Lietuva per TVF fondą padės Ukrainai ir besivystančioms šalims

  • Teksto dydis:

Lietuva jungiasi prie naujo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) Atsparumo ir tvarumo fondo – jo lėšomis bus remiamos Ukrainos ir besivystančių šalių struktūrinės reformos.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Lietuvos dalyvavimui fonde, pranešė Finansų ministerija.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako pasauliui išgyvenant šoką po šoko būtina didinti pažeidžiamiausių valstybių atsparumą pandemijoms, klimato kaitai, itin didelėms energijos kainoms.

„Svarbu, kad šiuo instrumentu ateityje galės pasinaudoti ir Ukraina – matome tai kaip dalį platesnio paramos šaliai paketo, įgyvendinamo per tarptautines finansų institucijas“, – pranešime teigė ministrė.

„Tai ypač aktualu brutalaus Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste, šalims siekiant mažinti priklausomybę nuo brangesnio ir aplinkai žalingo iškastinio kuro“, – sakė LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Atsparumo ir tvarumo fondas leis finansiškai stiprioms šalims dalį TVF išleistų specialiųjų skolinimosi teisių (SST) – 650 mlrd. eurų skirti pažeidžiamoms šalims. Joms bus teikiamos iki 20 metų trukmės paskolos.

Lietuvos įnašas į fondą sudarytų 20 proc. jos gautų SST – apie 84,7 mln.

SST (angl. Special Drawing Rights) yra TVF rezervinė valiuta. Jų vertė pagrįsta penkių pagrindinių tarptautinių valiutų krepšeliu: JAV doleriu, euru, svaru, juaniu ir jena. Išleistos SST gali būti naudojamos kaip rezervinė valiuta, stabilizuojanti šalies vidaus valiutos vertę, arba konvertuojamos į stipresnes valiutas investicijoms finansuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kawenskas

Kawenskas  portretas
Iš savo plėšeme ir atiduodam banditui Zelanskui6(išmata) , nes jis ir jo pakalikai korumpuoti alkani! Gal nustokit su ta xaxlendija!!!! Patys xaxolai Lietuvius šaudė per antrą pasaulinį!

Nujo

Nujo portretas
Nuo kada Lietuva finansiškai stipri patapo, skurdas bado akis, apie pensininkus ner ką ir kalbėt, valdžia tikrai nepritekliaus nejaučia ir puikuojasi prieš pasaulį., kad padės skurstantiems pasauly, savų vargšų nemato., liūdna.

O kada

O kada portretas
pati LIetuva bent tarp besivystanciu pateks!? Juk jau 30 metu zlungame!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių