Leido vykdyti Ignalinos AE 1-ojo energijos bloko turbinų salės boksų konstrukcijų išmontavimo darbus

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) išdavė leidimą Ignalinos atominei elektrinei vykdyti Ignalinos atominės elektrinės 1-ojo energijos bloko turbinų salės boksų konstrukcijų (turbinų pagrindų, perdangos konstrukcijų, drenažinių sistemų, šilumokaičių ir turbinų metalo konstrukcijų) išmontavimo ir dezaktyvavimo darbus.

Leidimas Ignalinos atominei elektrinei leidžia išmontuoti 1-ojo bloko turbinų apsauginių boksų radionuklidais užterštas gelžbetonio ir metalo konstrukcijas ir atlaisvintoje turbinų salės dalyje įrengti vietas naujai susidarančių atliekų laikinam saugojimui. Įrengtose vietose bus saugomi konteineriai su trumpaamžėmis labai mažai radioaktyviomis atliekomis, kol pradės veikti paviršinis labai mažai radioaktyvių atliekų atliekynas.

Turbinų salės technologinės įrangos, išskyrus tebeeksploatuojamas bendrąsias elektrinės sistemas ir inžinerines pastato sistemas, išmontavimo darbai baigti 2019 metais.

VATESI atidžiai vertina nuo pat Ignalinos AE abiejų blokų galutinio sustabdymo teikiamų atskirų išmontavimo ir dezaktyvavimo darbų projektų saugą pagrindžiančius dokumentus. Anksčiau išmontavimo ir dezaktyvavimo darbus Ignalinos atominė elektrinė vykdė pagal 1-ojo ir 2-ojo energijos blokų eksploatavimo licencijas, prieš darbų pradžią su VATESI suderinusi šių darbų saugą pagrindžiančius dokumentus, kurie buvo nurodomi keičiamose licencijų sąlygose.

Artėjant labiausiai užterštų įrangos ir sistemų išmontavimo ir dezaktyvavimo darbų etapui, siekiant aiškiau reglamentuoti šių darbų planavimo ir jų saugos priežiūros procesą, licencijų sąlygų keitimo buvo atsisakyta. VATESI nuo 2021 metų gegužės 1 d. šiems darbams vykdyti išduoda atskirus leidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Tai ką, bus išmontuotas vienas iš pagrindinių LR pinigų plovimo objektų?:D) Turbūt įsitikino kad ESas tikrai daugiau jo nefinansuos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių