Lietuva stebi su nerimu: Jungtinės Karalystės ūkininkai išpila milijonus litrų pieno

Lietuvos pieno sektorius su nerimu stebi situaciją kitose Europos šalyse, ypač Jungtinėje Karalystėje (JK). Čia pieno ūkiai dėl koronaviruso sukeltos krizės priversti išpilti milijonus litrų pieno. Pagrindinė to priežastis – dėl kilusios pandemijos uždarytos viešojo maitinimo įstaigos ir net 80 proc. kritę maisto produktų sektoriaus užsakymai.

JK pieno ūkius vienijančios asociacijos RABDF (Royal Association of British Dairy Farmers) duomenimis, vos per dvi savaites, balandžio 6-20 dienomis, sunaikinta daugiau nei 1 mln. litrų žaliavos.

Asociacijos vertinimu, dėl uždarytų restoranų, kavinių ir kitų viešojo maitinimo įstaigų smarkiai sumažėjo pieno produktų paklausa. Skaičiuojama, kad maisto produktų sektoriaus užsakymai sumažėjo maždaug iki 80 proc., o smarkiai pablogėjusios atsiskaitymo sąlygos bei kritusios pieno supirkimo kainos, RABDF nuomone, kelia riziką daugelio šalies pieno ūkių egzistavimui.

Pasak Lietuvos pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktoriaus Egidijaus Simonio, mūsų šalies pieno sektoriuje susiduriama su tais pačiais iššūkiais, kurie labiausiai skausmingi ūkininkams.

Jo teigimu, nepaisant susiklosčiusių itin sudėtingų sąlygų pieno rinkoje, kol kas Lietuvoje pavyksta užtikrinti pieno sektoriaus stabilumą visose grandyse. Perdirbimo įmonės vykdo duotus įsipareigojimus ir superka visą lietuvišką žaliavinį pieną. Perdirbta produkcija užtikrina nepertraukiamą pieno gaminių tiekimą į prekybos tinklus galutiniams vartotojams, o pieno pramonė išlaiko darbo vietas. 

„Mūsų perdirbimo įmonės pasiruošusios ir toliau veikti rinkos sąlygomis, tačiau būtina, kad finansinė pagalba pasiektų pieno žaliavą gaminančius žemdirbius, kurių padėtį sunkina visame pasaulyje objektyviai mažėjančios pieno supirkimo kainos“, – Eltai sakė E. Simonis.

Britų žemdirbiai balandžio pradžioje kreipėsi į savo šalies vyriausybę, prašydami kompensacijų pieno ūkiams, kurių produkcija dėl pandemijos sukeltos situacijos yra superkama mažesnėmis kainomis arba sunaikinama išpilant.

Į JK vyriausybę taip pat kreipėsi ir Nacionalinė ūkininkų sąjunga NFU (National Farmers Union). Jos atstovai įsitikinę, kad daugelio pieno ūkių išlikimas priklauso nuo skubių valdžios veiksmų, kadangi jau šiuo metu daugiau nei 2 tūkst. pieno ūkių susiduria su finansiniais sunkumais.

Šalies vyriausybė šiuo metu peržiūri pateiktus pasiūlymus ir svarsto dėl galimų tiesioginių išmokų ūkininkams. Kaip skelbia BBC, nerimo kelia pasigirstantys ūkininkų įspėjimai, kad dėl susiklosčiusios situacijos jie bus priversti paskersti dešimtis tūkstančių karvių.

Jungtinėje Karalystėje veikia daugiau nei 10 tūkst. pieno ūkių, auginančių beveik 2 mln. karvių.

Šalies Aplinkos, maisto ir kaimo reikalų departamentas balandžio viduryje sušvelnino konkurencijos įstatymus, kad šalies pieno pramonė galėtų lanksčiau spręsti pieno pertekliaus klausimus ir prisitaikyti prie pokyčių tiekimo grandinėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
iškreipta realybė...

Audrius

Audrius  portretas
Restoranai nenuperka. Galima pamanyti, kad namuose žmonės nevalgo. Tiek juk nenumirė. Kažkas čia ne taip.

Keisti britai

Keisti britai portretas
O negalejo for free atiduoti kiauliu augintoju ukiams,kad parsiukai ir kiaulytes skaniai pavalgytu?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių