Lietuvos bankas: ką daryti, jei gyvūnas sugraužė pinigus

Kartais nutinka netikėtos situacijos, kai sugadinami banknotai. Jie gali nukentėti nuo ugnies, būna suplėšomi, sukarpomi ar pan. Visai neseniai Lietuvos banko ekspertams teko vertinti šeško suniokotus banknotus.

„Banknotai nukenčia tiek nuo naminių augintinių, tiek nuo laukinių gyvūnų, dažnai – nuo graužikų. Nors situacija gali atrodyti beviltiška, tačiau yra keletas veiksmų, kurių reikia imtis, jei gyvūnas sugraužė pinigus“, – sakė Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Ekspertizės ir techninio skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Vanskevičė.

Pirmiausia reikėtų surinkti visus banknotų likučius – net ir tuo atveju, kai banknotai yra stipriai pažeisti, Lietuvos bankas gali juos pakeisti į naujus, jeigu galima atpažinti bent pusę originalaus banknoto ir yra matomas jo numeris. Atnešus tokius pinigus į Lietuvos banką, jie pakeičiami į naujus tokios pat vertės banknotus.

Banknotus suniokojo šeškas

Ekspertė pasakoja istoriją, kai neseniai žmogus atnešė gerokai gyvūno apgraužtus pinigus. Jis teigė, kad į jo namus pateko šeškas. Gyvūnas išbuvo uždarytas net kelias paras. Per jas ir „pasmaguriavo“ banknotais. Po ekspertizės klientui iš viso kompensuota daugiau nei 1 000 eurų.

Netinkamai laikomos gyventojų santaupos nukenčia nuo graužikų. Pavyzdžiui, į ekspertus kreipėsi klientas, pinigus slėpęs po lova. Jis pateikė devynis vienetus 100 eurų banknotų. Jie buvo apgraužti pelių. Vis dėlto žmogui buvo į naujus pakeisti tik aštuoni banknotai, nes vieno 100 eurų banknoto buvo likę mažiau negu pusė, o smulkių jo dalių klientas nepateikė.

Svarbu atsiminti, kad ekspertams reikėtų pateikti visas, net ir smulkiausias banknotų dalis.

 

Lietuvos bankas pataria: ką daryti, jei gyvūnas sugraužė pinigus

Pinigai nuo graužikų nukenčia ir rūsiuose, o kartais – automobiliuose. Ekspertizei buvo pateikti du vienetai 5 eurų banknotų. Jie pamiršti automobilyje, kur kažkokiu būdu buvo apgraužti. Iš pateiktų smulkių dalių ekspertams pavyko nustatyti, kad tai tų pačių banknotų dalys, todėl abu banknotai buvo kompensuoti.

„Svarbu atsiminti, kad ekspertams reikėtų pateikti visas, net ir smulkiausias banknotų dalis. Jokiu būdu sugadintų banknotų nereikia klijuoti. Tai gali juos dar labiau sugadinti“, – sakė I. Vanskevičė.

Ji prisimena atvejį, kai pinigai kaip santaupos laikyti rūsyje ir ten juos sugraužė pelės. Net po ilgos ekspertizės nepavyko nustatyti, kiek iš viso buvo banknotų. Pateikti tik labai smulkūs 50 eurų ir 100 eurų nominalo banknotų fragmentai, tačiau nebuvo išlikę serijos numeriai, smulkios dalys tarpusavyje neturėjo sąlyčio taškų.

Kaip sugadintus pinigus pateikti ekspertams

Jeigu turite sugadintų pinigų, reikia kreiptis į Lietuvos banko kasas Vilniuje ar Kaune. Čia reikia užpildyti prašymą atlikti ekspertizę.

Atsakymas apie tai, ar banknotas bus pakeistas ar ne, pateikiamas ne vėliau kaip per 20 darbo dienų. Lietuvos banke pinigų ekspertizė ir banknotų pakeitimas į naujus klientams nieko nekainuoja.

Jeigu pinigai sulipo į krūvą, sudegė, sutrūnijo ar pan., nebandykite jų atskirti. Reikėtų pateikti juos ekspertams stengiantis kuo mažiau liesti. Jeigu banknotai yra kokioje nors pakuotėje – dėžutėje, knygoje – su ja ir pateikite. Taip mažiau rizikos, kad galite juos dar labiau pažeisti.

Atlikdami mokumo ekspertizę, specialistai vadovaujasi Eurų banknotų ir monetų keitimo fiziniams ir juridiniams asmenims Lietuvos banke taisyklėmis. Plačiau apie susidėvėjusių ir sugadintų pinigų keitimą galite paskaityti Lietuvos banko svetainėje.

Europos Sąjungos (ES) centriniuose bankuose atliekamos ekspertizės ir pinigų kompensavimas turėtų būti nemokami pagal Europos Centrinio Banko sprendimą. Eurai keičiami visuose ES centriniuose bankuose nepriklausomai nuo to, kur jie buvo sugadinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ką daryti , ką daryti . Iškamša ir rodyti per visus tv kanalus .

Šikdinti \\\\\...//////

Šikdinti  \\\\\...////// portretas
į sietuką.

OB

OB portretas
Ką daryti tokiu atveju? Laukia tas pat kaip ir lietuvių pasakoje apie šuns bajorystės dokumentų likimą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių