Muitinė pripažįsta: nauja siuntų sistema strigs

  • Teksto dydis:

Lietuvos muitinė pripažino, kad nauja sistema, kuri turi padėti ir gyventojams, ir verslui deklaruoti į Lietuvą atvežamas siuntas, strigs. Vienas muitinės vadovų tai pavadino trikdžiais paleidžiant naują sistemą, kuri, kaip žadama, bus draugiškesnė vartotojams nei dabartinė „skylėta“ sistema. Nauja sistema privalomai startuoja nuo liepos 1 d., kuomet visoje Europos Sąjungoje mokestį nuo atsiunčiamos prekės reikės mokėti nuo pirmo euro, praneša „Info diena“.

Verslas, kuris taip pat naudosis nauja muitinės sistema, žada nemalonumus ir trikdžius, o „Lietuvos paštas“, kuris taip pat ims pinigus už deklaruotos siuntos administravimą, sako, kad yra pasiruošęs. 

„Trikdžiai iš tikrųjų yra numatomi ir dar paaiškėjo viena naujiena, kad nuo 8.30 iki 10.30 val. neveiks jokia muitinės deklaracijų sistema – nei senoji, nei naujoji, nes vyks integracijos darbai ir realiai visos sistemos turėtų pradėti veikti 10.30 val. Tai reiškia, kad nuo 8.30 iki 10.30 val. ne tiktai skubių siuntų vežėjai, bet iš viso visos Lietuvos verslas, kuris užsiima prekių deklaravimu, bus užstrigęs, sustabdytas ir neturės galimybių tuo metu dirbti“, – aiškino skubių siuntų gabentojų asociacijos prezidentė Rasa Čėsnienė.

Neduok Dieve, kad bus tas scenarijus, kurį mes turėjome prieš keletą mėnesių, kai muitinės sistema neveikė vos ne savaitę.

„Mums tai reiškia, kad rytoj mūsų klientai negaus savo siuntų, todėl, kad mūsų lėktuvas leidžiasi 7 val., mes siuntas pradedame pristatinėti 9 val., o jeigu muitinės programa pradės veikti tik 10.30 val., tai mes galėsime siuntas pradėti deklaruoti tiktai rytoj. Tai reiškia, kad siuntas pristatinėsim tik nuo liepos 2 d. – tas smulkias siuntas. O siuntos, kurios yra daugiau negu 22 eurų vertės, mes jas deklaruosime senąja, įprastine tvarka, pildydami pilną deklaraciją ir tos siuntos pasieks klientus. Tačiau, kaip sakau, tie sistemų integravimo darbai labai smarkiai kelia mums neramumų, nes gali būti, kad neveiks nei nauja sistema, nei sena sistema. Tada bus iš viso bėda“, – kalbėjo R. Čėsnienė.

„Iš tikrųjų pasiruošimas vyko, bet aš sakyčiau, kad iš muitinės pusės pasiruošimas pradėjo vykti ganėtinai vėlai. Apie tai, kad šis teisės aktas ir PVM lengvatos panaikinimas įsigalios, jau žinojome 2018 metų pradžioje. Tai kaip ir turėjome laiko pasiruošti kokybiškai. Ir nebuvo labai sklandžios komunikacijos ilgą laiką su verslu. Nes verslas vis prašėsi: gal pradėkime jau testuoti greičiau, greičiau, greičiau? Deja, tas testavimas prasidėjo realiai tik birželio mėnesį ir testavimo metu iš tikrųjų mes pastebėjome, kad yra klaidų, padarytų programavimo metu ir kurias reikia skubiai taisyti. Ir tas taisymas vyksta paskutinę dieną, paskutinę naktį“, – teigė skubių siuntų gabentojų asociacijos prezidentė.

Tačiau, anot R. Čėsnienės, net nėra aišku, ar tos klaidos rytoj 10.30 val. jau bus ištaisytos: „Aš labai noriu tikėti, kad bus. Aš labai noriu tikėtis, kad jau liepos 2 d. viskas veiks. Ir kad tas vėlavimas bus tik liepos 1 d. siuntoms, kurios bus išmuitintos liepos 1 d. vakare, o ne iš ryto, kaip turėtų būti. Ir jau liepos 2 d. mes viską galėsime savo klientams pristatyti. Neduok Dieve, kad bus tas scenarijus, kurį mes turėjome prieš keletą mėnesių, kai muitinės sistema neveikė vos ne savaitę“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

visais

visais portretas
imanomais budais daro tik blogiau juk reikia daugiau nuplesti tai reikia kuo greiciau rengti nauja baltijos kelia ir varyt is tos eurobliatstvos su savo lgbt pridurkais kuriu nieks nekviete isskyrus povilionio saika?;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių