Lietuvoje trūksta darbo jėgos: perspektyvų dėl dirbančių ukrainiečių nemato

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis tikina, kad darbo jėgos poreikis Lietuvoje šiuo metu yra didžiausias iššūkis. Pasak jo, problema yra tai, kad mes neturime atsako į šį iššūkį, kai tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje artėjame prie absoliutaus darbo ir augančio darbo jėgos poreikio.

„Europos investicinio banko atstovas parodė apklausą, kurioje matoma, kad Lietuvoje verslininkams galvojant dėl investicijų vienas iš barjerų yra darbo jėgos klausimas. Tai yra aukštos kvalifikacijos darbo jėgos klausimas“, – trečiadienį ekonomikos forume „Lietuvos Davosas 2022“ teigė A. Romanovskis.

LVK prezidentas aiškino, kad prasidėjus karinei agresijai Ukrainoje Lietuvoje buvo dedamos didelės viltys į tai, jog į šalį plūstelės ukrainiečiai ir bus išspręsti darbo jėgos trūkumo klausimai, bet šiuo metu tapo akivaizdu, kad tai nėra problemos sprendimo būdas.

„Jeigu trumpuoju, savaičių, laikotarpiu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija labai staigiai ir efektyviai sureagavo, kaip tie ukrainiečiai galėtų laisvai įsilieti į darbo rinką taip pat kaip lietuviai, tačiau matome, kad efekto nėra, nes dauguma yra vaikai arba moterys ir pan. Greitai sureagavome, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje neturime atsakymo, kaip spręsime darbo jėgos trūkumą“, – sakė A. Romanovskis.

Mes greitai sureagavome dėl ukrainiečių integracijos, bet perspektyvos nematome.

Jis prisiminė, kad jau prieš 20 metų tuometis premjeras Algirdas Brazauskas buvo šalies demografų paprašęs paruošti demografinę strategiją ir šie teigė, kad vienintelė demografinių problemų sprendimo išeitis yra darbo jėgos įsivežimas. Pasak A. Romanovskio, nukeliant šią problemą ateičiai, teks susidurti su galimybe atsigabenti į šalį tik prastesnę darbo jėgą.

„2003 m. buvo parengta strategija, visi pritarė, atidavė biurokratijai, biurokratija viską priėmė visiškai priešingai. Turime momentą, kada reiktų apsispręsti ir kažką daryti dėl ilgesnio laikotarpio, mes greitai sureagavome dėl ukrainiečių integracijos, bet perspektyvos nematome. Čia yra didžiausias klausimas, ne tiek pinigų, kiek darbuotojų”, – tvirtino LVK prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kur darbas

kur darbas portretas
Darbdaviams lietuviu vergu nereikia, darbdaviai turi kita saltini -subsidijuojamus atvykusius, tad darba rasti dabar labai sudetinga.

Ir kada baigsis tų kvailelių norai?

Ir kada baigsis tų kvailelių norai? portretas
Močiutė taupė net vandenį ir oru nekvėpavo kad tik turėtų ką po mirties palikti. Motina visą gyvenimą dirbo viršininkui vafliste kad tik sūnų padarytų nors wc valančio uabiuko direktoriumi. Dabar duokite jam nemokamai bent dvidešimt naujai įvežtų nepilnamečių, nes pradedant nuo prikakotų apatinių skalbimo iki lovos paklojimo ir jau nekalbu apie kitas susijusias paslaugas su laimingom pabaigom jam būtinai turi būti parūpinti iš valstybės biudžeto neatlygintinai skiriamų lėšų. Ir jis visai ne joks pedofilas. Fui...koks nemandagus žodis. Jis juk turi biologijos ir žemės ūkio bei sanitarijos mokslo laipsnius. Visus nupirko mama per daugiau nei 50 m vaflistės darbo karjerą nemokėdamas jokio mokesčio bet su darbo stažu lygiai virš 50 m. Ir kalta užimtumo tarnybų ...skienė, nes pasakė per darbo jėgos siūlymo mugę, kad jau nebėra nepilnamečių, bet vis dar galima skirti paramą katinukams su šuniukais ir net šeškams

Ieškok vergo

Ieškok vergo portretas
1 milijonas tautiečių išvažiavo dėl nepagarbos, dėl savininkų godumo ir trumparegystės. Visiška nepagarba žmogui yra mokėti minimumą. Pagarbos šiek tiek atsirado, alga vis dar nieko negerbiat ponai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių