Liberalai keičia poziciją dėl mokesčių reformos: palaikys pataisas RRF paramai gauti

  • Teksto dydis:

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija pareiškė, kad tęsiantis politiniam neapibrėžtumui laikysis saikingesnės pozicijos dėl mokesčių pertvarkos.

„Liberalai besąlygiškai rems tik tas mokesčių reformos dalis, kurios būtinos užsitikrinti finansavimą iš Europos Komisijos ir įgyvendinti Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą“, – ketvirtadienį pranešė frakcija.

Pasak pranešimo, nuo gegužės 10-osios liberalai laikėsi nuostatos, kad susipažinę su projektais pritars mokesčių reformos paketui po pateikimo.

Tačiau liberalų požiūrį koreguoja nuo frakcijos nepriklausančios aplinkybės: kol kas nei Vyriausybė pritarė reformai, nei aiški jos perspektyva po NATO viršūnių susitikimo liepos 12 dieną. Be to, Seime reformos eiga lieka miglota, nes projektų iki šiol nesvarstė ir nepritarė Vyriausybė.

Pasak pranešimo, jeigu Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė nebūtų paskelbusi apie savo atsistatydinimą po liepos 12-osios, liberalai būtų linkę, balsuodami už projektų pateikimą, diskusiją apie reformą Seime leisti visa apimtimi.

„Tačiau dabar nebeišeina: reformos paketui su mūsų balsais netgi pasiekus Seimą, galiausiai nebeliks jos kūrėjo – Vyriausybės, ir nebebus dabartinės finansų ministrės bei ministrės pirmininkės, kurioms būtų galima peradresuoti parlamento frakcijų ir atskirų narių pataisas ir pasiūlymus“, – pranešime sako frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Politiko teigimu, anksčiau buvo teigta, kad RRF paramai gauti reikia priimti nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisas, taip pat žaliųjų kuro akcizų paketą, kurį Seimas jau priėmė.     

„Tą patį sakė ir finansų ministrė, bet dabar ji sako, kad yra ir daugiau reikalingų dalykų. Sakau: trauk, kas reikalinga pinigų atlaisvinimui, mes pasirengę palaikyti, bet ji sako, kad beveik visa reforma reikalinga“, – BNS teigė E. Gentvilas.

Anksčiau BNS rašė, kad Vyriausybė planavo mokesčių reformos paketą Seimui pristatyti gegužės 18-ąją, tačiau užtrukus jo derinimui su koalicijos partneriais, šis žingsnis atidėtas. 

Liberalų sąjūdžio frakcija Seime yra sakiusi, kad rengdami mokesčių pakeitimus konservatoriai nesilaiko koalicijos sutarties, kurioje reforma nebuvo numatyta, be to, koalicija iki šiol nėra sutarusi dėl viešojo sektoriaus įsipareigojimų masto. Valdančiajai koalicijai priklausančios Laisvės partijos nariai taip pat yra išsakę kritikos reformai.

Premjerė I. Šimonytė anksčiau teigė, kad Seime turėtų būtų svarstomas arba visas reformos paketas, arba iš viso nesvarstomas. Prezidentūra ir Seimas su tuo nesutinka. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė gegužės viduryje yra sakiusi, kad Vyriausybės siūlomai mokesčių reformai įstrigus, Briuselis sustabdytų pervedimus Lietuvai iš RRF plano, o neišmokėtų lėšų suma būtų kur kas didesnė negu dabar sulaikyti 26 mln. eurų.

Pasak G. Skaistės, lėšų „įšaldymo terminas yra nuo balandžio 28-osios plius šeši mėnesiai“. Per tą laiką, ministrės teigimu, reikia priimti kai kurių mokesčių pataisų įstatymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių