Drastiškai pakilo daržovių kainos: augimo tempai – rekordiniai

  • Teksto dydis:

Šiltnamiuose jau pasirodė pirmieji lietuviški pomidorai. Paprastai per metus čia jų užauga iki 3 tūkst. tonų, praneša LNK.

Rekordus muša daržovės

Daržoves šiltnamiuose auginanti bendrovė įspėja: šiemet derlius bus panašus.

„Šiemet tikimės ne prastesnio derliaus negu pernai metais, galbūt netgi geresnio“, – teigė UAB „Kietaviškių gausa“ vadovas Mindaugas Pupienis.

Šiuose šiltnamiuose derlius jau bujoja, o kitose šalyse dar nė neprasidėjo. Daržovių augintojas sako, kad itin bloga situacija Olandijoje.

„Kai kurie vėlino sezoną, kai kurie išvis neaugina, kai kurie supranta, kad metus baigs nuostolingai“, – kalbėjo M. Pupienis.

Dėl pabrangusių gamtinių dujų, trąšų ir kitų žaliavų dalis šiltnamių savininkų šių metų derliaus neaugins ir Lietuvoje.

„Sąnaudos energetikos prasme yra labai stipriai išaugusios, kartais nuo keturių iki penkių kartų ir savikaina labai stipriai atsilieka. Šiandien šiltnamių yra daugiau Lietuvoj negu yra pasodintų, t. y. dalis šiltnamių yra tušti būtent dėl energetikos kainų“, – sakė šiltnamių asociacijos valdybos pirmininkas Paulius Andrejevas.

Iš maisto produktų kovo mėnesį, palyginti su praėjusių metų kovo mėnesiu, daugiausiai pabrango daržovės.

„Jeigu būtume likę tik su gamtinėm dujom ir neturėtume jokios kitos galimybės, tai aš būčiau siūlęs net nepradėti šito verslo“, – teigė M. Pupienis.

Išaugus ūkininkavimo savikainai neišvengiamai brangs ir derlius. Statistikos departamentas tą pastebi jau dabar – daržovės tampa kainų augimo rekordininkėmis.

„Iš maisto produktų kovo mėnesį, palyginti su praėjusių metų kovo mėnesiu, daugiausiai pabrango daržovės – jų kainų kilimas siekia daugiau nei 34 proc. Toliau neatsiliko aliejus ir riebalai – jų kainų kilimas sudarė beveik 26 proc., toliau rikiuojasi pienas ir jo produktai, sūriai, kiaušiniai ir kainų pokytis virš 23 proc.“, – konstatavo statistikos departamento atstovė Virginija Jasonienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Brango ne tik maistas

Be maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų bene 40 proc. brango būstas, vanduo, elektra, dujos bei kitas kuras. Iš paslaugų labiausiai kilo transporto kainos – per metus penktadaliu, o viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugos – jau trylika proc. brangesnės, palyginti su pernai.

„Vartotojų kainų indeksas pasako, kad kainos auga. Šiais metais tai yra rekordiniai tempai, kurie mus, kaip vartotojus, šiek tiek neramina“, – sakė KTU ekonomikos profesorius Rytis Krušinskas.

Ekonomikos profesoriaus teigimu, kainų kilimas tikėtina piką pasieks po dviejų–trijų mėnesių. Iki to laiko gamintojai gali imtis vieno iš dviejų scenarijų.

Šiais metais tai yra rekordiniai tempai, kurie mus, kaip vartotojus, šiek tiek neramina.

„Sąnaudų bazė yra pakankamai aukšta ir klausimas, ar jos augimą verslai kompensuos per mažinamą pelno dedamąją, ar vis tik, norėdami išlaikyti tą patį pelną, didins kainas“, – teigė R. Krušinskas.

Statistikos departamento teigimu, Lietuvos gamintojai pramonės produkciją per metus jau pabrangino daugiau nei už Lietuvos ribų.

„Lietuvos rinkoje parduotos gamintojų produkcijos kainos pasikeitė 39 proc., o ne Lietuvos rinkoje – 11 proc. Šiam kainų pakilimui įtakos turėjo rafinuotų naftos produktų kainų pokyčiai, priklausomai, kaip jie keitėsi Lietuvoje ir kaip jie keitėsi už Lietuvos ribų“, – teigė V. Jasonienė.

Maisto pramonė kalba, kad kainos dar kils ir jų sektoriuje, bet esą tai jau nebus ženklus augimas.

„20–30 proc. – šiemet toks procentalus pabrangimas yra galimas“, – sakė P. Andrejevas.

Statistikos departamento teigimu, šiemet infliacija kovą pasiekė beveik 16 proc. Tokių kainų pokyčių statistikai nematė nuo 1996-ųjų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

jOANA

jOANA  portretas
O PAMIDORAI TAI PLASTMASINIAI

KGB globotinis Ožys

KGB globotinis Ožys portretas
Dėl visko kalta Rusija.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių