M. Skuodis sureagavo į kritiką dėl rengiamo įstatymo baltarusiškoms trąšoms: vyksta diskusijos

Susisiekimo ministras Marius Skuodis akcentuoja, kad jo vadovaujamos ministerijos rengiamas įstatymo projektas, numatantis įvesti sankcijas iš Baltarusijos perkamiems, importuojamiems, pervežamiems produktams, tarp jų – ir „Belaruskalij“ trąšoms, kol kas nėra galutinis.

„Įstatymas yra pateiktas derinimui bendrai, jis Seimui nėra pateiktas, jis Vyriausybei nėra pateiktas svarstyti. Dabar mes turime viešą diskusiją, dėl kurios aš džiaugiuosi“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį teigė M. Skuodis.

Ministras taip pat atkreipia dėmesį, kad retai į įstatymų projektų rengimą, kol jie nepateikti Vyriausybei, įsitraukia tiek daug Seimo narių kaip šituo atveju. Todėl M. Skuodis mano, kad sprendimas bus rastas.

„Nesu tikras, ar įstatymas bus toks, ar tokios apimties, galbūt kitas įstatymas bus, o galbūt ir apskritai įstatymo nebus. Mes šiandieną irgi buvome susitikę su Virginijumi Sinkevičiumi, lygiai taip pat tam tikras detales apie Europos Sąjungos teisę aptarėme. Natūralu, kad tam tikri tranzito ribojimai yra apskritai Europos Sąjungos kompetencijos atsakomybė. Tai čia, tikiuosi, Užsienio reikalų ministerija taip pat tars esminį žodį“, – akcentavo jis.

M. Skuodis žurnalistams pristatė ir kitus galimus situacijos kelius, kurie yra svarstomi.

„Tai yra mūsų įmonių veiksmai, valstybės kontroliuojamų įmonių veiksmai, ką jos gali padaryti ir ko negali. Toliau yra nacionaliniai veiksmai, susiję su nacionaliniu saugumu ir šioje vietoje dirba Nacionalinė saugumo komisija. Negalime preziumuoti apie išvadą, žinau, kad tikrai rimtas darbas vyksta, vertinimas įvairių detalių, informacija yra renkama iš institucijų. Trečias žingsnis yra tam tikri nacionaliniai veiksmai. Ir čia, kaip aš minėjau, yra labai plona riba tarp to, ką gali padaryti valstybė, ko negali ir kas neprieštarautų Europos Sąjungos teisei“, – sakė M. Skuodis.

„Ir pats tvirčiausias dalykas yra Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijų replikavimas į Europos Sąjungos lygmenį. Dėl to, kiek žinau, taip pat yra dirbama“, – atkreipė dėmesį ministras.

ELTA primena, kad penktadienį Susisiekimo ministerija registravo Nacionalinio saugumo užtikrinimui būtinų ekonominių ir kitų sankcijų Baltarusijos Respublikai taikymo ir įgyvendinimo įstatymo projektą, numatantį įvesti sankcijas iš Baltarusijos perkamiems, importuojamiems, pervežamiems produktams, tarp jų – ir „Belaruskalij“ trąšoms.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnas Gintautas Paluckas kelia klausimą, kodėl įstatymus dėl sankcijų baltarusiškoms trąšoms ruošia susisiekimo ministras M. Skuodis, o ne užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, kuris, pasak politiko, už šią sritį yra atsakingas.

Savo ruožtu Seimo demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis kritikuoja, kad susisiekimo ministro parengtas įstatymo projektas dėl sankcijų baltarusiškoms trąšoms prieštarauja nacionalinės ir tarptautinės teisės logikai.

Praėjus nepilnai savaitei po Vyriausybę sudrebinusio skandalo dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito, premjerė Ingrida Šimonytė antradienio vakarą apsisprendė – Ministrų Kabineto sudėtis nesikeis.

Vyriausybėje krizė kilo, kai, pastarąją savaitę įsigaliojus Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijoms Baltarusijos valstybinei kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“, šios įmonės produkcijos tranzitas per Lietuvą nesustojo.

Savo ruožtu „Lietuvos geležinkelių“ valdyba antradienio vakarą pranešė nutarusi, kad įmonės direktorius Mantas Bartuška pasitrauks iš posto po pereinamojo laikotarpio.

Kaip atskleidė M. Bartuška, Baltarusijos bendrovė „Lietuvos geležinkeliams“ pervedė avansinį mokėjimą už trąšų tranzitą už lapkritį, gruodį ir pusę sausio mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažin

Kažin portretas
ar nesiekiama su tokiu "įstatymu" sudaryti galimybę Rusijai "organizuoti per Lietuvą koridorių" į Karaliaučių, ar čia ne į pagalbą Putinui skuba ministerija....

skuodi

skuodi portretas
buk diedas, sauk sau i pautus , kad pusdurniai kenkejai nesiveistu...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių