M. Dubnikovas nemano, kad infliacija imtų mažėti: per pastarąsias savaites įvyko dramatiškų pokyčių

Tęsiantis Rusijos karui prieš Ukrainą, infliacija ir toliau išlaikys augimo tendencijas, prognozuoja Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) viceprezidentas Marius Dubnikovas. Finansų analitiko teigimu, dar prieš prasidedant Kremliaus invazijai buvo galima tikėtis, kad energetinių išteklių kainos artėjant šiltesniam metų laikui ims slūgti, tačiau dabar, jo vertinimu, infliacija ir toliau išsilaikys aukštumose.

„Infliacija vienareikšmiškai bus šių metų iššūkis. Jeigu dar buvo galima tikėtis prieš dvi savaites, kad infliacija sumažės, tie procesai sulėtės pavasario metu, nes vartosime mažiau energijos, bus mažesnis poreikis, tai dabar akivaizdu, kad tai neįvyks, nes per paskutines nepilnas dvi savaites įvyko dramatiškų pokyčių. Tai yra ir naftos brangimas, dujų brangimas“, – pirmadienį „Žinių radijui“ kalbėjo M. Dubnikovas.

Ekonomistas atkreipia dėmesį, kad kai kurie energetiniai ištekliai pastarosiomis savaitėmis pabrango net keletą kartų.

„Prekybos metu Amsterdame dujų kubinio metro kaina buvo pasiekusi net 2,5 euro, kai šiandien savo namus šildome už 51 centą. Tai suvokime, kad netgi tos kainos, kurios mus gąsdina, prekybos metu buvo pasiekusios penkis kartus aukštesnį tašką“, – aiškino jis.

Finansų analitikas neabejoja, kad žaliavų kainų augimas neabejotinai paveiks ir prekių bei paslaugų kainas. Taip pat, jo vertinimu, kainų augimas gali paveikti ir būsto rinką.

„Gali būti, kad kai kuriuos projektus, tarkime, nekilnojamojo turto vystymo projektus teks tiesiog šaldyti ir palaukti, kol baigsis šis konfliktas. Nes prie tokių kainų, akivaizdu, kad bus pastatyti objektai, kurių niekas negalės fiziškai įpirkti dėl to, kad ta kaina bus neadekvati“, – mano M. Dubnikovas.

ELTA primena, kad Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą, reaguodamos į Kremliaus agresiją prieš kaimyninę valstybę, Vakarų šalys paskelbė Maskvai griežtas ekonomines sankcijas. Tačiau rusiškų dujų srautai į Europą išlieka aukšti. Rusija Europos Sąjungai tiekia apie 40 proc. visų Bendrijoje suvartojamų dujų, todėl ES valstybės bei JAV vis dažniau svarsto apie alternatyvų rusiškoms dujoms paiešką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
reikia didinti pašalpas ir mažai gaunantiems pensininkams kad ir iš skolintų pinigų... reikia didinti pinigų kiekį, cirkuliuojantį rinkoje...

ir keisis atsiskaitymo vienetai, atsiskaitys dėvėtom mergom

ir keisis atsiskaitymo vienetai, atsiskaitys dėvėtom mergom  portretas
Metas pagal infliacijos augimo koeficientą didinti pensijas, atlyginimus, kitas valstybės išmokas vietiniams gyventojams, kurie savo noru tokioje š... valstybėje gyvena

Tai tik spėlionės kas būtų jeigu būtų.

Tai tik spėlionės kas būtų jeigu būtų. portretas
Tik laikas parodys kas teisus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių