau užtikrinti darbuotojų saugą, ypač jei dirbama statybose. Tai, pasak iniciatorių, galima padaryti...
-
Seime pateiktas siūlymas keisti pluoštinių kanapių auginimo ir perdirbimo reguliavimą2
Ketvirtadienį Seime pateiktas Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuotas įstatymo projektas, kuriuo numatoma keisti kanapių auginimo ir perdirbimo reguliavimą. ...
-
Darbdaviai keičia požiūrį dėl vyresnių darbuotojų: kokie mitai vis dar gajūs?2
Dabartinė Lietuvos demografinė situacija tokia, kad vis daugiau darbdavių atsigręžia į pensinio amžiaus darbuotojus. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su Užimtumo tarnybos direktore Inga Balnanosiene. ...
-
Prezidentūra siūlo lengvinti sąlygas verslui prekiauti Ukrainoje, dalyvauti atstatant šalį7
Skatinant Lietuvos verslą prisidėti prie Ukrainos atstatymo, Prezidentūra siūlo tokioms įmonėms palengvinti skolinimąsi, sako prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius. ...
-
EP galutinai patvirtino – šiemet Lietuvos ūkininkams daugiamečių pievų atkurti nereikės
Europos Parlamentui (EP) pritarus reglamentui dėl daugiamečių pievų ir ganyklų atkūrimo pokyčiams, Lietuvos ūkininkams nebeprireiks atkurti tokių pievų pagal ankstesnę tvarką, pranešė Žemės ūkio ministerija (ŽŪM). ...
-
D. Kreivys: 2030-aisiais elektra turėtų kainuoti apie 17 centų3
Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad 2030-aisiais galutinė elektros kaina Lietuvos vartotojams turėtų siekti apie 17 centų už kilovatvalandę (kWh). ...
-
Vyriausybės taupymo lakštų išplatinta už 4,75 mln. eurų1
Pirmadienį baigėsi devintosios Vyriausybės taupymo lakštų (VTL) emisijos platinimas – gyventojai 243 sandoriais jų įsigijo už 4,75 mln. eurų. ...
-
Pramonės įmonių skaitmenizacijai – beveik 150 mln. eurų
Skatinant padėti sparčiau modernizuoti Lietuvos pramonės sektorių, „Invega“ numato 150 mln. eurų finansavimą šalies pramonės įmonėms. Beveik 50 mln. eurų ketinama skirti įmonių skaitmeninimo projektams vidurio ir vakarų Lietuvos...