Lietuvos darbdavių konfederacija ragina Vyriausybę leisti atidaryti ne maisto prekių parduotuves

Lietuvos darbdavių konfederacija pirmadienį paragino Vyriausybę atšaukti dabartinius prekybos ribojimus ir leisti veikti ne maisto prekių parduotuvėms. Konfederacijos vadovo teigimu, dabar nustatyti karantino reikalavimai nesąžiningai iškraipo konkurenciją, o jų nauda valdant pandemiją yra abejotina.

Konfederacijos prezidentas Danukas Arlauskas teigia, kad dabar didžiausią naudą gauna maisto prekių parduotuvės, kurios tuo pačiu prekiauja ir kitomis prekėmis, pradedant buitine technika ir baigiant namų apyvokos daiktais. Kitos parduotuvės, kurių pagrindinė veikla nėra prekyba maistu, vykdyti veiklos negali.

D. Arlauskas teigia, kad tokia tvarka iškraipo sąžiningą konkurenciją ir stumia daugybę įmonių iš rinkos.

„Tolesnis nepagrįstų ir diskriminacinių sąlygų taikymas ne tik pažeis Konstitucijos reikalavimus, tačiau ir negrįžtamai iškreips pačią rinką, o atkurti situaciją į ankstesnę padėtį būtų neįmanoma“, – teigiama Vyriausybei adresuotame rašte, kuris paskelbtas Vyriausybės interneto svetainėje.

Pasak konfederacijos prezidento, tolesnė ribojimų nauda kelia abejonių ir valdant pandemiją, nes dabar žmonių koncentracija didėja fizinėse maisto prekių parduotuvėse.

„Leidus veikti ir parduotuvėms, kurių pagrindinė veikla nėra maisto (...), padėtų išsklaidyti žmonių srautus taip mažinant kontaktų skaičių“, – teigiama rašte premjerei, ekonomikos ministrei ir Konkurencijos tarybos pirmininkui.

D. Arlausko teigimu, elektroninė prekyba negali būti laikoma tinkama alternatyva ir nepadengia įmonių praradimo dėl fizinių parduotuvių uždarymo.

Jis ragina remiantis užsienio patirtimi taikyti informacinių technologijų sprendimus, kurie ribotų žmonių srautus, padėtų atsekti kontaktus esant užsikrėtimo atvejams.

D. Arlauskas taip pat paragino Konkurencijos tarybą imtis aktyvaus vaidmens sprendžiant susidariusią situaciją.

Antrasis karantinas Lietuvoje galioja nuo lapkričio pradžios. Buvusios Sauliaus Skvernelio vyriausybės sprendimu buvo uždarytos kavinės, barai ir restoranai, sporto klubai, kino teatrai, uždrausti žiūrovai sporto renginiuose, apribotos pamokos mokyklose.

Ingridos Šimonytės vyriausybė karantiną gruodžio viduryje dar sugriežtino, nurodė užsidaryti ne maisto prekių parduotuvėms ir daugumai paslaugų teikėjų, uždraudė be svarbių priežasčių išvykti iš savivaldybės ir bendrauti daugiau nei vienam namų ūkiui, pratęstas moksleivių nuotolinis ugdymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių