Ministerija siūlo uždrausti kiniškų valdymo sistemų naudojimą saulės ir vėjo jėgainių parkuose

  • Teksto dydis:

Siekdama stiprinti kibernetinį saugumą, Energetikos ministerija siūlo uždrausti Kinijoje pagamintų valdymo sistemų, naudojančių programinę įrangą ar debesijos paslaugas, naudojimą didesnių nei 100 kilovatų (kW) galios saulės ir vėjo elektrinių parkuose bei baterijose.

„Siekiame sumažinti rizikas ir grėsmes, susijusias patikimu sistemos veikimu ir darbo stabilumu, ir išvengti situacijos, kai pasinaudojus priešiškų šalių gamintojų įranga vienu metu galima atjungti grupę gamintojų ar kitų paslaugų teikėjų ir sutrikdyti sistemos stabilumą arba visiškai sutrikdyti jos veiklą“, – pranešime cituojamas energetikos ministras Dainius Kreivys.

Šiuo metu Lietuvoje veikia per tūkstantis didesnių nei 100 kW saulės ir vėjo elektrinių parkų bei kelios tokios pat galios baterijos. Dalies jų valdymo sistemos – kiniškos ir valdomos nuotoliu, todėl išlieka galimybė nesankcionuotai paveikti ar valdyti elektros gamybą ir kaupimą nuotoliniu būdu.

Jei šiems pasiūlymams pritars Vyriausybė ir Seimas, nuo šių metų lapkričio 1 dienos tinklų operatoriai minėtų nesaugių įrenginių negalės prijungti prie elektros tinklų. Tuo metu šias sistemas jau naudojantys saulės ir vėjo jėgainių parkų bei energijos kaupiklių valdytojai turės pakeisti jas iki 2026 m. sausio 1 d.

Nacionalinio kibernetinio saugumo būklės 2023 m. ataskaitoje nurodoma, jog pernai kibernetines grėsmes Lietuvoje kėlė programišių grupuočių, siejamų su Rusija ir Kinija, kenkimo veikla bei virsmo technologijų sparti plėtra ir naudojimas, taip pat Rusijos karas Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentarijus

Komentarijus portretas
Teisingai. Negali nukonkuruoti-uždrausk!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių