LTOK vadovė: esame nežinioje dėl ketinimų dar labiau didinti loterijų apmokestinimą

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vadovė Daina Gudzinevičiūtė sako, kad organizacija yra nežinioje dėl valdžios planų dar labiau apmokestinti loterijas ir siūlymus didinti mokesčius vadina verslo žlugdymu.

Ji teigia, kad tai turės neigiamų pasekmių šalies sportui.

„Nežinioje esame jau kurį laiką ir, priėmus Loterijų įstatymo pakeitimą, kuris mus paliko be 8 proc. paramos, mes jau pradėjome planuoti, kaip gyvensim iš dividendų ir kokias veiklas vystysim, tai dabar yra visiška nežinia“, – antradienį žurnalistams sakė D. Gudzinevičiūtė.

„Tiesa, tas įstatymas dar nepriimtas, tai labai tikimės geros valios ir logikos, ir supratimo, kad tai yra visiškai nelogiška. Tai yra labai elementarus vienos verslo šakos žlugdymas“, – pridūrė ji.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas siūlo nuotolinių ir antžeminių lošimų įmonėms nustatyti 20 proc., o loterijų organizatoriams – 18 proc. mokesčio tarifą.

Tam pritaria ir Finansų ministerija.

Šiuo metu nuotolinių lošimų įmonėms taikomas 13 proc., o antžeminių lošimų – fiksuotas mokestis už kiekvieną leidime nurodytą įrenginį. Loterijų organizatoriai moka 5 proc. išplatintos bilietų vertės mokestį ir dar 8 proc. tiesiogiai skiria paramos gavėjams, tačiau Seimas jau yra nutaręs, kad nuo 2022-ųjų liepos jie turės mokėti 13 proc. išplatintų bilietų vertės mokestį.

Anot D. Gudzinevičiūtės, dėl dar didesnio loterijų apmokestinimo neužteks lėšų LTOK vykdomoms programoms.

„Mes vėl netenkame dar dviejų trečdalių iš to, ką mes galėjome planuoti. Gaunamų lėšų tikrai neužteks mūsų vykdomoms programoms ir tai, kas vyksta dabar, aš matau, kad tai yra tiesiog lošimų verslo propagavimas“, – teigė LTOK vadovė.

Jos teigimu, 8 proc. paramos sudarė apie du trečdalius LTOK biudžeto – apie 6 mln. eurų, dividendai – dar apie 3 mln., tad didesnis loterijų apmokestinimas apkarpytų ir dividendus.

„Tai jeigu bus pakeltas loterijų mokestis, kuris yra visiškai neadekvatus, lyginant su kitais lošimais, tai mes netektume ir dividendų daugiau nei dviejų trečdalių“, – tvirtino D. Gudzinevičiūtė.

Pasak olimpinės čempionės, LTOK bando kalbėtis „su visais, su kuo į manoma“, taip pat kreiptasi ir į Seimo frakcijas.

„Mes bandome kalbėtis su visais, su kuo įmanoma, kreipėmės ir į frakcijas, bet dabar šitas loterijų mokesčių įstatymas buvo svarstomas Seimo Biudžeto ir finansų komitete neplanuotai, neįtrauktas į klausimus, nebuvo pakviesti nei sporto, nei loterijų organizacijų atstovai ir jis taip šmurkšt ir praėjo“, – kalbėjo LTOK vadovė.

Jos teigimu, mažesnis LTOK biudžetas neigiamai paveiks ir mažesniųjų federacijų veiklą, taip pat sportininkų pasiruošimą varžyboms.

Pataisų autoriai Seime teigia, kad finansavimo LTOK nepraras – organizacija bus finansuojama iš valstybės biudžeto po to, kai į jį loterijų organizatoriai pervers mokesčių dalį, kurią anksčiau pervesdavo sau kaip paramą.

Siūloma, kad naujos įstatymų pataisos įsigaliotų nuo 2022 metų liepos 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių