Mažų alaus daryklų asociacija (MADA) ir toliau sieks, kad kuo greičiau būtų grąžinta akcizo lengvata mažų alaus daryklų gaminamai produkcijai. Grupei parlamentarų įregistravus tai numatančią pataisą, asociacijos nariai kitą savaitę pradės susitikimus su visomis Seimo frakcijomis ir pateiks argumentus, kodėl yra būtina ištaisyti anksčiau padarytas klaidas, kurios jau lėmė kelių tradicinio alaus gamybos įmonių bankrotus.
Asociacijos pirmininkės Linos Šileikienės teigimu, įstatymo pataisa, numatanti akcizo lengvatos grąžinimą įmonėms, kurios per metus pagaminama ne daugiau kaip 80 tūkst. hektolitrų alaus, užregistruota po mažųjų aludarių susitikimo su Seimo pirmininku ir išdėsčius šiam pagrįstus argumentus dėl gelbėtinos situacijos rinkoje.
„Tikimės, kad susitikimų su Seimo frakcijomis metu jų nariai taip pat įsiklausys į mūsų nuostatas ir įsigilins į pagrįstus skaičiavimus, kurie aiškiai rodo, jog nuo šių metų sausio panaikintos akcizų lengvatos mažų alaus daryklų gaminamai produkcijai turėjo žymiai daugiau žalos nei naudos tiek valstybės gaunamoms pajamoms per įvarius mokesčius, tiek ir pagal senąsias tradicijas verdamo alaus rinkai ir Lietuvos kulinariniam paveldui“ - sako L.Šileikienė.
Anot jos, nuo šių metų pradžios įsigaliojusi Akcizų įstatymo pataisa, kuri didžiųjų alaus, stipraus alkoholio ir vyno gamintojų produkcijai taikoma akcizą padidino 10-15 proc., mažiems alaus gamintojams pakėlė net 120 proc., kas šiems reiškia tik bankrotą.
Asociacija, jei nebus priimtos šiuo metu įregistruotos pataisos dėl akcizų lengvatų grąžinimo mažų alaus daryklų gaminamai produkcijai, neatsisako idėjos kreiptis į Konstitucinį teismą dėl pažeistų teisėtų lūkesčių bei pasilieka teisę teisingumo grąžinimo reikalauti įstatymų nustatytomis viešojo protesto formomis.
Mažų alaus daryklų asociacijai šiuo metu priklauso 4 alaus daryklos - „Kauno alus“, „Biržų alus“, „Ponoras“ ir „Pasvalio gėrimai“, asociacija atstovauja ir kitus legaliai dirbančius mažuosius aludarius, nors jie ir nėra asociacijos nariai.
Asociacijos narėmis gali tapti alų tik pagal klasikinę technologiją gaminančios ir turinčios atestuotas laboratorijas daryklos, kurios verda, raugina ir nokina kiekvieną alaus rūšį atskirai bei atitinka aukštus kokybės reikalavimus.
Naujausi komentarai