Nelaimingų atsitikimų darbe skaičius sparčiai auga: po karantino žūva daugiau darbuotojų

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) atkreipė dėmesį, kad nelaimingų atsitikimų darbe skaičius sparčiai auga. 2021 m. pirmojo pusmečio nelaimingų atsitikimų darbe, ypač žemės ūkyje, yra gerokai daugiau negu 2020-aisiais tuo pat metu.

Nelaimių šuolis

Išankstiniais duomenimis VDI per 2021 m. per pirmuosius šešis mėnesius buvo gauta 20 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė (penkis iš jų lėmė kelių eismo saugos taisyklių, kurių kontrolės ir prevencijos priemonių įgyvendinimo funkcijos nepriskirtinos šios inspekcijos kompetencijai, pažeidimai), ir 66 pranešimai apie įvykius darbe, kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai. Pernai tuo metu buvo gauta penkiolika pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 55 pranešimai apie įvykius darbe, dėl kurių buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai, t.y. mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius 2021 m., palyginti su 2020 m., padidėjo 33 proc., o sunkių – 20 proc.

"Neramu matyti augančius nelaimingų atsitikimų darbe skaičius, – situaciją komentavo vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius. – Po ilgo karantino prastovų laiko į darbą grįžtantys darbuotojai galbūt yra praradę budrumą ir įgūdžius, todėl darbų vadovai turi ypač atsakingai priminti saugos taisykles, instruktuoti darbuotojus ir dar kartą atidžiai patikrinti, ar visi yra aprūpinti reikalingomis saugos priemonėmis. Primenu, kad būtent darbdavys yra atsakingas už darbuotojų saugumą darbo metu."

33 proc. – tiek daugiau darbuotojų, palyginti su pernai metais, šiemet žuvo per pirmuosius šešis mėnesius.

Kalčiausi darbdaviai

Tiriant įvykių priežastis nustatyta, kad didžiąją dalį mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, įvykusių 2021 m. pirmąjį pusmetį, lėmė darbdavio neįgyvendinti darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai, nepakankama darbuotojų saugos ir sveikatos vidinė kontrolė, netinkamas darbų organizavimas. Beveik ketvirtadalis nelaimingų atsitikimų darbe įvyko, kai, atlikdami darbus, darbuotojai nesilaikė jiems privalomų vykdyti saugaus darbo instrukcijų ir taip rizikavo savo sveikata ar gyvybe.

VDI inspektoriai, tirdami įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė ar kurių metu buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai, nelaimingo atsitikimo darbe priežastimis dažniausiai įvardijo darbuotojų saugos ir sveikatos vidinės kontrolės įmonėje stoką, darbdaviui nesudarant saugių ir sveikatai nekenksmingų darbo sąlygų, nesant tinkamų darbo priemonių bei netinkamai įrengus darbo vietas. Net vienuolika mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe (arba 24 proc. skaičiuojant nuo ištirtų nelaimingų atsitikimų darbe) įvyko dėl pačių darbuotojų didelio neatsargumo, kai jie nesilaikė nustatytų saugos ir sveikatos reikalavimų.

Dėmesys žemės ūkiui

Kai liepos 26-osios rytą Šakių rajone, žemės ūkio bendrovėje, atlikdami srutų rezervuaro siurblio remontą žuvo trys žmonės, VDI atkreipia dėmesį, kad žemės ūkio sektoriuje skaudžios nelaimės darbe – gana dažnas reiškinys. Šį įvykį tiria ne tik VDI, teisėsauga dėl darbuotojų žūties taip pat pradėjo ikiteisminį tyrimą.

"Mes (VDI) jau ne kartą kreipėmės į žemės ūkio bendrovių vadovus, primindami, kad sezono metu ypač padaugėja nelaimingų atsitikimų žemės ūkyje. Deja, suintensyvėjus sezoniniams darbams, darbdaviai žemės ūkyje vis mažiau deda pastangų užtikrinant darbuotojų saugą ir sveikatą, o juk žemės ūkio veikla – tai ne tik javų, augalų, galvijų auginimas, tai veikla, apimanti savo srityje ir žemės ūkio technikos naudojimą bei priežiūrą, statybos remonto darbus", – paaiškino vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius J.Gricius.


Statistika

2021 m. pirmąjį pusmetį darbe žuvo du neblaivūs darbuotojai ir vienas neblaivus sunkiai nukentėjo. Per atitinkamą 2020 m. laiką įvyko vienas sunkus nelaimingas atsitikimas darbe, kurio metu nukentėjo neblaivus darbuotojas.

Sunkių ar mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe jauniems darbuotojams (iki 18 metų amžiaus) neįvyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dfg

Dfg portretas
Būtų įdomu pamatyti statistiką kiek kokiu profesijų darbuotojų žuvo per metus. Speju kareivių mažiausiai,saugiausia profesija, tai ne statybinikas ar vairuotojas.Gal jie turetu anksčiau į pensiją išeiti.

> aanonimai

> aanonimai portretas
durniai jūs.

Ei ei

Ei ei portretas
ne ,,žūva" o ,,žūsta". Žurnaliugos kaip mokėtės?:D)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių