Lietuvos oro uostai prašo papildomai tikrinti Vilniaus ir Palangos kuro bazių operatorių

  • Teksto dydis:

Lietuvos oro uostai trečiadienį pranešė kreipęsi į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją, prašydami patikrinti ir įvertinti kuro bazių operatoriaus Vilniaus ir Palangos oro uostuose atitiktį nacionalinio saugumo interesams.

Pasak bendrovės, komisijos įvertinimo ir išvados prašoma „dėl gautos papildomos informacijos“.

Kuro bazių operatoriaus veiklą Vilniaus ir Palangos oro uostuose nuo 2021-ųjų vykdo bendrovė „Baltjet“, kurią kaip antrinę kompaniją įsteigė konkursą laimėjusi „Undoz Ventures Limited“, turinti patirties Rygos ir Talino oro uostuose.

Komisijos prašoma tikrinti minėtų kompanijų ir jų naudos gavėjų atitiktį saugumo interesams ir pateikti išvadą.

LRT radijas trečiadienį paskelbė, kad „Baltjet“ kontroliuoja Kipre registruota bendrovė „Undoz Ventures“, kurios vienas iš akcininkų yra Šveicarijoje gyvenantis Rusijos verslininkas Andrejus Mirošničenka, glaudžiai susijęs su Kremliumi ir artimiausia Vladimiro Putino aplinka.

A. Mirošničenka taip pat yra vienas iš Rusijos energetikos bendrovės „Jedran“ savininkų. Kartu su juo šią įmonę kontroliuoja su V. Putino įsteigtos „Vieningosios Rusijos“ partijos narys Irekas Salichovas.

Oro uostai pabrėžia, kad esamas kuro bazės operatorius degalų į bazes Vilniaus ir Palangos oro uostuose pats negabena, o tik saugo kitų patvirtintų degalų tiekėjų atvežtus degalus.

Pasak oro uostų, prieš pasirašant sutartį su minimu tiekėju, buvo atliktas pirminis informacijos patikrinimas. Nenustačius aplinkybių ar duomenų, kad investuotojo veikla gali kelti riziką ar grėsmę nacionalinio saugumo interesams, nebuvo pakankamo pagrindo kreiptis į atsakingas institucijas.

Lietuvos oro uostai teigia, kad šiuo metu siekiama patikrinti naujai gautą informaciją tiek dėl minėtų bendrovių, tiek dėl galutinių naudos gavėjų, jų galimų ryšių su kitomis kompanijomis, tiek dėl kitų pasikeitusių aplinkybių.

Atsakingoms šalies institucijoms nustačius, kad investuotojo vykdoma veikla arba jo priimami sprendimai gali kelti riziką ar grėsmę nacionalinio saugumo interesams, sutartis būtų nutraukiama.

Nuomos sutartys su „Baltjet“ galioja dešimt metų. Sutartyse numatyta, kad kuro bazių nuomininkas kasmet investuos į infrastruktūrą, o visas jų turtas turi būti atnaujinamas bent du kartus per veiklos laikotarpį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių