Krizės tyrimas Seime: S. Jakeliūnui – klausimai apie santykius su V. Vasiliausku

Seimas šią savaitę apsispręs, ar iki spalio pabaigos pratęsė parlamentinį tyrimą, kokie veiksniai lėmė 2009–2010 metų krizę Lietuvoje.

Parlamentarai antradienį po pateikimo pritarė tokiam Seimo nutarimo projektui: už jį balsavo 49, prieš – 30, o susilaikė 5 parlamentarai. Galutinį sprendimą Seimas priims balandžio 11 dieną.

Pratęsimo prašė tyrimą atliekantis Biudžeto ir finansų komitetas (BFK), kuriam Seimas yra suteikęs specialios komisijos statusą ir įpareigojęs išvadas pateikti iki balandžio 15 dienos.

Komiteto vadovas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas BNS teigė, kad pratęsus tyrimą bus bandoma labiau įsigilinti į Lietuvos banko (LB) 2012 metais atliktą analizę dėl Vilibor tarpbankinių palūkanų normos nustatymo metodikos.

Tyrime nedalyvaujantis BFK narys Mykolas Majauskas pasiūlė S. Jakeliūnui nusišalinti nuo vadovavimo tyrimui, nes jis esą nebegali būti nešališkas.

„Šitoje komisijoje elgiatės kaip tikras teisėjas, nors pažeidėte šešis teisėjų etikos kodekso principus“, – teigė jis. 

Tai nebuvo prašymas darbo, tai buvo pokalbis apie galimybę bendradarbiauti.

Kitas komiteto narys, kuris taip pat nedalyvauja krizės tyrime, konservatorius Andrius Kubilius pareiškė, kad S. Jakeliūnas gali būti įsipainiojęs į privačių ir viešųjų interesų konfliktą, nes norėjo įsidarbinti LB, bet jam nepavyko.

S. Jakeliūnas neneigė, kad „savo bendradarbiavimą“ LB vadovui Vitui Vasiliauskui siūlė nuo 2011 metų kovo mėnesio.

„Su Lietuvos banku kalbos, taip, vyko, bet jokių sprendimų ir jokių reikalavimų būti negalėjo, nes jie paprasčiausiai neįmanomi“, – parlamentarams sakė S. Jakeliūnas.

Vėliau, paprašytas parlamentaro Edmundo Pipinio, S. Jakeliūnas patikslino, kad pats į darbą LB nesiprašė.

„Tai nebuvo prašymas darbo, tai buvo pokalbis apie galimybę bendradarbiauti, bet man buvo pasakyta, kad sprendimus priima Daukanto aikštė. Tai tuo tie pokalbiai ir baigėsi“, – aiškino S. Jakeliūnas.

V. Vasiliauskas BNS patvirtino, kad S. Jakeliūnas yra bandęs gauti darbą Lietuvos banke.

„S. Jakeliūnas siekė įsidarbinti Lietuvos banke užimant aukštas pareigas. Nuo 2011 metų tokių bandymų buvo ne vienas. Yra išlikusios tą patvirtinančios žinutės“, – komentare BNS nurodė LB vadovas.

S. Jakeliūnas praėjusią savaitę pareiškė, kad LB trukdė vykdyti krizės aplinkybių tyrimą, teikė ne visą informaciją, dalį jos nuslėpė. Parlamentaras taip pat sakė, kad prokurorų žadama prašyti ištirti, ar LB tinkamai prižiūrėjo komercinius bankus, per krizę galėjusius manipuliuoti indeksu Vilibor.

LB vadovas V. Vasiliauskas yra sakęs, kad centrinis bankas bendradarbiauja atliekant parlamentinį krizės aplinkybių tyrimą. BFK vadovo priekaištai bankui, anot V. Vasiliausko, turės neigiamos įtakos verslo aplinkai.

Anksčiau, kalbant apie tyrimą, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sakė, kad S. Jakeliūno atliekamas darbas ir tyrimas yra ypač svarbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tauta

tauta portretas
Pastangos žlugdyti tyrimą akivaizdžios. Bandoma sumenkinti gerb. Jakeliūno asmenybę, nužeminant iki asmeniškumų. Nuo kada noras įsidarbinti yra nuodėmė ar nusikaltimas ? Net jeigu ir būtų bandęs įsidarbinti - kas per karalius p. Vasiliauskas, nejau Lbankas yra jo asmeninė artelė, kad dabar šantažuoja žmogų neva bandydamas įsidarbinti, padarė menamą nusikaltimą ? Kaip žema taip elgtis. Žemindamas kitus, pats baltesniu netaps. Skaidrumo trūksta visur, kokioje srityje bebūtų daromas patikrinimas. Todėl ir negauna normalių atlyginimų žmonės.

nefinansistas

nefinansistas portretas
Ištirti VVasiliauskuko užkulisinius bankelio darbus ir kuo greičiau,o gal ir neskubant,o kad tyrimo bijo visi konservatnikai ir liberastai,tai dar labiau sustipriną tyrimo reikšmę,juk negalima žmonių galimai apgaudinėti ištisus dešimtmečius ir būti nebaudžiami,o ir daukantiškių stogas griūvą, momentas tikrai neblogas komisijo darbui tęsti.

vidmantas

vidmantas portretas
Butinai reike istirti ar bankai nepiktnaudziavo krizes metu o kadangi jiems viskas buvo leidziama tai Vasiliauskas ir visi kiti kurie gali buti prie to prisideje stenksis visais imanomais budais tyrima zlugdyti.O jei ir norejo isidarbinti tai atejo laikas ir gavo kita darba ypareigojanti atlikti tyrima.Jei viskas gerai tai ko ce bijoti
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių