LB: su sankcijomis susijusius mokėjimus bankai turi tikrinti iki trijų savaičių

  • Teksto dydis:

Lietuvos komerciniai bankai dėl sankcijų Rusijai ir Baltarusijai sustabdytus mokėjimus turi patikrinti ne ilgiau nei per tris savaites – Lietuvos bankas (LB) pranešė dėl to susitaręs su Lietuvos bankų asociacija.

Anot pranešimo, jei dėl objektyvių priežasčių patikrinimas užtruktų, būtina tinkamai informuoti klientą apie mokėjimo sulaikymo eigą ir terminus.

„Finansų įstaigos privalo užtikrinti, kad subjektai, kuriems taikomos tarptautinės sankcijos, neapeitų draudimų ir nepasinaudotų finansinėmis paslaugomis. Procesas yra sudėtingas, tam reikia papildomų išteklių ir laiko, tačiau būtina siekti, kad ši prievolė finansų įstaigų klientams sudarytų kuo mažiau nepatogumų. Dėl to su bankais aptarėme tipinių atvejų patikrinimų terminus ir klientų informavimo klausimus“, – pranešime sakė LB valdybos narys Simonas Krėpšta.

LB teigė pastaruoju metu gaunantis bankų klientų skundų dėl ilgo mokėjimų tikrinimo ar užlaikymo, pasitaikė ir atvejų, kai klientų vardai ir pavardės sutapdavo su sankcionuotų asmenų vardais ir pavardėmis.

„Analizuodamos mokėjimus ir taikydamos ribojimus finansų įstaigos privalo laikytis bendrųjų teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principų. Pavyzdžiui, jei finansų įstaiga įvardija mokėjimų tikrinimo terminus, ji turėtų šių terminų ir laikytis. Jeigu atsisakoma vykdyti, įskaityti mokėjimus ar jie kitaip ribojami, klientui turi būti pateikta išsami ir aiški informacija“, – sakė S. Krėpšta.

Nurodoma, kad finansų įstaigos privalo įgyvendinti dėl karo su Ukraina Rusijai ir Baltarusijai taikomas tarptautines sankcijas, o dėl to klientai gali patirti tam tikrų ribojimų ar nepatogumų, gali sulėtėti operacijų, sandorių vykdymas.

Lietuvos bankų asociacija teigė, kad sankcijos bei kiti teisės aktai įpareigoja bankus nuolat stebėti operacijas, o kiekvienas bankas yra atsakingas už šiuos procesus ir privalo juos įgyvendinti.

„Atlikdami detalią mokėjimų analizę specialistai kartais kreipiasi į klientus papildomos informacijos. Patartume mokėjimo nurodymuose pateikti kuo išsamesnius duomenis ir prireikus atsakyti į finansų įstaigų pateiktus klausimus. Tai leis išspręsti kylančius klausimus trumpiausiu įmanomu terminu ir apsaugos nuo nepatogumų“, – komentare nurodė asociacija.

Pasak LB pranešimo, konkretų terminą, per kiek laiko turi būti patikrintas mokėjimas, sustabdytas įgyvendinant sankcijas, nustato pats bankas vertindamas riziką, atsižvelgdamas į informacijos apimtį, dokumentus ir kitus kriterijus.

LB rekomenduoja, kad klientai, gavę banko ar kito finansų rinkos dalyvio prašymą pateikti informaciją ar mokėjimams įvertinti reikalingus dokumentus, pateiktų juos kuo operatyviau ir tokius, kokių prašoma.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojesankcijossankcijos Rusijaimokėjimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių